Tupareita odotellessa

Dan Miyagi odottaa innoissaan muuttoa omaan kotiin, vuodenvahteessa valmistuvaan KVPS-koti Aurinkolinnaan.

Japanissa syntynyt espoolaisnuorukainen, 27-vuotias Dan Miyagi, odottaa innoissaan muuttoa omaan kotiin. Parasta muutossa on, että parhaat kaveritkin muuttavat samaan taloon ja se, että saa pitää tuparit.

Uusi koti, Aurinkolinna, valmistuu hyvää vauhtia puolen tunnin ajomatkan päähän Danin lapsuudenkodista. Muuttamaan Dan ja muut asukkaat pääsevät loppuvuodesta. Aurinkolinna-talo on alun perin espoolaisten vanhempien perustaman yhdistyksen huiman ponnistuksen tulos. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö löytyi yhteistyökumppaniksi pari vuotta sitten.

– Tie on ollut pitkä, mutta nyt odotamme positiivisella mielellä Danin muuttoa. Vähän haikealta tuntuu kuopuksen muutto, mutta eihän hän kauas muuta ja viettää varmasti viikonloppuja meidän kanssamme, Danin vanhemmat Tarja ja Kenji Miyagi sanovat.

Palveluntuottajaksi tulee vankan kokemuksen toimija, KVPS Tukena Oy, mistä Tarja on hyvin iloinen. Myös Kehitysvammaisten Palvelusäätiö saa Tarjalta lämpimän kiitoksen: Aurinkolinna-yhdistyksen yhteistyö säätiön kanssa on sujunut hyvin.

Koiria ehkä ikävä

Kokemusta lapsuudenkodin ulkopuolella asumisesta Dan on saanut asumisharjoittelujaksoista. Siksikään muutto omaan kotiin ei tunnu kauhean suurelta askeleelta – ei Danista itsestään eikä hänen vanhemmistaan. Perhe on lisäksi saanut totutella muuttoajatukseen jo usean vuoden ajan.

Syksyllä perhe käy vielä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön järjestämässä muuttovalmennuksessa.

– Varmaan menee vuoden verran ennen kuin Dan sopeutuu siihen, että hän ihan oikeasti asuu omassa kodissaan, Tarja sanoo.

– Koiria haluan tulla tänne kotiin katsomaan, Dan huomauttaa.

– Ei niinkään isää ja äitiä, Tarja ja Kenji naurahtavat.

Tarja huomauttaa, että Dan tarvitsee tukea jatkossakin vanhemmiltaan, ja myös Aurinkolinnassa tukea on tarjolla hienosti.

– Ruoka- ja vaatehuollossa Dan kaipaa apua, samoin siinä, että hänen tulee käytyä suihkussa ja pestyä hampaat. Ja kun on aika lähteä taksilla töihin toimintakeskukseen tai harrastuksiin – taidekurssille ja sählyyn – pitää jonkun saattaa Dan matkaan, Tarja sanoo.

Itse Dan sanoo ainakin petaavansa sänkynsä. Hän ajattelee myös keittävänsä kavereille silloin tällöin kahvit.

Kavereitten kanssa vaikka konserttiin

 Kavereitten kanssa asuminen on Danille iso asia.

– On kiva olla muiden seurassa. Voidaan vaikka mennä yhdessä konsertteihin, hän sanoo.

Tarja kertoo, että Dan on sosiaalinen luonne, joten kaveriporukkaan on hyvä mennä.

– Täällä kotona eletään semmoista hiljaiseloa, me vanhemmat ollaan vähän tylsiä.

Aurinkolinnan harjannostajaisissa koko perhe pääsi tutustumaan rakenteilla olevaan kotiin.

Teksti: Tupu Sammaljärvi
Kuvat: Mikko Käkelä