Ryhmälomituksen porukka viihtyy Tervanallessa

Aino Nurmi, Sofia Kellberg ja Santtu Maijala antavat haastattelun ryhmälomituksesta päiväkoti Tervanallen puheterapiahuoneessa. Turvallisuus, leikki ja ystävyys ovat läsnä.

Kymmenen ikävuoden tienoilla olevat ystävykset tulivat Tervanalleen koulun jälkeen perjantaina, ja nyt on tavallinen kesäkuun sunnuntai ennen juhannusta. Mitäs te olette tänään puuhanneet?

Aino aloittaa perusasioista: ensin tietysti herättiin. Aamuvirkku Sofia oli hereillä jo kuudelta, mutta Santtu ja Aino nukkuivat pitkään. Nukutteko te vierekkäin? Ei! Olisiko kiva nukkua vierekkäin? Naurua. Olisi. Aino palaa asiaan ja jatkaa päivän kuvausta: – Sitten syötiin aamupuuro.

Oliko hyvää? – Oli, kaikki vastaavat yksimielisesti. Nämä kolme todella pitävät puurosta, he ovat varsinainen puuroporukka! Paljastuksen takana on Terhi Sippola, ja kun trio vielä nyökkäilee varmemmaksi vakuudeksi, ei ole mitään syytä epäillä.

Mennään sitten päivässä eteenpäin, harpotaan hammaspesulle, pissalle ja pihalle. Ja pihalta takaisin sisälle, syödään perunamuusia ja haudutettua kalaa. Oliko… no, arvaahan sen, hyvää oli. Puhutaanpa vähän aikaa ruoasta, kun nyt ollaan aiheen äärellä. Ainon lempiruokaa ovat lihapullat ja perunat, Sofian suosikki on muuten sama, mutta lihapullien tilalle vaihdetaan nakit. Santulle maistuvat kaikenlaiset ruoat.

Ulkoilun ja syömisen jälkeen keskiikäiset lojahtaisivat sohvalle, mutta miten on lasten laita – nukutteko te päiväunet? Kieltävä vastaus, jota seuraa loivennus: Jos väsyttää, voi tietysti ottaa nokoset tai mennä muuten vain pötköttelemään vaikka kirjan kanssa.

Vaan missä puuhissa ryhmiksen päivät muuten sujuvat? Kolmikko kuiskailee keskenään ennen vastaamista. Ainakaan televisiota ei katsella kovinkaan paljon, on muutakin tekemistä, esimerkiksi pelaamista. Mitä? Muumimuistipeliä ja lautapelejä, kuten autopeliä ja Kanin loikkaa. On piirtämistä ja värittämistä. Lauantaina ennen suihkua voidaan värittää sormiväreillä. Joskus tanssitaan salissa satujumppaa tai diskoa, Ainolta sujuu balettikin.

Santusta, Ainosta ja Sofiasta on kiva tulla viikonlopuksi Tervanalleen. Sofia kertoo syyn kaikkien puolesta: Kaverit! Kolmikko käy samaa koulua samalla luokalla, mutta yhdessäolon jatkaminen viikonlopun yli ei kyllästytä hiukkaakaan.

Kun haastattelu päättyy, lapset ottavat ripeästi rintamasuunnan kohti leikkejään, vanhemmat tulevat jo parin tunnin päästä.

Teksti: Tuula Puranen Kuvat: Antti Ekola