Perhelomittaja huomioi lapsen ja jaksaa puuhata

Ville Kyröläinen haluaa perhelomittajana tarjota lapsille mutkatonta yhdessäoloa. Hän lähtee mielellään perheen jälkikasvun kanssa ulkoilemaan, pulkkamäkeen tai pihaan pelailemaan.

Oma jääkiekkotausta antaa mukavan pohjan lasten kanssa liikkumiseen ja tekemiseen. Ville Kyröläinen on havainnut, että lapset ovat tyytyväisiä, kun heille heltiää aitoa huomiota. Lasten palaute on myös välitöntä ja rehellistä.

– Nautin perhelomittajan työn itsenäisyydestä, vaihtelevuudesta ja siitä, että voin vaikuttaa lasten elämään olemalla lämpimästi läsnä. Olen aina halunnut pitää ihmisistä huolta, kertoo kuntoutuksen lähihoitajan koulutuksen käynyt Ville Kyröläinen.

Hän aloitti uransa työharjoittelulla Päivänsäteen palvelukodissa Jyväskylässä ja jatkoi työtä ohjaajana. Nyt hän on toiminut viitisen vuotta perhelomittajana. Villen työkenttänä on koko Suomi ja yleensä hän ajelee perhekeikalle omalla autollaan.

– Ammattitaito, joustavuus, omatoimisuus, vastuuntuntoisuus ja avarakatseisuus, Ville Kyröläinen luettelee hyvän perhelomittajan ominaisuuksia.

Lomittaja elää jokaisessa kodissa ympäristön ehdoilla. Hissutella ei tarvitse, mutta mukavan tekemisen lähtökohtana ovat aina vanhempien määrittämät kodin pelisäännöt ja lasten turvallisuus. Yksin työskentelevällä lomittajalla on käytössään ennakkoon pyydettyjä tietoja perheen arkirytmeistä ja tarvittaessa hän myös saa työkaverin puhelimen päähän. Palvelusäätiön perhelomittajien yhteishenki on toimivan tiivis.

Perhelomittajan työrupeama perheessä kestää yleensä yhtäjaksoisesti pidennetyn viikonlopun verran ja joskus enemmänkin. Lomittaja antaa erityislasten vanhemmille tervetulleen hengähdystauon arkeen. Hän hoitaa lasten lisäksi tavalliset kodin työt, kuten ruuanlaiton ja arkisiivoukset.

Perhelomittaja saa itse rytmittää työnsä aikataulun, kunhan noudattaa vanhempien toiveita esimerkiksi lasten ruokailujen, lääkityksien ja lepoaikojen suhteen. Perheessä ollessaan lomittaja on lasten käytettävissä aamusta iltaan.

Antoisien työpäivien jälkeen vuorossa ovat pitkät vapaat, joita Ville Kyröläinen pitää myös työnsä etuna. Vapaiden aikana hänellä jää reilusti aikaa omille alle kouluikäisille lapsilleen ja urheiluharrastuksilleen.