Onni löytyy arjen pienistä asioista

KVPS-koti Tulppaanipolussa vierasta on vastassa Esa Mattila, yksi kodin tyytyväisistä asukkaista. Hymy on miehellä herkässä ja pientä pilkettä silmäkulmassa.

Hyvin pian Esa Mattila kaivaa repustaan valokuva-albumin – vähän ruttuisen, mutta rakkaan. Albumi on Ulla-siskon tekemä, ja siinä kulkevat Esan elämän tarina ja monet muistot aina matkassa mukana. Esalla on käytössään vain muutamia sanoja, joten albumi on avuksi hänen kertoessaan tulijalle tarinaansa.

Esa Mattila muutti KVPS-koti Tulppaanipolkuun erityishuoltopiirin Paimion yksiköstä. Hän kotiutui helposti uudenuutukaiseen kotiinsa ja Turun Liljalaakson viihtyisään kaupunginosaan.

– Olen viihtynyt, Esa Mattila kertoo. Uudessa kodissaan hän elää hyvin omannäköistään arkea. Esa tietää tarkoin, mitä haluaa tehdä ja mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä.

Tulppaanipolussa Esan bravuureja ovat pihan harjaaminen ja roskien vienti, talvella lumityöt. Hän osallistuu innokkaasti myös muihin kotitöihin.

Lenkillä käynti ja kauppareissut kuuluvat arjen kohokohtiin, matkalla morjestellaan naapurit ja tutut. Kauppareissuja varten Esa kirjoittaa aina ostoslistan, jolta useimmiten löytyy ainakin suklaa, jäätelö ja kola. Parasta ovat kuitenkin saunaillat ja makkaran grillaaminen pihalla.

– Mukavia, Esa Mattila toteaa ykskantaan, kun puhe kääntyy Tulppaanipolun ohjaajiin.

Tärkeitä ihmisiä Esan elämässä ovat myös Ulla-sisko ja hänen miehensä Heikki. Ulla tuo tullessaan aina uusia vihkoja ja kyniä. Heikin kanssa Esalla on tapana hurauttaa avoautoajelulle.

Välillä Esa kaipaa yksityisyyttä ja omaa rauhaa. Silloin hän nauttii siitä, että voi vetäytyä omiin oloihinsa ja laittaa asuntonsa oven kiinni. Itsekseen ollessaan Esa syventyy lukemaan autolehtiä ja katsomaan elokuvia, vaikka Tuntematonta sotilasta, lempielokuvaansa.

Tulppaanipolussa ei ole tarpeen haaveilla maailman ympäri purjehduksesta, onni kun voi löytyä retkeltä Hesburgeriin tai lauantaina lähikaupasta. Asukkaiden hyvä elämä rakentuu heille tärkeistä asioista.

Onni löytyy arjen pienistä asioista.

Teksti: Elina Leinonen
Kuvat: Pasi Leino