Henkilökohtainen budjetti mahdollisti Antille avustajan

Henkilökohtainen budjetti mahdollisti Antti Leppäniemelle henkilökohtaisen avustajan hänen omien toiveidensa mukaiseen vapaa-ajan toimintaan.

Antti Leppäniemi osallistui kolme vuotta sitten alkaneeseen henkilökohtaisen budjetoinnin kokeiluun, jonka Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Kehitysvammaliitto toteuttivat yhdessä Vantaan vammaispalveluiden kanssa. Yhteisten tapaamisten aikana laadittiin kaikkien osallistujien kanssa yksilöllinen elämänsuunnitelma, johon koottiin heidän haaveensa, toiveensa ja tarpeensa.

Antti pohti kotitehtäviä yhdessä tukihenkilönä toimineen äitinsä Raila Leppäniemen ja tukiryhmänsä, Miia-siskon ja Matti-isän, kanssa. Toiveet kirkastuivat vähitellen: Antti halusi päästä osallistumaan ja harrastamaan oman ikäisessään seurassa. Yksi toimintakeskuspäivä päätettiin vaihtaa vapaa-ajantoiminnaksi henkilökohtaisen avustajan tukemana.

– Sain oman henkilökohtaisen avustajan. Minä itse päätän, mitä Elisan kanssa teemme. Viime viikolla kävimme keilaamassa ja huomenna menemme musiikinopettajani luo kitaransoittotunnille, Antti Leppäniemi kertoo tyytyväisenä.

– Keväällä olimme kuuntelemassa kokeilevaa jazzia Mikko Perkoilan konsertissa. Syksyllä lenkkeilimme ja kahvittelimme Kuusijärvellä. Olemme käyneet konserteissa ja elokuvissa, kuntosalilla ja sulkapalloa pelaamassa. Meillä on myös liput Yön konserttiin kulttuuritalolle, Antti listaa hänelle tärkeitä asioita.

Henkilökohtainen avustaja löytyi KVPS Tukena Oy:n Citytulppaanista. Elisa Miettinen on kutakuinkin samanikäinen Antin kanssa. Hän käy avustamassa Anttia neljä tuntia kerran viikossa. Leppäniemet ovat yhtä mieltä, että Elisa on tuonut paljon iloa Antin elämään.

– On tärkeää, että Antti voi elää hyvää ja aktiivista elämää. Ajatuksenamme on ollut, että Antti voi tehdä henkilökohtaisen avustajan kanssa kaikkea, mikä vain on mahdollista ja tuottaa hänelle iloa, Raila Leppäniemi kiteyttää vanhempien toiveet.

– Autistisia piirteitä omaavalle Antille avustuskerrat ovat samalla yhteiskunnan siedätyshoitoa ja erakoitumisen ehkäisyä. Avustuskertoihin on yhdistetty Antille vaikeiden taitojen, kuten aikakäsityksen, rahankäytön ja julkisten kulkuneuvojen käytön harjoittelua, Raila Leppäniemi toteaa.

Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämishanke oli monella tapaa hyvä kokemus: Antti kertoo oppineensa kuuntelemaan toisten nuorten kokemuksia ja keskustelemaan itselle vaikeistakin asioista. Railan mukaan myös vammaispalveluissa opittiin uudenlaista asiakkaan elämänkaarta tukevaa ajattelutapaa, jota kuvasti päätös henkilökohtaisen avustajan myöntämisestä Antille.

Teksti: Elina Leinonen
Kuvat: Tiiu Kaitalo