Arki sujuu ja sopu säilyy

Elina ja Jarkko Puumalainen ovat asuneet vuoden verran vuokraamassaan rivitalokaksiossa Mäyrävuoressa Kangasalla. Pariskunta nauttii yhteisestä arjesta uudessa kodissaan.

Elina ja Jarkko Puumalainen kertovat kuulleensa tuttavapariskunnalta, että Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ostaa asuntoja itsenäiseen elämään haluaville nuorille ja aikuisille.

– Käytiin katsomassa asuntoja ja kiinnyttiin tähän heti. Ympäristö on viihtyisä ja asunto tilava, on oma sauna ja erillinen makuuhuone, Elina ja Jarkko Puumalainen kuvailevat.

Omaan kotiin muuton kruunasi se, että vanha labradorinnoutaja Roope sai muuttaa pariskunnan mukana. Elina ja Jarkko ovat aikoinaan pelastaneet kaltoin kohdellun koiran ottamalla sen hoiviinsa. Roope köllöttelee nyt tyytyväisenä sohvalla emäntänsä ja isäntänsä vieressä.

– ”Vanha vaari” on ikionnellinen, kun saa asua meidän kanssa, Elina sanoo.

Pähkinäkallion toimintakeskuksessa vuosia sitten toisensa tavanneen avioparin arkeen kuuluu työtä ja opiskelua. Jarkko työskentelee kiinteistönhoitajana ja Elina opiskelee samaa alaa. Yhteisen kodin lisäksi haaveissa on myös yhteinen työpaikka.

– Ihanaa, kun on vierellä kumppani, joka auttaa ja tukee niin hyvinä kuin vaikeinakin aikoina, Elina kuvailee yhteiseloa.

Pariskunnan mukaan vastakohdat täydentävät toisiaan, Elina kun on temperamentikas, Jarkko kiltti ja hiljainen. – Sopu säilyy, eikä meillä kupit ja lautaset lentele!

Arki sujuu lähes itsenäisesti. Tarpeen mukaan tukena on kerran tai kaksi viikossa käyvä asumisen ohjaaja, joka auttaa arjen hallinnassa ja ruuanlaitossa.

Mitä sanoisitte itsenäistymistä ja omaan kotiin muuttoa harkitseville nuorille? – Kyllä kannattaa! Onhan tämä ihan luksusta.

Lue lisää tukiasunnoistamme: Oman asunnon hankinta

Teksti: Elina Leinonen
Kuvat: Anna-Liisa Nikus