Vuokrasuhteen alkaessa

Muistilista asioista, joista on hyvä huolehtia muutettaessa:

Vuokrasopimus

Ennen kuin voit muuttaa uuteen kotiisi, sinun täytyy tehdä vuokrasopimus Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa. Asukasisännöitsijä laatii sopimusasiakirjat asunnonhakuvaiheessa antamiesi tietojen perustella. Tarvittaessa hän kysyy lisätietoja. Vuokrasopimuksen allekirjoituksella sitoudut pitämään huoneiston kunnossa ja maksamaan vuokran sopimuksen mukaisesti. Mikäli sinulla on edunvalvoja, hän hoitaa sopimusasiat ja vuokran maksamisen puolestasi.

Vakuus

Vuokrasopimukseen liittyy vakuus, joka on yhden kuukauden vuokran suuruinen. Vakuuden toimittamiseksi on kolme vaihtoehtoa:

  1. Vakuudeksi hyväksytään kunnan antama maksusitoumus. Sen on oltava voimassa toistaiseksi eli niin kauan kuin vuokrasuhde kestää.
  2. Vakuus voidaan maksaa rahana Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tilille erillisen vakuuslaskun mukaisesti.
  3. Vakuussumman voi tallettaa pankissa erilliselle tilille ja lähettää asukasisännöitsijälle pankin antaman vakuustalletusasiakirjan tai panttausilmoituksen.

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan voidaan sopia kohtuullisen vakuuden asettamisesta siltä varalta, että vuokralainen ei täytä velvoitteitaan. Tällaisia velvoitteita ovat mm. vuokranmaksu ja käyttöön tai kulutukseen perustuvat maksut sekä vuokralaisen vuokrahuoneistolle aiheuttamista vahingoista aiheutuvat korjaus- ja siivouskulut. Vakuus koskee kaikkia tällaisia saatavia pääomineen, korkoineen, viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen.

Muuttopäivä

Muuttopäivä voidaan sopia joustavasti elämäntilanteesi mukaan. Asiasta sovitaan asukasisännöitsijän kanssa.

Sähkösopimus

Sinun tulee tehdä oma sähkösopimus valitsemasi sähköyhtiön kanssa.

Asunnon kuntotarkastus

Sinun tulee tarkastaa huoneiston kunto heti vuokrasuhteen alkaessa. Tätä varten tarvitset asunnon kuntotarkastuslomakkeen, jonka voit tulostaa tältä sivulta tai tilata sen asukasisännöitsijältä. Täytä ja allekirjoita lomake ja palaute se asukasisännöitsijälle. Kun muutat pois huoneistosta, lomakkeessa kuvattua huoneiston kuntoa verrataan pois muuton tilanteeseen.

Avaimet ja avaintenkuittauslomake

Huoneiston hankinnan yhteydessä sovitaan, keneltä ja mistä saat avaimet. Tässä yhteydessä on hyvä miettiä, montako avainta tarvitset. Mahdollisten lisäavainten hankinnasta sovitaan asukasisännöitsijän kanssa. Avainten vastaanottolomakkeen voit tulostaa tältä sivulta tai tilata sen asukasisännöitsijältä. Sinun tulee täyttää lomake ja palauttaa se allekirjoitettuna.

Yhteystietolomake

Sinun tulee täyttää yhteystietolomake ja palauttaa se asukasisännöitsijälle. Lomakkeen voit tulostaa tältä sivulta tai tilata sen asukasisännöitsijältä. Yhteystiedot ovat tärkeitä, jotta osaamme tarvittaessa ottaa yhteyttä oikeaan henkilöön asumistasi koskevissa asioissa.

Autopaikka

Pääsääntöisesti autopaikka ei kuulu vuokrasopimukseen, koska autopaikkakäytännöt vaihtelevat suuresti yhtiöittäin. Autopaikka on mahdollista saada taloyhtiön käytännön mukaisesti. Lisätietoja asiasta saa taloyhtiön isännöitsijältä. Asukasisännöitsijä auttaa tarvittaessa.

Saunavuoro

Mikäli yhtiössä on yhteiskäytössä oleva sauna, saunavuoro ja siitä aiheutuvat kulut eivät kuulu vuokrasopimukseen. Saunavuoroista voi kysyä taloyhtiön isännöitsijältä.

Asumistuki

Asumistukea liittyviä lisätietoja saa Kansaneläkelaitoksesta.

Kotivakuutus

Taloyhtiön hankkimalla kiinteistövakuutuksella vakuutetaan rakennus ja siihen kiinteästi asennetut rakenteet. Se ei korvaa asukkaan irtaimistolle tapahtuneita vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi tulipalon, vesivahingon tai ilkivallan seurauksena. Tuhoutuneen irtaimiston korvaa vain asukkaan oma vakuutus. Tämän vuoksi suosittelemme hankkimaan oman kotivakuutuksen.

Muuttoilmoitus

Sinun tulee tehdä kaksi erillistä muuttoilmoitusta:

  1. Muuttoilmoitus Väestörekisterikeskukseen ja/tai Postiin
  2. Muuttoilmoitus oman taloyhtiösi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle. Mikäli sinulla ei ole taloyhtiön laatimaa lomaketta, voit käyttää Kehitysvammaisten Palvelusäätiön muuttoilmoituslomaketta.

Tekemällä muuttoilmoituksen taloyhtiölle varmistat, että saat nimesi postilaatikkoon tai postiluukkuun ja mahdolliseen taloyhtiön nimitauluun. Nimen lisääminen postiluukkuun tai nimitauluun ei ole pakollista.

Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös sukulaisillesi ja ystävillesi. Tähän tarkoitukseen saat Postista maksuttomia osoitteenmuutoskortteja.


Lisätietoja