Vuokrasuhteen alkaessa

Muistilista asioista, joista on hyvä huolehtia muutettaessa:

Vuokrasopimus

Ennen kuin voit muuttaa uuteen kotiisi, sinun täytyy tehdä vuokrasopimus Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kanssa. Vuokrasopimus on kirjallinen sopimus, jonka vuokralainen ja vuokranantaja allekirjoittavat. Tutustu vuokrasopimukseen ja sen liitteisiin tarkasti ennen kuin allekirjoitat.

Vuokrasopimuksen allekirjoituksella sitoudut pitämään huoneiston kunnossa ja maksamaan vuokran ajallaan sopimuksen mukaisesti. Jos sinulla on edunvalvoja, hän hoitaa sopimusasiat ja vuokran maksamisen puolestasi.

Vakuus

Vuokrasopimukseen liittyy vakuus, joka on yhden kuukauden vuokran suuruinen. Vakuudeksi on kolme vaihtoehtoa:

  1. Vakuudeksi hyväksytään Kelan tai kunnan antama maksusitoumus. Sen on oltava voimassa toistaiseksi eli niin kauan kuin vuokrasuhde kestää.
  2. Vakuus voidaan maksaa rahana Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tilille erillisen vakuuslaskun mukaisesti.
  3. Vakuussumman voi tallettaa pankissa erilliselle tilille ja lähettää asukasisännöitsijälle pankin antama vakuustalletusasiakirja tai panttausilmoitus.

Vakuudesta sovitaan siltä varalta, että vuokralainen ei täytä velvoitteitaan. Tällaisia velvoitteita ovat mm. vuokraan, käyttöön tai kulutukseen perustuvat maksut ja vuokralaisen vahingoista aiheutuneet korjaus- ja siivouskulut. Vakuus koskee kaikkia tällaisia saatavia pääomineen, korkoineen, viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen.

Muuttopäivä

Muuttopäivä voidaan sopia joustavasti elämäntilanteesi mukaan. Asiasta sovitaan ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista.

Sähkösopimus

Sinun tulee tehdä sähkösopimus valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Tee sopimus jo ennen muuttoa.

Asunnon kunto

Sinun tulee tarkastaa asunnon kunto heti vuokrasuhteen alkaessa. Tätä varten tarvitset asunnon tulotarkastuslomakkeen, jonka voit tulostaa tältä sivulta tai tilata sen asukasisännöitsijältä. Täytä ja allekirjoita lomake ja palaute se asukasisännöitsijälle. Kun muutat pois, asunnon kunto tarkastetaan ja sitä verrataan tulotarkastuslomakkeen tietoihin.

Avaimet ja avainten vastaanottolomake

Ennen muuttamista sovitaan, mistä saat avaimet. On hyvä miettiä, montako avainta tarvitset. Mahdollisten lisäavainten hankinnasta sovitaan asukasisännöitsijän kanssa. Avainten vastaanottolomakkeen voit tulostaa tältä sivulta tai tilata sen asukasisännöitsijältä. Täytä lomake ja palauta se allekirjoitettuna mahdollisimman pian.

Yhteystietolomake

Sinun tulee täyttää yhteystietolomake ja palauttaa se asukasisännöitsijälle. Lomakkeen voit tulostaa tältä sivulta tai tilata sen asukasisännöitsijältä. Yhteystiedot ovat tärkeitä, jotta osaamme tarvittaessa ottaa yhteyttä oikeaan henkilöön asumistasi koskevissa asioissa.

Autopaikka

Autopaikka ei yleensä kuulu vuokrasopimukseen. Autopaikka on mahdollista saada taloyhtiön käytännön mukaisesti. Lisätietoja saat taloyhtiön isännöitsijältä, joka auttaa tarvittaessa.

Saunavuoro

Jos taloyhtiössä on yhteiskäytössä oleva sauna, voit kysyä siitä taloyhtiön isännöitsijältä. Saunavuoro ja siitä aiheutuvat kulut eivät kuulu vuokrasopimukseen.

Asumistuki

Asumistuesta saat tietoa Kansaneläkelaitoksesta.

Kotivakuutus

Sinun täytyy hankkia kotivakuutus, jossa on myös vastuuvakuutus. Vakuutuksen pitää olla voimassa niin kauan kuin asut asunnossa.

Taloyhtiön hankkimalla kiinteistövakuutuksella vakuutetaan rakennus ja siihen kiinteästi asennetut rakenteet. Se ei korvaa asukkaan irtaimistolle tapahtuneita vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi tulipalon, vesivahingon tai ilkivallan seurauksena. Tuhoutuneen irtaimiston korvaa vain asukkaan oma vakuutus.

Muuttoilmoitus

Sinun tulee tehdä kaksi erillistä muuttoilmoitusta:

  1. Muuttoilmoitus Väestörekisterikeskukseen ja/tai Postiin
  2. Muuttoilmoitus oman taloyhtiösi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle. Mikäli sinulla ei ole taloyhtiön laatimaa lomaketta, voit käyttää Kehitysvammaisten Palvelusäätiön muuttoilmoituslomaketta.

Tekemällä muuttoilmoituksen taloyhtiölle varmistat, että saat nimesi postilaatikkoon tai postiluukkuun ja mahdolliseen taloyhtiön nimitauluun.

Muista ilmoittaa uusi osoitteesi myös sukulaisillesi ja ystävillesi.


Lisätietoja