Asumisen aikana

Muistilista asioista, joista on hyvä huolehtia vuokralla asuttaessa:

Vuokranmaksu

Sinun tulee maksaa vuokrasi ajoissa vuokrasopimuksen mukaisesti. Jos sinulla on edunvalvoja, hän hoitaa vuokranmaksun puolestasi.

Muutokset asumisessa

Jos asumisessasi tapahtuu muutoksia, ota yhteyttä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asukasisännöitsijään.

Vioista, vaurioista ja puutteista ilmoittaminen

Asunnon ja asuinrakennuksen kunnossapito jakautuu taloyhtiön ja huoneiston omistavan Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kesken. Asunnossa havaituista vioista tulee aina ilmoittaa jommallekummalle.

  • Taloyhtiön isännöitsijälle ilmoitetaan vioista, jotka koskevat asunnon rakenteita, ulko- ja parvekeovia, ikkunoita sekä lämmitys-, sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmiä. Kiireellisissä tapauksissa, kuten vesivahingoissa, soita heti huoltoyhtiön päivystysnumeroon. Jos taloyhtiössä ei ole huoltoyhtiötä, ota yhteys tukihenkilöösi tai naapuriisi.
  • Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tekniselle isännöitsijälle ilmoitetaan vioista, jotka koskevat asunnon sisällä olevia kalusteita tai pintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi jääkaappi, sähköliesi tai kiinteät kalusteet, kuten kaapit ja komerot.

Vastuullinen asukas huolehtii asunnostaan ja ilmoittaa mahdollisista vioista ajoissa. Tämä on hyvä keino välttää isoja vahinkoja ja ylimääräisiä kustannuksia.

Asunnon korjaus- ja muutostyöt

Asunnon korjaus- ja muutostöihin pitää aina hakea taloyhtiön lupa. Asiasta määrätään asunto-osakeyhtiölaissa. Annamme mielellämme lisätietoja asiasta.

Normaaliin kunnossapitoon liittyvät korjaus- ja muutostyöt toteutetaan Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kustannuksella. Vastaat itse aiheutuvista kustannuksista, jos haluat tehdä asunnossasi sellaista korjaus- tai muutostyötä, jonka Palvelusäätiö ei katso kuuluvan normaaliin kunnossapitoon. Tällainen korjaus- tai muutostyö voi olla esimerkiksi lattiamateriaalin vaihto.

Vammaispalvelulain mukaisista korjaus- ja muutostöistä sovitaan erikseen.

Järjestyssäännöt

Taloyhtiöissä on järjestyssäännöt, jotta kaikki viihtyvät. Asukas on vastuussa, jos hän aiheuttaa vahinkoa tai häiritsee muita. Olet vastuussa myös lemmikkisi tai vieraasi aiheuttamista vahingoista. Järjestyssääntöjä voit kysyä taloyhtiön isännöitsijältä.

Asumishäiriöt

Asunnossa, pihalla ja yhteisissä tiloissa ei saa metelöidä erityisesti yöaikaan, jotta et häiritse naapureitasi.

Jos naapurisi viettää häiritsevää elämää ja haluat tehdä siitä valituksen, sinun tulee kirjata ylös häiriön ajankohta ja laatu. Voit kirjata asiat paperille tai käyttää tältä sivulta tulostettavaa lomaketta. Täytetty asumishäiriöilmoitus toimitetaan isännöitsijälle ja tiedoksi myös Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asukasisännöitsijälle. Ilman kirjallista ilmoitusta isännöitsijä ei voi ryhtyä toimenpiteisiin.

Turvallisuus

Yleinen hätänumero on 112.

Hätäkeskuslaitoksen toiminnasta löytyy lisätietoja osoitteesta www.112.fi


Lisätietoja