Asumisen aikana

Muistilista asioista, joista on hyvä huolehtia vuokralla asuttaessa:

Vuokranmaksu

Sinun tulee maksaa vuokrasi ajoissa vuokrasopimuksen mukaisesti. Mikäli sinulla on edunvalvoja, hän hoitaa vuokranmaksun puolestasi.

Muutokset asumisoloissa

Mikäli asumisolosuhteissasi tapahtuu muutoksia, ota yhteyttä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asukasisännöitsijään.

Vioista, vaurioista ja puutteista ilmoittaminen

Huoneiston ja asuinrakennuksen kunnossapito jakautuu taloyhtiön ja huoneiston omistajan, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön, kesken. Huoneistossa havaituista vioista tulee aina ilmoittaa jommallekummalle.

  • Taloyhtiön isännöitsijälle ilmoitetaan vioista, jotka koskevat huoneiston rakenteita, huoneiston ulko- ja parvekeovia, ikkunoita sekä lämmitys-, sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmiä. Kiireellisissä tapauksissa, kuten vesivahingoissa, soita heti huoltoyhtiön päivystysnumeroon. Jos taloyhtiössä ei ole huoltoyhtiötä, ota yhteys tukihenkilöösi tai esimerkiksi naapuriisi.
  • Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asukasisännöitsijälle ilmoitetaan vioista, jotka koskevat huoneiston sisällä olevia kalusteita tai pintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi jääkaappi, sähköliesi tai kiinteät kalusteet, kuten kaapit ja komerot.

Vastuullinen asukas huolehtii huoneistosta ja ilmoittaa mahdollisista vioista ajoissa. Tämä on hyvä keino välttää isoja vahinkoja ja ylimääräisiä kustannuksia.

Huoneiston korjaus- ja muutostyöt

Huoneiston korjaus- ja muutostöihin pitää aina hakea taloyhtiön lupa. Asiasta määrätään asunto-osakeyhtiölaissa. Annamme mielellämme lisätietoja asiasta.

Normaaliin kunnossapitoon liittyvät korjaus- ja muutostyöt toteutetaan Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kustannuksella. Jos haluat tehdä huoneistossasi sellaista korjaus- tai muutostyötä, jonka Palvelusäätiö ei katso kuuluvan normaaliin kunnossapitoon, vastaat itse aiheutuvista kustannuksista. Tällainen korjaus- tai muutostyö voi olla esimerkiksi lattiamateriaalin vaihto.

Vammaispalvelulain mukaisista korjaus- ja muutostöistä sovitaan erikseen asukasisännöitsijän kanssa.

Järjestyssäännöt

Taloyhtiön järjestyssäännöillä pyritään turvaamaan kaikkien asukkaiden asumisviihtyvyys. Mikäli taloyhtiössä on laadittu järjestyssäännöt, tulee sinun noudattaa niitä. Lisäksi sinun tulee huolehtia, että myös vieraasi noudattavat sääntöjä. Järjestyssääntöjä voi kysyä taloyhtiön isännöitsijältä.

Asumishäiriöt

Kannattaa muistaa, että naapurisi elämäntilanne voi olla hyvin erilainen kuin sinulla. Tämän vuoksi huoneistossa ja mahdollisissa yhteisissä tiloissa on vältettävä metelöintiä erityisesti yöaikaan, jotta et häiritse naapureitasi.

Mikäli naapurisi viettää häiritsevää elämää ja haluat tehdä siitä valituksen, tulee sinun kirjata ylös häiriön ajankohta ja laatu. Voit kirjata asiat vapaamuotoisesti tyhjälle paperille tai käyttää tältä sivulta tulostettavaa lomaketta. Täytetty asumishäiriöilmoitus toimitetaan isännöitsijälle ja tiedoksi myös Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asukasisännöitsijälle. Ilman yksilöityä kirjallista ilmoitusta isännöitsijä ei voi ryhtyä toimenpiteisiin.

Turvallisuus

Yleinen hätänumero on 112. Hätäkeskuslaitoksen toiminnasta löytyy lisätietoja osoitteesta www.112.fi.

Kodin turvallisuuteen liittyvää tietoa löytyy esimerkiksi seuraavilta internet-sivuilta:


Lisätietoja