Ikäperhetoiminta

Ikäperhetoiminnassamme tuemme perheitä, joissa täysi-ikäinen erityistä tukea tarvitseva aikuinen asuu lapsuudenkodissa vanhempiensa luona.

Ikäperhetoiminnan muotoina ovat seminaarit, erilaiset teemapajat ja teemaillat sekä koulu- ja kuntayhteistyö. Teemapajojen ja teemailtojen sisällöt räätälöidään kohderyhmän tarpeiden mukaan ja ne voivat liittyä esimerkiksi asumiseen tai harrastamiseen.

Toiminnan tavoitteet

Rohkaisemme erityistä tukea tarvitsevaa ihmistä ja hänen läheisiään miettimään itsenäistymistä ja perheen tulevaisuutta. Myös kotona asuvalla aikuisella on omia mielenkiinnon kohteita sekä elämää ilman vanhempiaan. Hän saattaa tarvita tukea itsensä, tarpeidensa ja mielipiteidensä ilmaisuun.

Vanhempia saattaa mietityttää, mitä tarkoittaa, että lapsi asuisi omassa kodissaan. Miten heidän oma elämä muotoutuu ja identiteetti muuttuu? Tuemme perheitä arjessa selviytymisessä tarjoten vertaistukea ja tietoa tukipalveluista.

Allaolevassa kuvassa näet teemoja, joita käsittelemme perheiden kanssa erilaisissa työpajoissa. Kuvaa näpäyttämällä saat sen paremmin näkyviin.

Tavoitteemme on:

  • ehkäistä ikäperheiden syrjäytymistä, tuetaan arjessa selviytymistä ja mahdollisestaan vertaistuki
  • rohkaista ja tukea kehitysvammaista tai erityistä tukea tarvitsevaa ja hänen läheisiään itsenäistymisen ja irtaantumisen matkalla
  • tavoittaa ja sitouttaa kohdealueen ikäperheet ja yhteistyökumppanit mukaan prosessiin
  • jakaa tietoa perheille tärkeistä tukimuodoista
  • kehittää ikäperhetoiminnan toimintamalleja yksittäisten kumppaneiden tarpeisiin

Yhteistyö

Ikäperhetoimintaa kehitetään vuorovaikutuksessa kehitysvammaisten ihmisten ja heidän ikääntyvien vanhempiensa kanssa. Toimintaa toteutetaan paikallisesti tiiviissä yhteistyössä perheiden ja heidän kotikuntiensa kanssa.
Voimme toimia missä päin Suomea tahansa yhteistyössä kuntien tai muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Silloin räätälöimme toiminnan vastaamaan alueen ja yhteistyötahon tarpeita.


Lisätietoja