Tunnemme vastuumme koronaviruspandemian aikana

Kirjoitettu: 26.3.2020, Markku Virkamäki

Pandemia-aikana tunnemme huolta ja vastuuta asukkaidemme ja henkilökuntamme hyvinvoinnista sekä erityistä tukea tarvitsevia perheenjäseniä kotona hoitavien perheiden jaksamisesta. Kaikilla varotoimilla pyrimme turvaamaan paitsi heidän hyvinvointinsa myös suomalaisen terveydenhuollon toimintakyvyn.

Korona-viruspandemia on leviämässä kaikkiin maanosiin ja mullistamassa elämäämme monella tavalla, jota emme olisi osanneet edes kuvitella tai tieteiskirjallisuudesta lukea. Muun muassa Uudellemaalle johtaville teille tulee rajavartiointi sekä sotilaita poliisin avuksi.

Kaikilla toimilla pyritään turvaamaan suomalaisen terveydenhuollon toimintakyky. Kysymyksessä ovat erityisesti sairaansijojen ja tehohoitopaikkojen riittävyys. Tätä tavoitetta KVPS-konserni ja erityisesti Tukena Oy tukevat ympärivuorokautisilla asumispalveluilla eri puolella Suomea. Meillä on yli 500 kehitysvammaista ja erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä asumispalveluidemme piirissä.

Tukenan yksiköiden esimiehet ja henkilökunta ovat aina tehneet merkityksellistä työtä kehitysvammaisten henkilöiden hyvinvoinnin puolesta. Työtä, johon läheiset ovat voineet luottaa. Tänä korona-aikana tämän työn arvokkuuden ymmärtävät ihmiset myös laajemmin. Ympärivuorokautisten asumispalveluiden toiminnassa pysyminen on yksi tärkeistä edellytyksistä tuon terveydenhoidon toimintakyvyn turvaamiseksi.

Asukkaidemme ja henkilökuntamme kannalta on tärkeätä välttää kaikkia ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja. Sillä voi osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta tälle työlle.

Suomen noin 40 000 kehitysvammaisesta henkilöstä 15 000 asuu lapsuuden kodissa. Heidän vanhemmat tai vanhempi vastaavat heidän hoidosta. Monet kehitysvammaiset henkilöt asuvat myös yksin omassa kodissaan vähäisemmän tuen turvin.

Sosiaalisten kontaktien välttämiseksi päivä- ja työtoiminnat on käytännössä lopetettu. Ja lyhytaikaisen huolenpidon palveluita on rajoitettu.

Me tunnemme huolta ja vastuuta tarpeellisesta jaksamisen tuesta vanhemmille. Pyrimme järjestämään käytössämme olevia lyhytaikaisen huolenpidon palveluita mm. kotiin vietäviä palveluita sekä pienempiä ryhmäpalveluita.

Kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten tukemiseksi Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminta on kehittänyt uusia ja toimivia malleja. Näille innovaatioille mielikuvituskaan ei aina aseta rajoja.

On tärkeätä, että pystymme rohkaisemaan itseämme ja toisiamme. Pitämään itsestämme ja toisistamme huolta. Tekemään pieniä ja isoja tekoja lähimmäistemme puolesta. Saamaan yhteyden toisiimme ilman fyysistä kontaktia. Iloa ja huumoriakin tarvitsemme.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja