Suuri ihminen ja ihmisoikeustaistelija Kalle Könkkölä on kuollut

Kirjoitettu: 11.9.2018, Markku Virkamäki

Olemme saaneet tänä aamuna suruviestin. Suuri ihminen ja ihmisoikeustaistelija Kalle Könkkölä on kuollut.

Kalle Könkkölä oli matemaattisesti hyvin lahjakas ja kouluttautui luonnontieteiden kandidaatiksi. Varsinaisen päivätyönsä hän kuitenkin teki vammaisaktiivina. Kalle oli perustamassa Kynnys ry:tä ja toimi pitkään sen puheenjohtajana ja toiminnanjohtajana. Myös valtakunnallisen Vammaisneuvoston pääsihteerinä Kalle toimi pitkään.

Kalle oli Suomen eduskunnan ensimmäinen vammainen henkilö kansanedustajana vuosina 1983-1987. Hän oli vuonna 1987 Vihreiden puheenjohtaja ja sen jälkeen varapuheenjohtaja. Hän oli pitkään myös Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen vuosina 1985-2004.

Näissä tehtävissä hän oppi tuntemaan yhteiskunnallisia päätöksentekijöitä ja virkamiehiä sekä myös vaikuttamistyön mekanismeja. Ja näitä verkostoja hän käytti aktiivisesti vammaisten ihmisten hyväksi. Kallen elämäntyön kannalta yksi merkittävä virstanpylväs oli YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointi 10.6.2016. Vielä Kalle ei saanut nähdä ihmisoikeuksiin perustuvan ajattelu- ja toimintatavan juurtumista vallitsevaksi paradigmaksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Työ sen puolesta jatkuu.

Olin Kallen kanssa eniten tekemisissä vammaisten henkilöiden palveluiden kilpailuttamisen aiheuttamiin ongelmiin liittyen. Muistan hyvin, kun hän kertoi erässä lehtihaastattelussaan kilpailutetun kuljetuspalvelun ongelmista Helsingissä. Tilattu kyyti ei tullutkaan ja hän lähti kulkemaan pyörätuolilla kohti raitiotiepysäkkiä kunnes juuttui lumikinokseen. Takana tullut herra pyysi lupaa auttaa ja esittäytyi korkeaksi Helsingin kaupungin virkamieheksi. Kalle kuittasi heti hyvällä huumorintajullaan, että onpa hyvä, kun kaupunki lähettää parhaat voimansa korjaamaan kilpailun aiheuttamia ongelmia. Kalle oli vahva taustavoima Ei myytävänä-kansalaisaloitteen syntymisessä ja sen tukena.

Kalle oli yhtä aikaa hauras ja erittäin voimakas, tahtova ihminen. Hänen elämäntyönsä antakoon meille voimaa tehdä työtä paremman maailman puolesta.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.