Perhelomitus – 30 vuotta kotiin vietyä palvelua

Kirjoitettu: 31.10.2019, Markku Virkamäki

Vietimme eilen perhelomituksen, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön vanhimman toiminnan, 30-vuotisjuhlia.

Perhelomituksessa, tässä hienossa ja arvokkaassa toiminnassa, perhelomittajamme menee kehitysvammaisen tai erityistä tukea tarvitsevan perheeseen ja vapauttaa vanhemman tai vanhemmat lomajaksolle. Lomittajamme ottaa vastuun kaikista perheenjäsenistä ja kotieläimistäkin. Meillä on tällä hetkellä 30 vakituista perhelomittajaa ja vuosittain lomituksia tekee 130 eri henkilöä.

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen lähetti juhlaseminaariimme videotervehdyksen. Hän korosti siinä, että vammaisen lapsen kehityksen kannalta tärkeintä on oma perhe ja oman kodin ympäristö, jossa on riittävä tuki. Vammaissopimus lähtee siitä, että tähän tukeen vammaisella lapsella on oikeus.

Pidetyissä puheissa kehittämispäällikkö Katri Hänninen totesi, että kun vanhempia tuetaan perhelomituksen tavalla niin he jaksavat olla äitejä ja isiä. Kontaktit perheen ulkopuolella kasvattavat myös vammaisen lapsen identiteettiä. Toinen perheiden antama palaute oli, ”jaksan tehdä, olla aktiivinen ja iloita lapsista ja perheestä.” ”Sisarukset pitävät kiinni myös yhteiskunnassa.”

Liisa Vuorio ja Saara Tolonen kertoivat koskettavasti äitien näkökulmasta perhelomituksemme antamasta tuesta heidän perheilleen. Liisan kokemukset olivat perhelomituksemme alkuvuosilta ja Saaran aivan tästä päivästä. Saara sanoi antaneensa lomituksen merkityksestä palautteen, että ”perhelomitus pelasti meidän elämän.” Saara kertoi, että he saavat kolme vuorokautta lomitusta kuukaudessa. Hänelle tärkeätä on, että voi jättää hoitovastuun lomittajillemme. Liisa korosti sitä, että tieto tulevasta, edessä olevasta perhelomituksesta auttoi heitä vanhempina jaksamaan. Tärkeätä oli myös, että ei tarvinnut jännittää muiden perheen jäsenten sairastumisia. Kotiin tuodussa lomituksessa nämäkin asiat hoituivat. Luottamus lomitukseen oli ensiarvoisen tärkeätä. Lomitus katkaisi huolten täyttämän arjen.

Perhelomittajan puheenvuoron käytti Kati Rissanen eläväisellä, innostavalla, savolaisella murteella. Hän korosti, että perhelomittajan keskeiset arvot ovat kunnioitus, rohkeus ja sinnikkyys. Hän korosti, että perheisiin meneminen edellyttää partiolaisen valmiutta, oman vastuunsa ja velvollisuutensa tunnistamista. Tärkeätä Katin mielestä on myös kehittyä ihmisenä ja ammattilaisena.

Arvostan itse valtavasti esimiehenä ja työtoverina perhelomittajiemme tekemää työtä. He mahdollistavat perheillemme sen tarpeellisen avun ja tuen sekä levon. Olen elokuusta lähtien laatinut runoa tälle hienolle porukalle. Luin sen juhlaseminaarissamme heille arvostuksen ja kiitoksen osoituksena:

Aamuhämärän kasteessa liikkeelle lähtee,
yön pimeydessä palaa tai päinvastoin satojakin kilometriä matkaa
junalla, bussilla, omalla autollakin, perheiden ja lasten luokse,
perhelomittaja osaava, monitaitajakin kaiken ohella.

Vanhemman tai vanhemmat vapaalle laskee,
useimmiten nukkumaan, nukkumaan ja vieläkin nukkumaan,
virkistymään ja mahdollista parisuhdetta hoitamaan,
itsestäkin huolehtimaan.

Voi matkalla vastaan tulla hirvikin tai peura.
Matka kulkee läpi Suomen, poikki huomen, vaarankin varmistaa.
Perhekäsitys on uusi, siihen mahtuu kaikki mahdolliset,
ei ole varaa varmistella tai arvottaa.

Ei rymistele sisään, ei tuo omaa kulttuuriaan,
kunkin perheen ehdoilla, heitä kuunnellen ja kuullen,
ottaa vastuun koko perheestä, kaikista lapsista, kotieläimistäkin
meidän perhelomittajamme.

Työtä arvokasta tehty jo kolme vuosikymmentä,
on osoitettu tarve useita kertoja,
parhaiten sen tuntevat perheet ja perheiden jäsenet.

Tänään on aika kiittää ja kumartaa,
antaa arvo tekijöille, perheisiin meneville lomittajille,
vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön kykeneville.

- Markku Virkamäki -

Valokuvat: Elina Leinonen

Kuvia

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja