Oikea suunta löytyy yhdessä

Kirjoitettu: 29.10.2018, Markku Virkamäki

Kirjoitus esittelee henkilökohtaisen budjetoinnin keskuksemme Suunnan ja vanhemman asiantuntijamme Markku Niemelän.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallitus päätti vuosikokouksessaan huhtikuussa 2018 perustaa henkilökohtaisen budjetoinnin edistämään tämän globaalisti ja eurooppalaisesti eniten käytetyn menetelmän käyttöönottoa palveluiden järjestämisessä myös Suomessa. Taustalla on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön pitkä perinne kotimaassa henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisessä sekä laaja tutustuminen ja verkostoituminen kansainvälisesti. Kesällä tämän HB-keskuksen nimeksi annettiin Suunta ja sille perustettiin verkkosivut.

Suomi on vuodesta 2007 kilpailuttanut vammaisten henkilöiden elämänmittaisia, välttämättömiä palveluita hyvinkin ankaralla kädellä toisin kuin valtaosa muista EU-jäsenvaltioista. Tämän kilpailuttamisen aikakauden ovat maksaneet vammaiset henkilöt ja heidän läheisensä. On menetetty läheisten, merkityksellisten ihmissuhteiden jatkuvuus palveluissa, aiheutettu liitännäissairauksien hoidon heikentyminen ja edistetty palveluntuottajien keskittymistä. Uskomme vahvasti, että henkilökohtainen budjetointi on merkittävästi tasapainoisempi järjestämisen tapa palvelun käyttäjien, julkisen vallan taloudellisen intressin sekä palveluntuottajien diversiteetin kannalta.

"Yksilön suunta löytyy yhdessä" kirjoittaa Markku Niemelä Suunnan uudessa kolumnissaan. Markku on pitkän linjan sosiaali- ja vammaispolitiikan sekä kehitysvammatyön asiantuntija ja ammattilainen. Markku tuli jo 1980-luvun alussa johtavaksi sosiaalityöntekijäksi Pääjärven kuntayhtymään. Siitä tehtävästä hänet valittiin Pohjois-Karjalan kuntayhtymän, Honkalammen kuntayhtymän johtajaksi vuonna 1986. Sieltä KVPS:n ex-puheenjohtaja Kari T Korhonen rekrytoi Markun Eteva-kuntayhtymän johtajaksi Uudellemaalle. Ja vuonna 2013 Markku siirtyi Rinnekoti-säätiön johtajaksi, josta eläköityi keväällä 2017.

Markku oli Honkalammen johtajana perustamassa Honkalampi-säätiötä, joka on rakentanut Pohjois-Karjalaan paljon asuntoja lähiyhteisöön ja ottanut läheiset mukaan päätöksentekoon. Honkalammen johtajana hän mahdollisti usealle henkilölle mahdollisuuden elämänpiirin laajentumiseen esimerkiksi muualla tapahtuneen opiskelun ja sähköpyörän hankinnan myötä.

Kirjailija Simo Puupponen alias Aapeli pistää Rummukaisen veljekset kysymään kirjassaan ”Siunattu hulluus” toisiltaan, että ovatko he  tavanneet koskaan oikein viisasta miestä. Haluaisin vastata, jos Ananias Rummukainen sitä minulta kysyisi, että Markku Niemelässä nämä kriteerit aika hyvin täyttyvät. Tarkoitan sellaista viisautta, jossa suureen asiantuntemukseen ja lukeneisuuteen yhdistyy vahva, myönteinen elämänkokemus ihmisen ja elämän tuntemiseen sekä arvostavaan myötätuntoon. Markku-liiton jäsenenä sanon, että Markku Niemelään sopivat hyvin tuon liiton tunnuksen sanat ” valoisa ja myönteinen elämänasenne ja ahkera sekä työteliäs mielenlaatu.”

Markku teki merkittävän selvityshenkilötyön kehitysvammaisten henkilöiden asumisesta vuosina 2005-2007. Tämä selvityshenkilötyö avasi väylän lopettaa laitosasumista sekä rakentaa ja hankkia asuntoja lapsuudenkodeista muuttaville kehitysvammaisille henkilöille. Laitosasuminen on alennut tuolloin noin 3000 laitoshoidossa olevasta nykyiseen noin 1000 henkilöön. Ja lapsuuden kodeista muuttavat henkilöt ovat saaneet paljon asuntoja eri puolelle Suomea palvelukoteihin ja yksittäisiin asuntoihin asti.

Mutta Markun toinen merkittävä aikaansaannos tuon selvityshenkilötyön yhteydessä oli sitouttaa pienen ja sisäisesti ristiriitaisen kehitysvamma-alan eri toimijat ehdotuksen taakse noiden vuosien aikana käytyjen keskustelujen kautta. Ja Markun aloitteesta kokoonnuimme perustamaan Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukuntaa helmikuussa 2008 heti selvityshenkilötyön jälkeen. KVANK:n toiminnan 10 vuotta ovat osoittaneet tämän idean historiallisen merkittävyyden. KVANK on yhdistänyt eri toimijoiden ihmisiä tekemään yhteistä vaikuttamis- ja valmistelutyötä.

Uusimman selvityshenkilötyön Markku Niemelä teki Eksote-kuntayhtymän perhepalveluiden johtaja Riitta Hakoman kanssa touko-elokuussa 2018 sote-uudistukseen liittyen. He selvittivät kehitysvammalain mukaisten erityishuoltopiirien asemaan uudessa sote-järjestelmässä.

Olen iloinen, että olemme voineet rekrytoida Markun vanhemman asiantuntijan osa-aikaisiin tehtäviin Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.