Me Itse 20 vuotta – työtä kansalais- ja ihmisoikeuksien puolesta!

Kirjoitettu: 18.3.2019, Markku Virkamäki

Lauantaina vietettiin Me Itse ry:n perustamisen 20-vuotisjuhlaseminaaria ”Ei mitään meistä ilman meitä” Tampere-talossa.

Seminaarin ohjelma oli korkeatasoinen. Sen aloittivat Mertsi Palmroth ja Päivi Tuokko-Patrikainen kolmella tutulla ja läheisellä kappaleella; ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”, ”Pettävällä jäällä” ja Mertsin euroviisuvoittokappaleella ”Love me tender”. Mertsin laulu ja tulkinta ovat vahvoja ja tyylikkäitä.

Tukiliiton pitkäaikainen emerita-toiminnanjohtaja Sirkka Merikoski esitteli tietä Tukiliiton siivissä kohti Me Itse ry:n perustamista. Matkalla tärkeitä etappeja oli IKI Itsekasvatuksen Instituutti 1980-luvulla. Tukiliiton ja paikallisyhdistysten piirissä käynnistyi laajamittainen kulttuuritoiminnan käynnistäminen etenkin musiikin ja musiikinopetuksen, elokuvan tekemisen, teatteritoiminnan ja tanssiryhmien kautta. Helsingin Kehitysvammatuki 57 alkoi järjestää jo vuonna 1972 kehitysvammaisten päivän yhteydessä musiikin konsertteja, jonne yksittäiset esiintyjät ja ryhmät pystyivät hakemaan. Suomalainen innovaatio kuvionuottiopetuksesta, jonka Kaarlo Isotalo ja Markku Kaikkonen kehittivät, johtivat merkittävään kehittymiseen Resonaarin perustamisen myötä. Tukiliitto käynnisti 1990-luvulla Kumppanuus-projektin, jonka tuotoksena oli Me Itse ry:n perustaminen 26.2.1999 Tampereen Yliopiston juhlasalissa.

Me Itse ry:n ensimmäinen puheenjohtaja Ulla Topi kertoi yhdistyksen vaikuttamisen historiasta. Ratkaisevat sanat perustamiselle lausui nyt jo edesmennyt turkulainen vammaisaktivisti Yrjö Aaltonen Tulppaanitalon 4. kerroksen saunassa; ”Perustetaan oma yhdistys”. Ulla kertoi yhdistyksen aktiivien vierailusta kohta perustamisen jälkeen VR:n pääjohtajan luona. Porilainen aktivisti Tarmo Alava esitti hänelle kohteliaan kysymyksen: ”Arvoisa pääjohtaja! Miltä teistä tuntuisi istua junassa Imatralta Tampereelle 30 asteen pakkasessa tavaravaunussa niin ettei voi käydä välillä WC:ssä?” Ainakin siitä alkaen esteettömyys VR:n junissa on kehittynyt melkoisesti. Me Itse ry. on vaikuttanut kiusaamiseen, puolesta tekemiseen ja köyhyyteen. Ulla Topi muisteli myös edesmenneen Olavi Hietaharjun kuuluisia sanoja: ”Kun avaa jääkaapin oven, ainoa varma asia siellä on valo”.

Me Itse ry:n perustavan kokouksen puheenjohtaja Teuvo Taipale totesi Me Itse ry:n tekevän työtä ja kamppailevan arvokkaan elämän puolesta. ”Me olemme samaa luuta ja nahkaa kuin muutkin ihmiset. Ihminen ensin, sitten vamma”. Seminaarin päätti Pohjois-Karjalan Me Itse toveripiirin Juha Kärki koskettavaan lauluun ”Olet samanarvoinen”. Juha kertoi, että toiminnassa Pohjois-Karjalan toveripiirissä hän on oppinut hyväksymään itsensä. Hänen minä minäkuvansa on kohentunut. Hän on päässyt esiintymään musiikin kautta mm. Finlandia-talolla Kemut-konsertissa useampia kertoja.

Me Itse ry:n aktivisteja on ollut ehdokkaana kunnallisvaaleissa ja nyt tämänkin kevään eduskuntavaaleissa Sami Helle on ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä. Sami Helle ja Kari Aalto tekivät vuonna 2013 kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin kehitysvammaisten henkilöiden palveluiden lopettamista. Se saikin yli 6000 kannattajaa. Heidän kansalaisaloite edelsi Ei myytävänä -kansalaisaloitetta. Itse asiassa Sami Helteen ja Jyrki Pinomaan ollessa A-studiossa 11.10.2017 Ei myytävänä-kansalaisaloite ylitti 50 000 kannattajan rajan.

Seminaarissa tuotiin esiin perustavassa kokouksessa Kehitysvammaisten Tukiliiton silloisen puheenjohtajan Oiva Antti Mäen sanat: ”Tulevaisuus on tyhjä. Se tehdään jokaisella teolla, jokaisella valinnalla.” Me Itse on toiminnallaan lunastanut paikkansa. Ja se on haastanut meitä kaikkia tarkistamaan omia asenteitansa ja työn tekemisen lähtökohtia.

Kuvia

Kommentit

Ulla Topi kommentoi 19.3.2019 klo 09:57 #

Kiitos Markkku hyvä blogi


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.