Ei myytävänä -kansalaisaloite tänään suuressa salissa – kansalaisaloite sai pelkästään kiitosta

Kirjoitettu: 27.2.2019, Markku Virkamäki

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin tänään Ei myytävänä -kansalaisaloitetta ja siitä annettua talousvaliokunnan mietintöä, jonka pohjalla oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja esitteli mietinnön ja sanoi sen yhteydessä olleen epäuskoinen kansalaisaloitejärjestelmästä. Mutta Ei myytävänä -kansalaisaloitteen hän totesi olleen tärkeän ja lisänneen hänen myönteistä käsitystään kansalaisaloitejärjestelmän toimivuudesta. Hän päätti puheenvuoronsa ”Eläköön”-huutoon. Haluan ymmärtää, että antoi huutonsa nimenomaan Ei myytävänä -kansalaisaloitteelle.

Toisen käsittelyn keskustelussa Ei myytävänä -kansalaisaloite ja vammaisjärjestöt saivat paljon kiitosta sitkeästä työstä. Keskustelussa nousi esille myös, että Suomen täytyy siirtyä ihmisoikeusperustaiseen ajattelu- ja toimintatapaan, joka perustuu YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaan yleissopimukseen. Tästä olen täysin samaa mieltä. Tuo sopimus on otettava oikeasti tosissaan, kun ollaan tekemisissä vammaisten henkilöiden asemasta yhteiskunnassa ja palveluiden järjestämisessä.

Seurasin käytyä keskustelua kiinnostuneena. Huomasin, että myönteisestä tahtotilasta huolimatta palveluiden hankinta ja palveluiden järjestäminen menivät käsitteinä sekaisin. Kansalaisaloitteen syvintä tavoitetta ei voi ratkaista hankintamenettelyä kehittämällä. Tarvitsemme ehdottomasti kestävän järjestämistavan vammaisten henkilöiden elämänmittaisten, välttämättömien palveluiden järjestämiseen.

Vammaisjärjestöt ovat mukana STM:n, TEM:n ja THL:n yhteisellä vammaispalvelujen järjestämisen kehittämiskierroksella. Haluamme sielläkin puhua kestävästä järjestämistavasta asumispalveluihin, henkilökohtaiseen apuun sekä KELA:n puhe- ja kuulovammaisten tulkkipalvelun ja vaikeavammaisten lääkinnälliseen kuntoutukseen. Emme usko, että asia paranee hankintaosaamista kehittämällä. Tarvitaan lainsäädäntöön selkeät säädökset.

Valiokunnan mietintö mahdollistaa asiantuntijatyötyhmän asettamisen valmistelemaan tarvittavia säädösehdotuksia. Työryhmään tulee mietinnön mukaisesti Ei myytävänä -kansalaisaloitteen allekirjoittajien ja vammaisjärjestöjen edustajat. Tätä korostivat monet kansanedustajat viisaasti. Ja sen velvoittavuutta uuden eduskunnan ja hallituksen osalta. Tulemme pitämään kansalaisaloitteen tavoitteen esillä eduskuntavaalikamppailun aikana.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.