Yhteistyö teki Vammaiskortista totta

Kirjoitettu: 21.1.2019, KVPS

Kun pääsee kertomaan kansainväliselle kuulijakunnalle suomalaisesta yhteistyön voimasta, voi vain itsekin todeta, että onhan tämä hieno juttu!

Euroopan Parlamentissa, Brysselissä, järjestettiin marraskuussa 2018 tilaisuus, jossa pääsin kertomaan Vammaiskortin alkuvaiheista Suomessa. Suomi on yksi kahdeksasta maasta, jossa EU:n Vammaiskortti on otettu ensimmäisenä käyttöön. Meillä Suomessa Vammaiskortin kehittämistyöstä vastaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiö.

Kokemukset jakoon

”Making the European Disability Card reality” -tilaisuuden tavoitteena oli edistää Vammaiskortin käyttöönottoa EU:n jäsenvaltioissa, lisätä yhteistä ymmärrystä siitä mitä kortin käyttöönotto vaatii sekä kuulla pilottimaiden kokemuksia. Tapahtumaa olivat järjestämässä Disability Intergroup, European Disability Forum ja tapahtumaa isännöivät MEPit Olga Sehnalová, Jana Žitňanská ja Brando Benifei.

Yhteinen näkemys osallistujien kesken oli se, että EU:n Vammaiskortti on tarpeellinen aloite, joka tukee vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumista ja liikkumista EU maissa. Se on hyvin konkreettinen osallisuuden väline ja tukee myös eri maiden ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Inmaculada Placencia, Senior Advisor on Disability (DG EMPL) korosti, että kortti on myös osa Eurooppalaista vammaisstrategiaa. Kortin toimeenpanon laajentaminen muihin maihin oli kaikkien paikalla olijoiden yhteinen toive, mutta pilottimaiden kokemuksista on hyvä ottaa oppia: mikä toimii, mitä voisi tehdä toisin, keitä tarvitaan mukaan?

Yhteistyön merkitys

Suomessa on tehty monta asiaa oikein ja meillä on paljon annettavaa muille maille. Keskeisimmät kysymykset siitä kenelle kortti on tarkoitettu, miten kortin saa ja mitä kortilla saa, on ratkaistu ja kehittämistyö niiden ympärillä jatkuu. Kortti on todellisuutta! Onnistumisen edellytyksiä ovat olleet:

  • järjestöjen vahva rooli toiminnan johtamisessa
  • tiivis yhteistyö järjestöjen, vammaisten ihmisten, palveluntarjoajien sekä Sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan ja THL:n kanssa
  • toiminnan jatkuvuuden turvaaminen myös komission rahoituksen ja pilottihankkeen jälkeen
  • jatkuva kehittämistyö ja avoin vuoropuhelu kehittämiskohteista.

Suomessakin kehittämiskohteita on vielä monta, mutta onneksi meillä on hyvä kumppanuusverkosto niitä kehittämässä ja tiedämme, että maailma ei ole tältäkään osin vielä valmis.

Avointa keskustelua ja jatkuvaa kehittämistä

Eurooppalaisella tasolla meidän pitää varmistaa, että kortti tulee laajasti käyttöön, eri maissa on sitouduttu sen kansalliseen toimeenpanoon myös EU-rahoituksen päätyttyä ja että kortti ennen kaikkea saavuttaa isot tavoitteensa vammaisstrategiaan liittyen. Tässä kohtaa tarvitaankin toiminnan tehokkuuden ja vaikuttavuuden arviointia niin aloitteen kuin pilottimaiden toimeenpanonkin osalta, tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä Vammaiskorttia kehittävien tahojen välillä sekä avointa keskustelua Vammaiskortin mahdollisuuksista ja riskeistä.

Parasta kuitenkin on, että hihat on nyt monessa maassa kääritty ja olemme tehneet kortista Suomessakin totta! Kiitos jälleen kaikille kumppaneillemme siitä ja ennen kaikkea teille kaikille, jotka ovat jo korttia hakeneet ja käyttäneet. Edelläkävijän rooli ei ole aina helppo, mutta hienoa, että lähditte mukaan.

Tutustu Suomen Vammaiskorttiin tästä linkistä.

Tietoa ”Making the European Disability Card reality” -tilaisuudesta tästä linkistä.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja