Yhdessä henkilökohtaisen avun asialla! - Henkilökohtaisen avun paraati pidettiin 11.6.

Kirjoitettu: 13.6.2019, KVPS

Henkilökohtaisen avun Paraati toi yhteen henkilökohtaisen avun käyttäjät, henkilökohtaiset avustajat ja vammaisjärjestöt

Henkilökohtaisen avun paraati järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa tiistaina 11.6. Tarkoitus oli juhlistaa tänä vuonna 10 vuotta täyttävää henkilökohtaista apua, lisätä sen näkyvyyttä ja arvostusta. Vastaavia tilaisuuksia on järjestetty aiemmin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa – parempi siis myöhään kuin ei milloinkaan. Uudistettava vammaispalvelulaki tarjosi niin ikään hyvän syyn juhlaan ja keskusteluun.

Jos suomalaiset eivät olekaan perinteisesti karnevaalikansaa, sitä ei paraatin humussa aurinkoisena päivänä huomannut. Aluksi suuri määrä väkeä kokoontui Narikkatorille kuuntelemaan niin tapahtuman suojelija Paula Risikon, avustettavien, avustajien kuin järjestöjen puheenvuorot. Huomattavissa siis oli, että henkilökohtainen apu on usealle taholle tärkeä asia, ja sitä tuleekin juhlia yhdessä monista eri näkökulmista. Kokonaisuutta rytmitti Resonaarigroupin iloinen rummutus.

Tästä siirryttiin itse paraatiin ja marssimaan kohti eduskuntataloa. Useamman sadan ihmisen marssi apuvälineineen oli komea näky, joka pysäytti liikenteen.  Ensi vuotta ajatellen kannattaa varata useampikin megafoni, että kaikki halukkaat kuulevat kannustushuudot!

Auli Leiniö Kehitysvammaisten palvelusäätiöstä esitti eduskuntatalon portaille saapuneille puolueiden kansanedustajille kysymyksiä henkilökohtaisesta avusta ja tapahtumasta. Kuin yhdestä suusta edustajat kiittivät marssin tärkeyttä ja lupasivat myös vammaispalvelulain uudistamisen etenemistä, itsemääräämisoikeuden tukemista ja valinnanmahdollisuuksia avun järjestämistapoihin.

Kaiken kaikkiaan, juhlapuheiden ulkopuolellakin oli ilmiselvää, että henkilökohtainen apu on monille elintärkeä ihmisoikeus. Aikaa ennen kulunutta kymmentä vuotta on toisinaan vaikea muistaa. Saavutetuista oikeuksista on kuitenkin syytä pitää huolta. Henkilökohtaista apua sietää kiittää, kehittää ja tehdä tunnetuksi yhdessä. Näin teemme varmasti myös ensi vuonna. Kiitoksia kaikille osallistuneille – te teitte paraatista totta!

Kirjoittaja Sanni Purhonen toimii Kynnys ry:ssä tiedottajana ja toimi Henkilökohtaisen avun Paraatin juontajana

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.