Vammaiskortti helpottaa osallistumista

Kirjoitettu: 4.11.2019, KVPS

Reilun vuoden Suomessa toiminut EU:n Vammaiskortti on osoittautunut tärkeäksi osallistumisen apuvälineeksi. Vammaiskorttitoimistossa kortin hakijoita neuvova Nina Hirvonen kertoo saamastamme palautteesta.

EU:n Vammaiskortin tarkoitus on edistää yhdenvertaisuutta ja tukea tarvitsevien ihmisten osallisuutta. EU:n Vammaiskortti ei siis ole alennuskortti. Kortissa olevalla A-merkinnällä avustaja voi useimmiten päästä maksutta erilaisiin vapaa-ajan palveluihin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen sekä kortin käyttäjille että palveluntarjoajille. Näin ollen palveluntarjoajilla on oikeus päättää, mitä hyötyä kortista on heidän palveluissaan. Tiedot siitä, mitä hyötyä kortista on, löydät palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta.

Selkeämpää kaikille

EU:n Vammaiskortin tarkoitus on, että kortin käyttäjä pystyy kortin avulla osoittamaan tuen tarpeensa. Kortin nähdessään asiakaspalvelijan on helpompi ymmärtää mistä on kyse ja hän voi palvella paremmin asiakasta, jolla on tuen tarpeita. Asiakaspalvelijoilta ei voi odottaa erityistaitoja kuten pistekirjoituksen tai viittomakielen osaamista. Kortin avulla pyritään kuitenkin välttämään ikäviä kokemuksia, sekä asiakkaan että asiakaspalvelijan näkökulmasta.

Kuulemme paljon tilanteista, joissa joudutaan selittämään omaa tilannetta ja näyttämään asiakaspalvelijoille erilaisia dokumentteja, jotka sisältävät arkaluontoista tietoa. Tilanne ei ole helppo myöskään asiakaspalvelijalle, koska on epämukavaa kyseenalaistaa toisen tuen tarpeita. Tämän vuoksi EU:n Vammaiskortin saamista on rajoitettu kriteeristöllä, eikä korttia voi saada kuka tahansa. EU:n Vammaiskortti on siis palveluntarjoajille luotettava apuväline, jotta he tunnistavat asiakkaistaan henkilöt, joilla on tuen tarvetta.

Korttia odotetaan innokkaasti

Meille tulee paljon kysymyksiä siitä, milloin oma tilattu kortti tulee kotiin. Monet läheiset ja lähityöntekijät ovat kertoneet, että kortin tulemista odotetaan kuin ”kuuta nousevaa”, kuten eräs asumisyksikön työntekijä kuvasi asukkaiden odotusta.  Meistä on erittäin hienoa, että korttia odotetaan niin innolla!

Hyvää palautetta kortin käytöstä

Kortin käytöstä on tullut suurimmaksi osaksi hyvää palautetta. Olemme olleet oikein iloisia kuullessamme siitä, kuinka kortin saaminen on madaltanut kynnystä osallistua erilaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Kortin käyttäjät ovat kokeneet helpommaksi palvelun käytön, kun korttia näyttämällä avustaja pääsee mukaan ilman selityksiä tai esimerkiksi konserteissa ja teattereissa asiakaspalvelija on ohjannut oikealle paikalle.

Korttia on käytetty sekä Suomessa että ulkomailla. Asiakkaiden palaute on ollut hyvää. Pääsääntöisesti kortti toimii hyvin niiden palveluntarjoajien palveluissa, jotka ovat jo ilmoittautuneet Vammaiskorttikohteeksi. Asiakkaillamme on ollut hyviä kokemuksia kortin käytöstä myös ulkomailla niin Euroopassa kuin Euroopan ulkopuolellakin.

Muista näyttää korttiasi!

Toki myös kehittämisehdotuksia on tullut, mutta ne ovat koskeneet lähinnä kortin tunnettuutta. EU:n Vammaiskortti on ollut Suomessa käytössä vasta reilun vuoden. On selvää, että vielä kaikki palveluntarjoajat eivät tunne korttia. Pyrimme kuitenkin olemaan aktiivisesti yhteydessä palveluntarjoajiin- niihin, jotka eivät vielä ole Vammaiskorttikohteina. Kannustamme myös jokaista kortin käyttäjää näyttämään korttia aina, kun se on mahdollista. Näin kortista tulee pikkuhiljaa tunnetumpi. Tehdään siis EU:n Vammaiskortista yhdessä tunnettu!

EU:n Vammaiskortti on mukana Apuvälinemessujen osalliSEKSI-teemakorttelissa osastolla 1000 Tampereen Messukeskuksessa joka päivä 7.-9.11. Vastaamme neuvontapisteellä kaikkiin sinua askarruttaviin kysymyksiin!

Lue lisää Apuvälinemessuista ja osalliSEKSI-teemakorttelista tästä linkistä.

#tätäonosallisuus

Kommentit

Marja-Leena Savolainen kommentoi 7.11.2019 klo 00:02 #

Hei! Minä en kyllä tiedä muuta kuin Finnkinon elokuvateatterin! Haluaisin käydä avustajan kanssa, konserteissa,teatterissa, Jokerien peleissä jne. Mutta mistään en tiedä mitään? Kyllä on huono kokemus köyhänä eläkeläisenä. En siis ole pyørätuoli potilas. Huonosti tietoa olen maksulliset sivutkin tehnyt avustajan avustüksella! Kelan sivuilta kün katsoo Helsingin alueen tapahtumia niin müutama löytyy. Lisäksi olen küullut että sinne ja tänne on päässyt? Minä liikun vain avustajan kanssa ja aina kortti on mukana. Sitten šanotaan että pitää soittaa tästä asiasta ja tiedustella käykö se. En jaksa turhanpäinen juttu ollut ainakin minulle!


JPH kommentoi 12.11.2019 klo 19:37 #

Täältä lisätietoja ainakin niistä paikoista missä se varmasti toimii myös pääkaupunkiseudulla.
https://www.vammaiskortti.fi/haku/?_sft_category=helsinki


Katri Malte-Colliard kommentoi 13.11.2019 klo 12:20 #

Hei, Vammaiskorttikohteet löytyvät tosiaan Vammaiskortin verkkosivulta http://www.vammaiskortti.fi josta, löydät myös kaiken olennaisen tiedon EU:n Vammaiskortista. Monet palvelut eivät vielä ole ilmoittautuneet Vammaiskorttikohteiksi, vaikka kortti heidän palveluissaan huomioidaankin. Jos sinulla on kysyttävää, kannattaa olla yhteydessä Vammaiskorttitoimistoon sähköpostitse .(JavaScript must be enabled to view this email address) tai puhelimitse p. 0800 122533


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.