Unelma kodista? – Vapaita vuokra-asuntoja tarjolla

Kirjoitettu: 22.5.2019, KVPS

Onko sinulla tai perheesi itsenäistyvällä nuorella unelma omasta kodista? Muutto omaan kotiin ja tuettuun, itsenäiseen asumiseen on monelle asukkaallemme toiveiden täyttymys. Anu Kubach ja Pasi Hakala kertovat blogissaan, että meillä on muuttovalmiita vapaita asuntoja eri puolilla Suomea.

Omannäköinen itsenäinen elämä on meistä jokaiselle tärkeää. Aikuistumiseen kuuluu se, että herää halu itsenäistyä. Yksi itsenäistyvän nuoren tai aikuisen suuri haave on löytää oma asunto, jossa saa itse ottaa vastuuta asioistaan ja tekemisistään.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ostaa ja vuokraa asuntoja kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille. Olemme hankkineet asuntoja itsenäiseen asumiseen jo vuodesta 2007 lähtien. Asuntoja on yli 400 eri puolilla Suomea. Asuntojen hankintaa tukee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

”Vuokralaisemme arvostavat omaa kotiaan, itsemääräämisoikeuttaan ja tasavertaisen kansalaisen asemaa."

Saamamme palautteen perusteella vuokralaisemme arvostavat omaa kotiaan, itsemääräämisoikeuttaan ja tasavertaisen kansalaisen asemaa. Omilleen muuttaminen tuo vapauden tunnetta, ja se voi olla jännittävääkin. Suureen elämänmuutokseen kannattaa valmistautua huolellisesti; hyvin suunnitellen on helpompi edetä ja tunnistaa jo ennalta mahdollisia epävarmuuksia ja tuen tarpeita.

”Elämänmuutokseen kannattaa valmistautua huolellisesti.”

Muuttoa suunniteltaessa tärkeintä on ensiksi kartoittaa itsenäisen asumisen onnistumisen mahdollisuuksia ja arvioida arjessa tarvittavaa apua ja tukea läheisten, tukihenkilön tai sosiaalityöntekijän kanssa. Tukea asumiseen voi saada esimerkiksi henkilökohtaiselta avustajalta tai läheisestä ryhmäkodista. Kotikunta huolehtii asukkaan tarvitsemien asumisen tukipalveluiden järjestämisestä.

Asuntoa haettaessa sijainti on yksi keskeisin valintaan vaikuttava asia; kuinka lähellä tuleva koti on muuttajan työpaikkaa, harrastuksia ja läheisiä. Myös asunnon varusteet ja esteettömyys ovat yksilöllisesti pohdittavia asioita. Joku tykkää asua lähellä kaupungin vilkkautta ja toinen nauttii rauhallisemmista seuduista.

Myös asukkaidemme läheiset arvostavat itsenäisen asumisen malliamme. Tuettu, itsenäinen asuminen nähdään luontevana tapana päästä sisään lähiyhteisöön ja tasavertaisen kansalaisen asemaan.

Meillä on vapaita vuokra-asuntoja ympäri Suomen. Tutustu tällä hetkellä vapaina oleviin asuntoihimme: Vapaat asunnot ja katso, löytyisikö sieltä sopivaa! Otathan rohkeasti yhteyttä!

Lue tarina Senja ja Soila Siljamäen muutosta omaan kotiin: Oma koti metsä reunasta

Kuvat: Pasi Leino

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja