Työssä tärkeää on arvostus ja kunnioitus

Kirjoitettu: 16.8.2016, Webmaster

Mikä työnteossa palkitsee? Asiantuntijaryhmämme jäsen Sami Naumanen pohtii omaa suhdettaan työhön. Hän työskentelee Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä siistijänä.

Minulle työssä on tärkeää arvostus ja kunnioitus ja niiden osoittaminen. Tuntuu hyvältä, kun minulle puhutaan niin kuin muillekin ja huomioidaan samalla tavalla kuin muutkin. Koen yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun minusta pidetään huolta työkaverina. Omalla työpaikallani Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä puututaan nopeasti epäkohtiin ja halutaan pitää nollatoleranssi syrjintään. Näin pitäisi olla jokaisella työpaikalla.

Vastuuta ja työn arvon mukainen palkka

Työpaikalla pitää voida tuntea olevansa tärkeä ja tekevänsä merkityksellistä työtä. Tehdystä työstä pitää saada myös palkkaa. Palkka osoittaa arvostusta tekemälleni työlle. Jos en saisi palkkaa, kokisin ettei minua oteta tarpeeksi huomioon eikä minua kuunnella.
 
Kaikkien tulisi voida olla mukana työn suunnittelussa, jotta työn tekeminen olisi mielekästä. Työnantajan pitäisi kuunnella, milloin työntekijä haluaa haasteita työhönsä. Hänelle pitäisi antaa mahdollisuus kokeilla uutta ja saada tarvittaessa koulutusta.

Ammattilaiseksi työtä tekemällä

Olen käynyt Perttulan ammattikoulussa Kotitalous- ja puhdistuspalvelualan koulutuksen ja tehnyt useassa paikassa koulutustani vastaavaa työtä.  Vuonna 2007 sain työhaastattelun kautta nykyisen työni Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä ja työsuhde jatkuu yhä. Tämä oli minulle ensimmäinen palkkatyö ja se tuntuu hyvältä. En uskaltanut haaveilla, että saisin näin nopeasti oikean työn. Pelkäsin, etten kelpaa.

Työpaikkani on kasvattanut minua ihmisenä. Vielä pitäisi oppia lisää pitkäjänteisyyttä, sillä se ei ole ihan huipputasolla. Olen kypsynyt pikkuhiljaa, vuorovaikutustaitoni ovat kehittyneet ja olen oppinut ottamaan paremmin huomioon muut työkaverit. Osaan räätälöidä työtäni toiveiden mukaan.
Joskus työn tekeminen on helppoa, joskus vaikeaa ja joskus siinä välissä. Päivät vaihtelevat senkin mukaan, miten tiiviisti siivousvastuullani olevat tilat ovat käytössä. Tauot pidän sen mukaan, miten pääsen siivoamaan. On oltava pelisilmää. Joustavuuteen ja työn suunnitteluun en saanut juuri oppia ammattikoulussa.

Yhteenkuuluvuutta työkavereiden kesken

Osallistuminen työpaikan yhteisiin kokouksiin ja tapahtumiin on tärkeää. Se vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta työkavereiden kesken. Nostan keskusteluissa aktiivisesti esille myös epäkohtia. Olen kiinnostunut työnantajani taloudesta ja teen kysymyksiä siihen liittyvistä asioista.  Taloudenhoidolla on vaikutuksia asiakkaisiin ja työntekijöihin. Jos varallisuus olisi suurempi, voisimme tuottaa palveluita vielä omavaraisemmin.

Uusia ideoita

Toivon, että voisin säilyttää nykyisen työni eläkepäiviin asti. Työ pitää taloustilanteeni hyvällä mallilla ja uuden työpaikan saanti ei ole taattua. Jos voittaisin suuren summan rahaa, voisin kokeilla omia siipiäni, rakentaa itselleni oman yrityksen ja palkata sinne työntekijöitä. Työtä tehtäisiin käsillä, yhdessä tiimin kanssa keskustellen ja erilaisia uusia juttuja luoden. Ideoita minulla olisi jo nyt paljon, mutta yhteistyökumppanit ja taloudelliset resurssit puuttuvat vielä tällä hetkellä. Ideoiden toteuttamiseen tarvitsisin avukseni jonkun, joka suunnittelisi käytännön toteutuksen ja laskisi kannattavuuden.

Kommentit

Sami Korhonen kommentoi 17.8.2016 klo 17:14 #

Minä Olen Sami Korhonen 40 Vuotias Mies Asun Lahden Nastolassa ja olen ollut 15 vuotta avotyössä olen Käynyt Pertulan Erityisammatti koulun vuonna 94-98 jossa suoritin Varasto ja Kuljetus alan ammattitutkinnon sen jälkeen työskentelin Lahdessa sekä Nastolassa K marketissa varastomiehenä vuonna 200 aloitin työt Vahusten parissa ja tällä hetkellä työskentelen 5 päivää viikossa vanhusten dementia yksikössä nastolassa mielestäni teen arvokasta työtä ja työtäni arvostetaan sekä  työkaverit ovat mukavia ja olen todella tärkeä työpaikalani!


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.