Tuetko vai estätkö parisuhdetta?

Kirjoitettu: 12.2.2016, Webmaster

Parisuhde on tärkeä asia, ja joskus sen hoitamiseen tarvitaan tukea. Sami Naumanen pohtii blogikirjoituksessaan ulkopuolisen tukijan roolia parisuhdeasioissa.

Parisuhde vaatii pitkäjänteisyyttä

Kaikki työntekijät ovat parisuhteen asiantuntijoita oman parisuhteensa kautta. He voisivat vetää yhteen ajatuksia omista kokemuksistaan ja niiden pohjalta kertoa asukkaille parisuhteesta. Parisuhde ei ole liikesalaisuus, josta ei voisi kertoa muille.

Asukkaille ei tarvitse kertoa, kenen kanssa parisuhteen voi rakentaa, onko se mies vai nainen. Tärkeää on kertoa, mitkä on kokenut hyviksi tavoiksi hoitaa parisuhdetta, mikä toimii ja mikä ei toimi. Ohjaajien olisi hyvä kertoa, ettei kannata antaa liian helposti periksi, vaan parisuhteen hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä.

Parisuhteen tukemiseen tarvitaan ymmärrystä

Joskus tarvitaan ”valtakunnan sovittelijaa”, joka voi kertoa mikä mättää. Joskus tarvitaan parisuhdeterapiaa ja työvälineitä parisuhteen ylläpitämiseen. Takana voi olla mörkö, pelko siitä, että parisuhde menee ”reisille”, sen vuoksi jotkut jarruttavat kehitystä. Asukkaalle pitäisi kertoa, ettei epäonnistumista tarvitse pelätä. Tarvittaisiinko työntekijöille tarkempi ohjeistus siitä, miten parisuhteita voi tukea? Tarvitaanko koulutusta?

Miten hyvin laitoksessa pystyy elämään parisuhteessa? Jos henkilökunta ymmärtää käyttäytymisen ahdisteluna ja siihen puututaan, ei seurata tilannetta tarpeeksi, jotta voisi ymmärtää, ja lopulta erotetaan ihmiset toisistaan. Joskus olisi hyvä seurata ja katsoa, missä kohdassa pitää ”viheltää peli poikki” ja missä kohtaa käytös on ihan normaalia. Pitää osata ymmärtää kehonkieltä ja erottaa, milloin kyseessä on nautinto, milloin ahdistelu. Jokaisella on oma kehonkielensä. Pitää miettiä oman parisuhteen kautta ja hyväksyä muillekin parisuhde.

Apua vertaistuesta

Miten tukea parisuhdetta omaan kotiin muuttamisen jälkeen? Pitäisikö olla vertaistukea? Voisi olla pari ihmistä, jotka pyörittävät jutustelua, jossa kirjattaisiin asioita ylös ja käytäisiin niitä läpi. Ihmiset saisivat toisista tukea ja tietoa ja näkisivät pariskuntia, jotka ovat samassa asemassa. He eivät ole ainoita ihmisiä, jotka tarvitsevat apua, neuvoa ja tukea. Saisi tietoa, miten jotkut ovat onnistuneet ja miten he ovat tehneet asioita. Ei tarvitse hävetä. Siellä olisi asiantuntijoita, joilta voisi kysyä neuvoa tai sitten muilta pariskunnilta. Pitäisi olla lämminhenkisyyttä ja kahvittelut.

Parisuhde vaatii oman elämän

Moni asuu vielä äidin ja isän luona, isoja poikia. Silloin parisuhde ei oikein toimi, se päättyy aika nopeasti. Se voi johtua siitä, että kotona asuva on liian riippuvainen äidistä ja isästä, ja se on parisuhteessa pelkkä jarru. Joskus myös äiti tai isä voi olla riippuvainen lapsestaan. Heiltä saattaa puuttua oma elämä, ja silloin he päättävät liikaa lapsensa asioista. Nimimerkillä ”kokemusta on”.

Hyvin toimiva parisuhdekin, jossa tehdään oikeita asioita, voi mennä rikki. Joskus parisuhteeseen voivat vaikuttaa muut ihmiset ja asiat. Kehitysvammaiselle painotetaan samaa käyttäytymismuottia, vaikka kaikki ihmiset eivät aina toimi samalla tavalla.

Parisuhteen palkka tulee loppupäivästä. Nukkumaan mennessä voi kiittää toista: Kiitos, kun saatiin sovittua asioista, vietyä niitä eteenpäin ja tehtyä yhdessä asioita!

Teksti: Sami Naumanen
Kuva: Anna-Liisa Nikus

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.