Tilaisuus rakkauden mikrohetkiin

Kirjoitettu: 10.4.2019, KVPS

Kansainvälistä sisarusten päivää vietetään 10.4. Vahvistamalla erityislasten sisarusten myönteisiä kokemuksia arjessa, autamme heitä selviämään myös vaikeista hetkistä tulevaisuudessa.

Erityislapsen sisarukset saavat kokea paljon erityistä iloa, mutta myös erityisiä huolenaiheita. Rakkauden mikrohetket voivat kuitenkin pelastaa paljon.

Erityinen sisaruus -hankkeen sivuilla sisaruudesta kirjoitetaan näin:

Sisaruus on yksi elämämme pisimmistä ihmissuhteista ja siksi aina erityistä. Sisaruksia rakastetaan, vihataan ja suojellaan. Heistä ollaan ylpeitä ja heidän saamasta huomiosta kateellisia. Silloin, kun yksi perheen sisaruksista vie muita enemmän vanhempien aikaa ja huomiota omien erityistarpeidensa vuoksi, jäävät muut sisarukset usein varjoon.

Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten lasten ja nuorten perheet ja sijaisperheet tarvitsevat tukea, jotta kaikki sisarukset pystytään huomioimaan tasavertaisesti ja yksilöllisesti.

Erityinen sisaruus tuo elämään paljon erityistä iloa, mutta myös erityisiä huolenaiheita. Moni väsymystä kokeva pienten lasten vanhempi kantaa huolta erityistä tukea tarvitsevien lastensa sisarusten hyvinvoinnista. He tietävät, että elämän varhaisvaiheen vaikeat kokemukset lisäävät masennuksen ja traumaperäisen stressihäiriön riskiä aikuisiässä.

Ihminen toipuu kuitenkin vaikeistakin kokemuksista. Lapsen resilienssistä eli toipumiskyvystä kirjoittava Soili Poijula sanoo, että muun muassa tunnistamalla lapsen vahvuudet ja kohdistamalla huomio lapsen mielen haavoihin voidaan edesauttaa lapsen toipumista. Tutkimusten mukaan resilientiksi tunnistetulla lapsella oli elämässään ainakin yksi myötäelävä aikuinen, joka uskoi häneen ja tuki tarvittaessa tai ainakin yksi taito tai kyky, joka antoi suoriutumisen ja pätevyyden tunteen ja mahdollisti hyväksytyksi tulemisen ikätovereidensa keskuudessa.

Elämässä kohdattaviin kriiseihin emme voi vaikuttaa, mutta toipumiskykyä voimme harjoittaa ja vahvistaa. Se, mitä huomioit, vahvistuu – niin hyvässä kuin pahassakin. Vahvistamalla ja lisäämällä lastemme myönteisiä kokemuksia, tunteiden sanoittamista, kaverisuhteita, positiivisia muistoja ja lapsen vahvuuksia pakkaamme selkäreppuun itsetuntemusta, tunteidensäätelytaitoja, minäpystyvyyttä ja sosiaalisia taitoja, joista lapsi ammentaa heikolla hetkellä.

Pienet arjen teot ratkaisevat, vaikka kuormaa olisi paljonkin. Rakkauden mikrohetket ja tilaisuus loistaa ovat kultaakin kalliimpia tiiviissä arjessa.

Lukuvinkiksi suosittelen: Resilienssi - Muutoksen kohtaamisen taito, Soili Poijula 2018. Kirjapaja. Helsinki.

Lisätietoa Erityinen sisaruus -hankkeesta www.erityinensisaruus.fi

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja