Tiedätkö jo mitä on henkilökohtainen apu?

Kirjoitettu: 10.8.2018, KVPS

Henkilökohtainen apu on välttämätön palvelu monelle ihmiselle, joka ilman avustajaa ei voisi toteuttaa itselleen tärkeitä asioita kotona tai kodin ulkopuolella.

Hei! Vastaan meillä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä henkilökohtaisen avun kehittämisestä yhteistyössä tiimimme kanssa. Henkilökohtainen apu on välttämätön palvelu monelle ihmiselle, joka ilman avustajaa ei voisi toteuttaa itselleen tärkeitä asioita kotona tai sen ulkopuolella.

Vaikutamme siihen, että kehitysvammaiset ihmiset ja heidän läheisensä saavat tietoa henkilökohtaisesta avusta ja sen mahdollisuuksista. Monet ihmiset eivät tiedä, ovatko oikeutettuja henkilökohtaiseen apuun ja mihin kaikkeen henkilökohtaista apua on mahdollista saada. Tietoa tarvitaan ymmärrettävällä kielellä ja eri kommunikointi- ja viestintätavoilla. Seuraamme lainsäädäntöä ja olemme mukana kumppaneidemme kanssa esimerkiksi lakiluonnoksiin ja teemme kannanottoja ajankohtaisista asioista. Käymme vuoropuhelua kuntien kanssa ja välitämme heille tietoa kehitysvammaisten ihmisten tarpeista henkilökohtaisessa avussa.

Koulutusta ja tilaisuuksia

Järjestämme koulutus- ja keskustelutilaisuuksia kehitysvammaisille ja erityisen tuen tarpeessa oleville ihmisille henkilökohtaisesta avusta ja yksilökeskeisestä elämänsuunnittelusta. Voit kutsua meidät paikkakunnallenne ottamalla minuun suoraan yhteyttä, yhteystietoni ovat tämän kirjoituksen alla. Toteutamme koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia myös ammattilaisille ja opiskelijoille.

Kokemuksia henkilökohtaisesta avusta

Julkaisemme blogikirjoituksia henkilökohtaiseen apuun liittyen. Näkökulmat voivat olla palvelun käyttäjän, läheisen, avustajan, palveluntarjoajan tai vaikkapa sosiaalityöntekijän. Mitä kokemuksia Sinulla on henkilökohtaisesta avusta? Kirjoita meille blogi tai lähetä meille videotervehdys! Syksyllä on tulossa lisää blogikirjoituksia, ja tässä on tiedoksi aiemmin julkaistuja kirjoituksia:

Henrik Saarteinen on ollut meillä työharjoittelussa. Henrikin blogeihin voit tutustua alla olevista linkeistä:

Henkilökohtainen apu mahdollistaa aktiivisen arjen.

Onneksi on henkilökohtainen apu

Asiantuntijaryhmämme jäsenen Petri Kallion blogi henkilökohtaisesta avusta selkeäkielisesti löytyy tästä linkistä:

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Työkirjoja arjen avuksi

Muistathan myös yksilöllisen elämänsuunnittelun (YKS)-materiaalimme, kuten Näin minä pärjään -julkaisu ja Minun suunnitelmani -kirjanen, joita voi ilmaiseksi ladata ja tulostaa sivuiltamme tästä linkistä, tai tilata meiltä julkaisuina. Yksilöllisestä elämänsuunnittelusta on hyötyä esimerkiksi henkilökohtaista apua haettaessa. Materiaaliemme avulla voi tuoda esimerkiksi kuvilla tai kuvasymboleilla esille omaa elämäntilannetta, toiveita ja tuen tarpeita. Tästä on hyötyä palvelusuunnitelmapalaverissa sosiaalityöntekijän kanssa ja myöhemmin hyödyntää esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan perehdytyksessä. Meiltä voi myös tilata esimerkiksi suosittuja Henkilökohtaisen avun esitteitä ja kortteja, joita voi kotisivuiltamme, tai tilata meiltä painotulosteina.

Yhteiskehittämisestä uusia ideoita

Olemme tällä hetkellä mukana yhteistyökumppaneidemme kanssa kehittämässä mm. animaatiotuotantoa, pelisovellusta ja verkkokoulutusmateriaalia henkilökohtaiseen apuun liittyen. Kartoitamme kehittäjäkumppaneita niin henkilökohtaisen avun käyttäjistä, henkilökohtaisista avustajista, järjestöistä ja palveluntarjoajista. Tavoitteena on koota yhteiskehittämisen ryhmä, jossa kehitämme ja ideoimme henkilökohtaisen avun kehittämistä ja tiedottamista järjestämällä työpajoja ja vapaamuotoisia tapaamisia. Ole yhteydessä niin kerron lisää!

Seuraa myös toimintaamme näillä sivuilla ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Facebookissa! :)


Henkilökohtaisen avun terveisin, Lauri

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja