“Tahdotko mut tosiaan” - ajatuksia parisuhteesta

Kirjoitettu: 7.1.2016, Webmaster

Katja Kauppisen ja Sami Naumasen mielestä parisuhteessa kaiken pohja on luottamus ja kunnioitus. Ilman niitä peli on pelattu.

Sami Naumanen on pitkäaikainen KVPS:n asiantuntijaryhmän jäsen ja töissä Palvelusäätiössä siistijänä. Puolisonsa Katjan kanssa Sami pohtii blogikirjoituksessaan parisuhteen merkitystä. Parisuhde koostuu Katjan ja Samin mukaan seuraavista asioista:

  • Luottamus ja kunnioitus
  • Ihastus
  • Vuorovaikutus
  • Yhteistyö
  • Omatoimisuus
  • Rakkaus
  • Seksi

Luottamus ja kunnioitus

Koko parisuhde rakentuu luottamukseen. Toinen täytyy ottaa huomioon. Toisen yksityisyyttä pitää kunnioittaa. Kunnioitus ansaitaan omalla käytöksellä. On tärkeätä kertoa toiselle minkälaiset asiat kokee parisuhteessa tärkeäksi, esimerkiksi haluaako lapsia, miten nopeasti haluaa edetä ja mitä toiselta odottaa. On tärkeätä olla rehellinen myös itselleen.

Ihastus

Ihastumisen huomaa siitä, että tykkää olla toisen seurassa. Ihastuessa saattaa myös punastua toisen läsnä ollessa ja usein myös hihityttää. Ihastuminen tapahtuu ennen rakastumista. Parisuhteessa on tärkeätä, että voi ihastua puolisoonsa yhä uudelleen.

Vuorovaikutus

Pysähdy ensin kuuntelemaan itseäsi, niin voit kuunnella toistakin. Toisen täytyy antaa puhua asiansa loppuun asti. Vuorovaikutus on työväline, jolla harjoitellaan yhteistyötä. Molemmat saavat mielipiteensä kuuluviin ja molemmat tietää mitä toinen asiasta ajattelee. Vuorovaikutus tiivistää parisuhdetta. Tärkeätä on kertoa omat mielipiteensä asioista. Vuorovaikutuksessa tärkeää on avoin ja vilpitön ilmaisu, eli sanotaan asia niin, kuin se on. Myös paha olo ja vitutus pitää voida sanoa.

Yhteistyö

Molemmat hoitavat oman osuutensa kotitöistä. Arjen suunnittelussa molemmat tuovat esille omia näkökantojaan. Puolisot tukevat toisiaan yhteistyössä. Jos puolisot eivät pääse yhteisymmärrykseen, tarvitaan ”valtakunnansovittelijaa”. Kun kumpikin tekee töitä parisuhteen eteen, silloin suhde toimii. Kumpikin kantaa oman vastuun pakollisista menoista niin, että kummallekin jää yhtä paljon käyttörahaa. Hyvä keino on perustaa kodin investointitili, josta maksetaan yhteiset isot hankinnat.

Omatoimisuus

Vaikka ollaan parisuhteessa, molempien täytyy olla myös yksilöitä. Kun toinen saa idean jostakin asiasta, hän voi innostaa toisenkin mukaan. Parisuhteessa kummallakin täytyy olla mahdollisuus tehdä sitä, mitä haluaa, jolloin uusista asioista voi innostua ja kehittää itseään.  Asiat täytyy viedä eteenpäin tai tarvitessaan pyytää apua. Ei ole häpeä pyytää apua. Tuleen ei voi jäädä makaamaan (odottaa että muut tekee), vaan täytyy hoitaa asiat omien kykyjensä mukaan ja omalla aikataululla.

Rakkaus

Rakkaus eroaa ihastumisesta siinä, että rakkaus tuntuu päässä, se on kuin huumetta. Treffit auttavat huomaamaan sen, rupeaako toisen ihmisen kanssa synkkaamaan vai ei. Treffien kautta tunteiden aitous selviää. Rakkaus ei synny yksillä treffeillä, joskin rakastua voi toki myös kerta laakista. Rakkauden tuntee sydämessä ja päässä, alkaa kuumottaa.

Seksi

Seksi merkitsee jokaiselle ihmiselle erilaisia asioita. Seksiin liittyy hellyys ja esileikki. Toisen tarpeet ja halut täytyy ottaa huomioon ja toisen rajoja pitää kunnioittaa. Kaikille seksi ei ole tärkeätä. Miten seksistä saataisiin kaunis sana, josta voitaisiin käydä kahvipöytäkeskusteluja. Seksi on ollut normaalia Aatamin ja Eevan ajoilta saakka. Meitä pohdituttaa, voiko laitoksissa ja ryhmäkodeissa harrastaa seksiä? Kenen vastuulla on ohjata ja neuvoa seksiasioita asukkaille?


”Parisuhde on kuin dominokeksi, puoliskot täydentävät toisiaan ja täyte välissä on elämänsuola” 
-Sami Naumanen-

Teksti: Sami Naumanen ja Katja Kauppinen

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.