Rohkeutta ja varmuutta sosiaalisiin suhteisiin

Kirjoitettu: 8.1.2016, Webmaster

Blogikirjoituksessaan Jari Nurmi kertoo sosiaalisista suhteista omassa arjessaan sekä siitä kuinka aina ei ole helppoa kohdata toista ihmistä.

Joillekin kehitysvammaisille ihmisille voi olla vaikeaa luoda sosiaalisia suhteita tai ottaa kontaktia muihin ihmisiin. Tärkeää olisi kertoa esim. työnantajille että kehitysvammainen ihminen voi tarvita rohkaisua sosiaalisiin suhteisiin.

Olen ollut ruokakaupassa töissä, kun menin sinne, en tuntenut työkavereista ketään. Ensin tutustuin pomoon, hän opasti ja ohjasi minua työtehtävissä. Pomon kanssa oli helppo keskustella ja meistä tulikin hyvä kaverit. Pomo oli oikein huumorintajuinen, mutta kuitenkin napakka. Joskus pomon tehtävä on antaa ohjeita, joskus napakastikin, eikä siitä kannata loukkaantua.

Hiljalleen muihinkin työkavereihin tutustui työn lomassa juttelemalla. Aluksi voi vaikka käydä kysymässä neuvoa työkaverilta jos muuten sosiaalinen tilanne tuntuu hankalalta. Aluksi en kehdannut oikein mennä kysymään mutta kyllä se helpotti sitten kun oppi tuntemaan työkavereita. Mukavaa oli, kun sosiaaliset suhteet työkavereihin kehittyivät. Aamulla, kun tullaan töihin, niin työkavereita moikataan. On helpompi tehdä töitä kun on mukavaa työkavereiden kanssa.

Kun sosiaalisia tilanteita on päässyt harjoittelemaan työkavereiden kanssa esim. työkeskuksessa tai avotöissä, on helpompi mennä juttelemaan myös muille. Tärkeintä on että uskaltaa ottaa kontaktia muihin ihmisiin. Alkaa vain puhumaan jostakin asioista esimerkiksi harrastuksista ja kyllä se juttu siitä lähtee hiljalleen. Vaikka joskus sanoisikin jollekin jotenkin vääriin, niin siitäkin selviä puhumalla. Tärkeintä on että rohkeasti vain menee juttelemaan. Kyllä varmuus tulee sitten pikkuhiljaa.

Myös henkilöt jotka eivät puhu voivat saada kontaktia muihin. Esimerkiksi kaupan kassa ei välttämättä aluksi osaa huomioida kehitysvammaista ihmistä joka ei puhu. Mutta sitten kun asiakas käy useamman kerran niin kaupan kanssa oppii juttelemaan hänelle.

Kävin eilen pankissa, seisoin jonossa ja aloimme tosta vaan jutella ihan vieraan ihmisen kanssa. Sitten kun on saanut paljon rohkeutta ja varmuutta sosiaalisiin suhteisiin voi jutustella tuntemattomankin ihmisen kanssa.

Teksti: Jari Nurmi

Kommentit

Tiina Kuusikari kommentoi 9.1.2016 klo 19:12 #

Tuo Jarin kirjoittama puhe on mielestäni todella hyvä,kun itsekkin olen lievästi kehitysvammainen ja olen huomannut senkin, kun omat sukulaisetkaan ei aina ymmärrä minua,kun yritän selittää jotain asiaa ja siihen menee aikansa. Voimisia ja jaksamista Jarille tässä työssä.


henna kangassalo kommentoi 28.11.2017 klo 23:13 #

luin sen kommentin ja se oli mielestäni hyvä: Olen huomannut että kehitysvammaisilla on sosiaaliset taidot ovat joskus vaikeampia kuin muilla hyvä jari


Henna kangassalo kommentoi 4.2.2018 klo 20:09 #

Kyllä Jari on taitava. Itsellänikin on lievä kehityksen viivästymä muuten olen täysin terve. Sosiaaliset ihmissuhteet ovat joskus vaikeampia meille kuin muille ihmisille, meidän täytyy vain yrittää parhaamme.


Henna kangassalo kommentoi 5.2.2018 klo 21:33 #

Mun mielestä Jarin teksti oli aivan huikea kyllä muutkin saisivat ymmärtää myös meitäkin.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.