Pariisin matkan kohokohtia

Kirjoitettu: 27.4.2018, KVPS

Kansainvälisissä kehittämishankkeissa parasta antia on uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustuminen ja kokemusten jakaminen. Ja aina voi oppia jotain ihan yllättävää vaikkapa hedelmistä...

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on mukana yhdessä kansainvälisten kumppaneidensa kanssa aikuiskoulutusta kehittävässä Unlocking Freedom through Adult Education -nimisessä Erasmus+ -projektissa. Muut yhteistyökumppanit ovat Irlannista, Ranskasta ja Bulgariasta. Projektin tavoitteena on ennen kaikkea lisätä vammaisten ihmisten mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja yhteisöön liittymiseen aikuiskoulutuksen avulla.

Maaliskuussa Sirpa Eskelinen, Ilkka Liimatta ja Markus Mäkinen sekä me kaksi kehittämistoiminnan työntekijää Marjo Rikkinen ja Mona Jaari matkustimme Pariisiin Ranskaan osana tätä projektia. Nyt haluammekin jakaa muutamia matkan kohokohtia kanssanne.

Hedelmätyöpaja

Koska tapaamisen yhtenä tarkoituksena oli kehittää terveellisiä elämäntapoja, liittyivät monet ohjelmanumerot tähän teemaan. Pääsimme viikon aikana uimaan ja pelaamaan vesipalloa sekä keskustelemaan omista ruokailutottumuksistamme. Yksi mieleenpainuvin työpaja oli niin kutsuttu hedelmätyöpaja. Työpajan tehtävänantona oli visioida hedelmistä taideteos omalle lautaselle. Lopputuloksen tuli kuvastaa omia tuntemuksia. Pöydällä oli jokaisella lautasella valmiiksi paloiteltuna erilaisia hedelmiä. Hedelmiä oli tutusta omenasta ja päärynästä tuntemattomampiin karambolaan ja papayaan, yli kahtakymmentä erilaista lajia. Luovan tuokion jälkeen jokaisella on edessään mitä hienompia taideteoksia, joita toisillemme esittelemme. Lopuksi oli herkuttelun vuoro, terveellisesti. Kaiken kaikkiaan erittäin hauskaa tekemistä ja sopii hyvin toteutettavaksi vaikka syntymäpäiväkutsuilla!

Moulin Russon -mylly

Matkan aikana pääsimme tutustumaan paikalliseen Moulin Russon myllyyn. Tutustumiskäynnin kohokohtana oli päästä leipomaan myllyllä jauhetusta jauhosta leipää, jokainen ihan itse. Opimme, että herkullisen leivän salaisuus on vaivata taikinaa riittävästi. Leipien paistuessa uunissa meille esiteltiin myllyn toimintaa ja sitä, kuinka vilja jauhetaan jauhoksi. Lopuksi saimme uunituoretta leipää. Omatekoista – ja maistuu paremmalle kuin ranskalainen patonki konsanaan!

Turistit Pariisissa

Vaikka matkan pääasiallinen tarkoitus oli osallistua seminaariin sekä moniin työpajoihin, mahtui viikkoon myös muuta ohjelmaa. Kun kerran Pariisiin matkustaa, oli tärkeää päästä näkemään Eiffel-torni koko komeudessaan. Ylös asti emme kiivenneet, mutta saimme tornista hienoja kuvia. Pariisin keskustassa kävimme myös nauttimassa kaupungin tunnelmasta kahvilassa. Viimeisenä iltana pääsimme myös käymään Disney-kylässä. Paikan päällä näimme erilaisia Disney-hahmoja ja paljon erilaista Disney-tavaraa. Mukaan tarttuikin tuliainen jos toinenkin.

Kaiken kaikkiaan viikon suurin anti oli tavata ihmisiä eri maista ja tutustua heihin sekä jakaa omia kokemuksia. On aina mahtavaa tutustua uusiin ihmisiin eri kulttuureista ja oppia heiltä uutta!

Kuvia

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.