Opintovapaalla – vapaasti opinnoissa

Kirjoitettu: 5.6.2019, Marjo Rikkinen

Mitä tapahtuu, kun kehittämistyöstä vastaava projektipäällikkö lähtee apukäsiksi asumispalveluihin?

Olin keväällä opintovapaalla omasta työstäni Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kehittämistoiminnan tiimistä, jossa vastaan ikäperhetoiminnasta. Ikäperhetoiminnassa keskitymme tukemaan perheitä, joiden täysi-ikäinen tukea tarvitseva perheenjäsen elää ja vaikuttaa edelleen lapsuudenkodissaan. Näille perheille järjestämme toimintaa, jossa tukea tarvitsevaa ihmistä kannustetaan pohtimaan omaa elämäänsä ja mielipiteitään omannäköisestä elämästä. Vanhempia ja läheisiä tuemme puolestaan rakentamaan elämää, jossa tukea tarvitsevan perheenjäsenen itsenäistyminen on yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona.

Vanhustyön opinnoista laajempaa näkemystä

Opiskelen työn ohessa toista vuotta Geronomi AMK -tutkintoa eli vanhustyötä. Ajatuksenani on, että tämän tutkinnon suorittamisen aikana saisin vahvistusta omaan vastuualueeseeni ikäperhetoiminnassa ja ymmärtäisin ikäperheiden tilanteita laajemmassa yhteiskunnallisessa mittakaavassa. Olemme ikäperhetoiminnassa keskittyneet vahvasti näkemään perheen tukea tarvitsevan perheenjäsenen kautta. Olemme pohtineet perheen tarvitsemia tukitoimia sen kautta, miten yhteiskunta tukee tätä erityisen tuen omaavaa perheenjäsentä. Nyt olen oivaltanutkin sen, että tukemissamme perheissä vanhemmat ovat monesti jo hyvinkin ikääntyneitä ja heillä itselläänkin olisi oikeus yhteiskunnan tarjoamiin palveluihin. Mutta onko perhe näitä palveluita osannut hyödyntää tai onko niitä heille tarjottu? Siinäpä kysymys!

Pappilanpuiston asukkailla on oma elämä hallussa

Tein kevään opintovapaan aikana ensimmäisen varsinaisen harjoitteluni, jonka tavoitteena oli tutustua muistisairaan ihmisen elämään. Oman harjoitteluni suoritin KVPS Tukena Oy:n Pappilanpuiston asumispalveluissa Tampereella, missä ikääntyneitä asiakkaita on muutamia. Sain tämän viiden viikon harjoittelun aikana varsinaisen loikkauksen asumisyksikön arkeen ja sain olla mukana rakentamassa hyvän elämän osa-alueita talon asukkaiden kanssa. Sain koulun määrittämänä tehtävänä tutustua kahden asukkaan arkeen perusteellisemmin. Heidän elämää tutkaillessani koin suurta kiitollisuutta. Elämä Pappilanpuistossa tuntui olevan mallillaan. Näillä asukkailla oli arjessa sopivasti tekemistä ja toimintaa. He saivat olla itse määrittämässä, minkälaista elämää he tahtoivat elää! Keskustelin myös läheisten kanssa ja olin iloinen siitä, kuinka tyytyväisiä he olivat omien läheistensä elämään. He olivat kiitollisia siitä, miten heidän läheisistään Pappilanpuistossa pidettiin huolta.

Opintovapaa ja harjoittelu kannattaa

Työnantajalleni en voi olla kuin kiitollinen siitä, miten helposti tämä kaikki järjestyi. Opintovapaalle jääminen sujui hyvin. Aionkin käyttää tätä mahdollisuutta heti syksyllä sitten uudelleen, kun seuraava harjoittelujakso tulee eteen. Pappilanpuiston asukkaille, henkilökunnalle ja läheisille nostan hattua. Asukkaat ovat upeita, heitä on jo ikävä! Sain tehdä asukkaiden kanssa ihanaa arjen perustyötä, mutta tarjota ja ideoida myös muita aktiviteetteja. Oli mukava olla mahdollistamassa arjesta poikkeavaa toimintaa sillä, että oli kerrankin yhdet ”ylimääräiset kädet” käytettävissä.

Samassa veneessä

Jätin tietysti yhteystietoni Papilanpuistoon ja saanutkin jo pyyntöjä sijaiskeikoille. Eli eiköhän me tulla asukkaiden kanssa näkemään. Työntekijöiden asenne omaa, vaativaakin, työtä kohtaan oli kohdillaan. Huumori kukki ja työyhteisöön otettiin opiskelijakin oikein hyvin vastaan. Koin nopeasti olevani osa työyhteisöä ja tällainen moottoriturpa sai itsestä kertoessaan myös kuulla monia asioita henkilökunnan omasta elämästä. Myös näitä hetkiä tulee ikävä. Läheisten kanssa työ tulee jatkumaan erään EU-projektin myötä, jota käynnistelimme harjoitteluni aikana. Pappilanpuiston arjessa läheiset ovat paljon läsnä ja hyvä niin. Se tuo työyhteisöön vilskettä ja vipinää, mutta rutkasti myös arjen tukemisen pulmien ratkomisapua. Mielessäni olikin koko ajan, että samassa veneessä tässä ollaan!

Kiitollisena upeasta mahdollisuudesta,

Marjo Rikkinen

P.S. Tutustu Ikäperheoimintaan tästä linkistä!

Kuvassa: Hanna Kuusinen, Tukena Pappilanpuisto

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja