Onneksi on henkilökohtainen apu!

Kirjoitettu: 24.1.2018, KVPS

Henkilökohtaiset avustajat saavat Henrik Saarteisen matkassa olla monessa mukana. Henrikille on kertynyt jo paljon kokemusta avustajista ja avustajapalveluista.

Olen käyttänyt avustajapalvelua jo yli 10 vuotta. Avustajapalveluita on ollut useita ja avustajia on ollut laidasta laitaan, nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia, suomalaisia ja maahanmuuttajia. Heitä on monista eri ammateista ja iso osa on opiskelijoita.

Tilaamme palvelun sähköpostilla viikoksi kerrallaan. Näin jää kummallekin osapuolelle mustaa valkoiselle, ajat ja paikat voi aina tarkistaa. On jännää nähdä, millainen nimi puhelimeen kilahtaa edellisenä päivänä, onko tuttu vai outo. Jos olisi sama ihminen koko ajan, olisi tylsää ja kyllästyttävää puolin ja toisin. On mukavaa, kun tulee paljon tuttavia. Huumorintajuinen avustaja on huipputyyppi. Tavallisin aika meillä on pari tuntia kerrallaan.

Käymme kaupungilla, kiekkomatseissa, parturissa, leffassa. Monesti hengaillaan rautatieasemalla katsomassa, ovatko junat ajoissa. Kirjastoon on mukava mennä lauantaisin vaihtamaan äänikirjoja ja elokuvia. Olen kuunnellut Harry Potterit varmaan kohta sata kertaa. Kirjaston jälkeen maistuu suklaa- tai banaanipirtelö Koskikeskuksessa.

Apuvälinemessuille sain avustajan kuudeksi tunniksi. Siellä oli hyvä meininki. Lapinniemen kylpylässä käyn pari kertaa kuussa allasterapiassa. Siellä tarvitsen sauna- ja suihkuavustajan. Hänen pitää osata lyödä sopivasti löylyä ja olla auttavainen. Joskus käydään vain ulkoilemassa ja ehkä syömässä Tammelan torilla hot dogia. Tykkään myös tulisesta subista. Välillä on kiva vaan pötkötellä kotona ja katsella avustajan kanssa telkkaria tai käydä yhdessä facebookissa. Kovaa menoa sen sijaan oli, kun pyörätuolitanssien treeneissä avustajalla jäi kengänkanta lattialle. Avustaja ei edes huolinut minulta suutarikorvausta.

Avustajafirmalle annamme ohjeita sähköpostilla. Viesti ei vaan aina ole mennyt ihan perille asti. Kerran joku haahuili meidän kotitalon ympärillä, vaikka tilaus tehtiin asumisharjoittelupaikkaani. Useimmiten avustaja on vastassa kotipihalla, kun tulen päivätoiminnasta. Jos ohjelmatoive ei ole mennyt perille, avaan suuni ja kerron, mihin suunnistetaan. Ongelmani on lihasjäykkyys ja jäykkänä päivänä puhuminenkin on jäykkää. Jos toinen ei heti ymmärrä, sanon uudestaan eri sanoilla. Näytän, mihin mennään, oikealle, vasemmalle vaiko suoraan. Jo päästään yhteisymmärrykseen ja alkaa tapahtua.

Hyvä avustaja on ymmärtäväinen, suostuu auttamaan syömisessä ja vaihtaa kuulumisia. Toivon heidän osaavan käyttää pyörätuolia. Joskus osaaminen puuttuu. Koska olen himoulkoilija, avustajalla pitäisi sadesäällä olla sadetakki. Minulle tulee huono omatunto, kun avustaja kastuu. Äskettäin mieluisaksi tullut avustaja lopetti toimintansa. Se oli hyvin kurjaa, koska meillä synkkasi niin hyvin yhteen.

Avustajapalveluille kiitokset siitä, että aina on saatu joku. Ja jos henkilö sairastuu, tilalle tulee toinen. Aikataulutkin ovat pitäneet hyvin paikkansa. Hyvät avustajat ovat minulle ihan mahtava juttu!

Lue Henrikin aikaisempi blogikirjoitus Henkilökohtainen apu mahdollistaa aktiivisen arjen.

Kommentit

Tommi Puolitaival kommentoi 27.1.2018 klo 12:40 #

Upeaa henrik


Ilkka kommentoi 4.3.2018 klo 22:04 #

Hieno kirjoitus, antoi uusia näkökulmia kiitos.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.