Ollaan ja halutaan olla itsenäisiä

Kirjoitettu: 9.5.2019, KVPS

Tällä kertaa Meidän blogissa kynää heiluttelee toisen vuoden sosionomiopiskelija Emilia Aro. Emilia oli meillä harjoittelussa ja järjesti asumisen teemapajoja erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille. Ole rohkea, tutustu naapureihin ja avaa keskusteluja, kannustivat jo omassa kodissa asuvat konkarit nuorempiaan. Itsenäistyminen on todella hieno juttu!

Suoritin viime kesänä Kehitysvammaisten Palvelusäätiöllä seitsemän viikon työharjoittelujakson ja jatkoin toimintaan tutustumista syksyllä eri opintojaksojen puitteissa. Järjestimme opiskelijakollegoideni Karin Heikkilän, Jenna Kuntosen ja Helena Saarisen kanssa tukea tarvitseville nuorille Fiilispohjalla! -pajan, jossa kartoitimme heidän fiiliksiään itsenäistymiseen ja omaan kotiin muuttoon liittyvissä asioissa. Kyseiset nuoret asuivat vielä lapsuudenkodeissaan, mutta haaveet itsenäistymisestä ja omasta rauhasta olivat jo ajankohtaisia.

Loppuvuodesta 2018 järjestin projektiopintoina yhdessä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja Me Itse ry:n kanssa myös tukiasukkaille Omaan kotiin -teemapajan. Tukiasukas tarkoittaa omassa kodissa asuvaa tukea tarvitsevaa henkilöä. Teemapajan tarkoituksena oli kartoittaa omaan kotiin jo muuttaneiden ajatuksia muutosta ja itsenäistymisestä.

Tässä blogikirjoituksessa tuon esiin mietteitä näistä pajoista.

Millaista on olla yksin omassa kodissa?

Omaan kotiin muuttaminen ja itsenäistyminen herättivät molemmissa pajoissa paljon keskustelua. Nuorten mietteissä nousi erityisen vahvasti esiin yksinäisyysteema: Millaista on olla yksin omassa kodissa? Pärjäänkö ja tuleeko kukaan käymään? Samoja ajatuksia kantoivat nyt jo omassa kodissaan asuvat silloin aikoinaan, kun muutto oli heillä ajankohtainen. Selviytymiskeinoja on kuitenkin löytynyt: Ole rohkea ja hakeudu erilaisiin tapahtumiin ja kohtaamispaikkoihin! Tutustu naapureihin ja avaa keskusteluja esimerkiksi bussissa!

Nuoret pohtivat paljon myös sitä, riittävätkö lapsuudenkodissa opitut taidot itsenäiseen asumiseen. Tähänkin konkareilla oli tsemppiviesti taskussaan: ”Harjoittele ensin rauhassa pikkuhiljaa, taidot kyllä karttuvat!”. Konkarit myös rohkaisevat kysymään neuvoja joltain sellaiselta, kenellä on asioista kokemusta.

Saa elää itte omaa elämää, saa päättää oman kaappinsa paikan.

Oma tupa, oma lupa

Itsenäistymiseen liittyy paljon positiivisia ajatuksia. Se tuo mukanaan omaa rauhaa sekä vapauden päättää itse omista asioistaan. Se tuo mukanaan paljon myös vastuuta, joka tiedostettiinkin molemmissa pajoissa. Konkarit olivat yllättyneitä siitä, miten paljon asioita täytyikään muuttaessa hoitaa itse. Piti mm. järjestää omaan uuteen kotiin vakuutukset ja sähkösopimukset. Piti ryhtyä myös itse huolehtimaan laskuistaan, siivoamisesta ja kaupassa käynnistä. Lapsuudenkodissa opituista taidoista oli paljon apua, mutta oli myös asioita, jotka ”oppi kantapään kautta”.

Nuoret kokivat omat taitonsa kotitöissä ja asioiden hoidossa pääosin riittäviksi. Eniten harmiteltiin sitä, että vanhemmat tekevät asioita liikaa nuorten puolesta. Sama asia nousi esiin konkareiden puheissa, kun keskustelu kääntyi ulkopuolelta saatuun tukeen ja tukihenkilöihin. Konkarit toivoivat, etteivät tukihenkilöt auttaisi heitä avuttomiksi. Konkareiden mielestä hyvä tukihenkilö auttaa tarvittaessa, mutta ei tee asioita puolesta. Hyvä tukihenkilö ”tukee, kannustaa ja hillitsee. Ja patistaa.” Tukihenkilössä arvostetaan erityisesti avoimuutta, rehellisyyttä, kuuntelutaitoa sekä luotettavuutta. Hyvä tukihenkilö ei myöskään aliarvioi suorituksia.

Hyvä tukihenkilö tukee, kannustaa ja hillitsee. Ja patistaa.

Unelma sijaitsee tuntureilla ja sydän on Saimaalla

Nuoret, konkarit ja kaikki me haaveilemme elämässämme hyvin samankaltaisista asioista. Haaveilemme kumppanista, perheestä, omakotitalosta, rintamamiestalosta, matkustelusta sekä lemmikeistä, kuka kissoista ja kuka kaneista. Haaveilemme myös hyvästä työpaikasta, hyvästä elämästä ja hyvästä terveydestä. Itsenäistyminen ja omaan kotiin muuttaminen vaatii meiltä kaikilta rohkeutta ja sinnikkyyttä. Se on kuitenkin asia, jota kannattaa tavoitella.

Itsenäistyminen on todella hieno juttu.

Lainaukset ovat suoria kommentteja pajoihin osallistuneilta.

Itsenäiset - hyvä elämä omassa kodissa -hankkeessa vahvistamme asumisvalmiuksia omassa kodissa. Lue lisää hankkeesta tästä linkistä.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja