Olla oman taloutensa rouva tai herra

Kirjoitettu: 22.9.2014, Webmaster

On mukavampi, jos saat itse päättää omista asioistasi, myös raha-asioista, Sami Naumanen toteaa asiantuntijablogissa. Sami pohtii, kuinka raha-asiat tulisi hoitaa päämiehen itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja hänen elämäntavoitteitaan tukien.

Monilla päämiehillä on edunvalvoja. Kaikki päämiehet eivät edes tiedä, että on heillä on omaa rahaa. Edunvalvojien tai muiden tukihenkilöiden kuuluu käydä päämiesten kanssa keskustelua hänen raha-asioistaan ja siitä, mihin hän haluaa rahojaan käyttää. Raha-asiat pitää hoitaa niin, että ne tukevat päämiehen elämäntavoitteita. Edunvalvojat voisivat auttaa nykyistä enemmän päämiestä myös tekemään pitkän tähtäimen säästösuunnittelua, jos päämiehen toiveet ja haaveet ovat suurempia.

Olen monta kertaa törmännyt päämieheen, joka on kertonut saavansa samaa viikkorahaa viikosta ja vuodesta toiseen. Tämä systeemi ei kunnioita ihmisen itsemääräämisoikeutta. Viikkorahaa parempi nimi olisi käyttöraha, jolla voi ostaa sen mitä haluaa. Käyttörahan saamisesta pitäisi käydä säännöllistä keskustelua edunvalvojan kanssa ja rahaa pitäisi saada käyttöönsä tarpeen mukaan. Edunvalvojan nimeksi voisi myös muuttaa talousneuvojan, jolloin nimi ei tuntuisi niin holhoavalta.

Olisi hyvä, jos huonossa taloustilanteessa olevalle voitaisiin myöntää sosiaalilaina eli apupaketti uuteen alkuun pääsemiseksi. Laina maksettaisiin takaisin pienellä korolla sitten, kun ihminen on päässyt taas jaloilleen. Minusta tämä olisi parempi systeemi kuin toimeentulotuki, jos myös kehitysvammaisille ihmisille tarjottaisiin riittävän hyviä tuettuja työpaikkoja.

Itse olen käyttänyt pankin asiantuntijaa auttamaan minua säästämisessä. Olen säästänyt tämän vuoden toukokuusta alkaen rahastoon 100 euroa kuussa pönkittääkseni omaa elämääni ja varmistaakseni itselleni puskurirahastoa vanhuuden varalle.

Samin säästövinkit

  • Tarkista, että saat kaikki edut ja tuet, jotka sinulle kuuluvat.
  • Jos sinulla on kännykkä, varmista että sinulla on itsellesi edullisin sopimuspaketti ja tarvittaessa rajoite, jolla vältät liian ison laskun.
  • Osta ensin vain pakollinen, kuten ruoka ja vaatteet. Tämän jälkeen näet, paljonko sinulle jää euroja. Sitten sinun on helpompi säästää tai ostaa itsellesi myös jotakin sellaista, mikä ei ole pakollista, mutta mikä tekee sinut onnelliseksi.
  • Kannattaa miettiä etukäteen, mitä kaupasta ostaa. Suunnitelmallisuus auttaa säästämään rahaa. Sama tuote voi olla erihintainen eri kaupoissa. Hintoja kannattaa vertailla. Tarjouksia kannattaa hyödyntää, mutta niihin ei kannata uskoa sokeasti. Jos olet epävarma, onko tuote sopivan hintainen, ota kaveri tai tukihenkilö mukaan ostoksille.
  • Käytä kirppareita ja muita kierrätyspaikkoja tavaroiden hankkimiseen. Kirppareilta voit myös tienata itse hieman rahaa myymällä omia tarpeettomia tavaroitasi.
  • Jos tarvitset lainaa, kannattaa kysyä ensin joltakin läheiseltä tai tutulta. Pikavippeihin ei kannata turvautua. Tiukassa paikassa voit hakea myös toimeentulotukea omalta kotikunnaltasi.

Teksti: Sami Naumanen
Valokuva: Jaana Teräväinen

Kommentit

Timo Seppälä kommentoi 22.9.2014 klo 13:45 #

Olen Samin kanssa samaa mieltä


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.