Oivalluksia seksuaalisuudesta

Kirjoitettu: 31.10.2018, KVPS

On tärkeää tutustua itseensä ja omaan seksuaalisuuteen. Samalla rakennamme omaa identiteettiämme eli minäkuvaamme.

Seksuaalisuus – Mitä se on? Kun lähden pohtimaan seksuaalisuuden käsitettä, mieleeni tulvii lukuisia asioita. Olin pari viikkoa sitten Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen mukana Oivalluksia seksuaalisuudesta -viikonloppukurssilla Urhatun leiri- ja kurssikeskuksessa Nokialla.

Nokian Viikonloppukurssille kokoontui 27 aktiivista ja innokasta henkilöä ympäri Suomea oivaltamaan seksuaalisuutta. Oli mukava huomata, että porukkaa oli tullut laajalti aina Kempeleeltä saakka. Matkassa mukanamme oli myös erityistason seksuaaliterapeutti Tanja Roth Kynnys ry:n SAMAT -toiminnasta sekä Pin-up -taiteilija Hilla Lehtimäki. Käsittelimme kurssilla seksuaalisuutta mm. Ihmissuhteiden, ihastumisen, rakastumisen, deittailun, flirttailun ja seksivälineiden näkökulmasta.

Puhutaan aiheesta avoimesti

Tutustumisvaihe kuuluu luonnollisena osana oman seksuaalisuuteensa oivaltamiseen. Vähän jännittää, että mitähän tämä on? Uskallanko puhua? Mitä tunnen? entä jos ihastun tai rakastun? Uskallanko sanoa? Miten päin nyt tässä oikein olisin? Nämä kaikki tunteet ovat luonnollisia eikä niitä tarvitse säikähtää. Aluksi voi vaikka vaan olla ja ihmetellä.

Tutustumisvaiheen jälkeen on hyvä keskustella aiheesta jonkun tutun ja luotettavan henkilön kanssa. Joillekin se voi olla vanhemmat, toisille asumisyksikön ohjaaja tai muu luotettava henkilö. Seksuaalisuus on jokaiselle yksilöllinen ja herkkäkin asia. Kannustan puhumaan aiheesta avoimesti.

Seksuaalisuus on eri asia kuin seksi

Seksuaalisuus sanana on hyvin moninainen ja sillä on useita ulottuvuuksia. Se alkaa jo kohdussa ja kestää läpi elämän kuolemaan saakka. Aivan, kuten kurssillamme, niin myös seksuaalisuudessa on hyvä lähteä liikkeelle tutustumisesta. Seksuaalisuus ja seksi on kaksi eri asiaa. Seksuaalisuus kestää läpi elämän syntymästä kuolemaan ja seksi on toimintaa, jonka tavoitteena on saada mielihyvää ja nautintoa.

On tärkeää tutustua itseensä ja samalla myös omaan seksuaalisuuteensa. Samalla rakennamme omaa identiteettiämme eli minäkuvaa siitä, millaisia olemme. Kenestä tykkäämme, kenestä olemme kiinnostuneita, millaisia tunteita toinen meissä herättää, mikä ihastuttaa, mikä vihastuttaa, mikä on oma tyylimme vai onko sitä?

Aikamatka omaan itseen

Seksuaalisuus on kokonaisuus, joka muuttuu matkalla. Vauva kokee seksuaalisuuden eri tavalla, kuin murrosiässä oleva teini. Iäkkäämmillä ihmisillä on taas oma kokemus seksuaalisuudesta eletyn elämän ja kokemustensa kautta. Seksuaalisuus on siis aikamatka omaan itseen. Siihen, kuuluu paljon erilaisia asioita.

Itsetutkiskelun jälkeen on helpompi lähteä puhumaan myös muille. Kenelle haluan kertoa tai puhua seksuaalisuudestani? Jotkut voi jutella vanhempien kanssa – toiset kavereiden tai esimerkiksi ohjaajan kanssa. Kuka sen päättää? Vastaus on - sinä itse tietysti! Valitset kuulijaksi sellaisen henkilön johon voit luottaa ja jolle on helppo puhua.

Rohkeutta peliin

Usein voi olla myös, että vanhemmilla voi olla jännitteitä ja pelkoja liittyen oman lapsen seksuaalisuuteen esimerkiksi silloin, jos lapsella on kehitysvamma tai muu erityisen tuen tarve. Tässä on tärkeää tietää ja tiedostaa, ettei vammat, rajoitteet tai muu tuen tarve vähennä henkilön seksuaalisuutta. Silloin kun hormonit hyrrää ja tulee niitä tyttö ja poikaystäviä, niin vanhempien on hyvä pohtia, että millaista se olikaan itsellä silloin nuoruudessa! Sitä on ihastunut, hullaantunut ja rakastunutkin. Kiinnostus pyörii mielessä tasaisesti ja virtaa riittää, kuin pienessä kylässä.

Niin se on meillä kaikilla mutta olennaista on se, että miten seksuaalisuutta tuetaan. Nähdäänkö asiat vain negatiivisessa valossa: Entä jos ne harrastavat seksiä ja sitten toinen tulee raskaaksi? Mihin niitä seksivälineitä muka tarvitaan? Mitäs jos kannustetaan ja keskustellaan vaikka ehkäisystä, perheen perustamisesta ja niistä seksivälineistä, jotka voivat toimia myös apuvälineinä seksuaalisuuden ja seksin toteuttamiseen? Samalla luodaan yksilöllisiä valmiuksia, luottamusta ja turvaa osana luonnollisia asioita ja arkea. Suhtaudutaan seksuaalisuuteen ja seksiin siis avoimin mielin, eikä peloin ja negatiivisin mielin!

Lukuvinkkejä

Jos aihepiiri kiinnostaa, kirjavinkkinä voin suositella opasta SEKSU: seksuaaliterveyttä ja suhdetaitoja : opas autismin kirjon nuorille ja aikuisille sekä heidän kumppaneilleen. Kuvitettu opas kertoo selkeällä kielellä muun muassa ihmissuhteissa tarpeellisista taidoista ja itsetuntemuksesta. Oppaan pääkohderyhmä on autismin kirjon nuoret ja aikuiset, mutta se soveltuu hyvin myös muille erityisryhmille ja aivan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lukemaan asiallista tietoa seksistä, seksuaalisuudesta ja ihmissuhteista. Kirjaa voi tilata Autismisäätiön verkkokaupasta tästä linkistä.

Hyviä sivustoja aiheesta ovat mm.:

www.sexpo.fi
www.vaestoliitto.fi
www.terve.fi/teemat/seksuaalisuus
mtkl.fi/tietoa-mielenterveydesta/aikuisille/seksuaalisuus/
www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/

Käsittelemme aihetta monipuolisesti myös Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeessa. Lue lisää hankkeesta ja tapahtumistamme tästä linkistä.

Kuva: Markku Vellas. Kuvassa Oivalluksia seksuaalisuuteen kurssin osallistujia.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja