Muuttoja ja muutoksia

Kirjoitettu: 1.10.2018, KVPS

Tulppaanitalolla vietettiin 17.9.2018 muuttovalmennuksen vertaisoppimisen päivää. Päivästä syntyi kolme blogikirjoitusta.

Muuttoja ja muutoksia – miten selvitä ja tukea -päivän anti on koostettu kolmen blogikirjoituksen sarjaan Muuttoja ja muutoksia, Kohtaamisia muutoksessa ja Pahaa lasta ei ole, joista kaksi jälkimmäistä julkaistaan Tukiliiton blogissa.

Muuttotarinoita

Itsenäistyminen ja ensimmäiseen omaan kotiin muutto herättävät useimmiten sekä muuttajassa että lähiverkostossa monenlaisia tunteita: ilosta jännitykseen, odotuksesta epävarmuuteen. Työntekijöinä puolestaan mietimme, miten voisimme parhaiten tukea kaikkia osapuolia niin, että yksi elämän isoimmista nivelvaiheista sujuisi mahdollisimman kivuttomasti ja onnistuneesti.

Vertaisoppimisen päivässä kuulimme monta muuttotarinaa. Yksi niistä oli Jennan (nimi muutettu) tarina.

Jennan tarina

Jenna on kehitysvammainen nuori nainen. Hän on asunut oppilaitoksen asuntolassa arkiviikot ja viikonloput kotona. Opintojen jälkeen Jennalle on syntynyt tahto muuttaa omaan kotiin. Äiti on epäileväinen, mutta ei halua tyrmätä ideaa. Hän ryhtyy tukemaan Jennan suunnitelmia. Vammaispalvelun kanssa tiedustellaan asuntoa, suunnitellaan asumisharjoittelua ja tehdään konsultaatiopyyntö ravitsemusterapeutille, koska syömisen kanssa on ollut haasteita. Jenna on arka eikä hänellä ole harrastuksia. Asuntolassa hän lähti kuitenkin mukaan joihinkin yhteisiin toimintoihin.

Etsinnän jälkeen löytyy semmoinen harjoitteluasunto, johon voisi jäädä asumaan harjoittelun jälkeen. Tukiverkostolla on kuitenkin huolenaiheita: kokeeko Jenna yksinäisyyttä, mistä saisi harrastuksia, miten vapaa-aika sujuu, muistaako syödä, uskaltaako lähteä mihinkään ja mitä jos ajautuu huonoon seuraan. Asumisharjoittelun aluksi Jennalle päätetään myöntää vahvempi tuki kotiin ja häntä myös haettiin kotoa erilaisiin menoihin. Jenna jää paljon odottamaan ulkoista käskyä, että pystyy toimimaan. Hänelle halutaan kuitenkin antaa riittävän pitkä harjoitteluaika, että asuminen ja itsenäinen liikkuminen saataisiin varmuudella sujumaan.

Tänä päivänä Jenna asuu itsenäisesti, käy työtoiminnassa ja työvalmennuksessa. Hän on löytänyt uuden harrastuksen ja toimii myös ohjaajana nuorten kerhossa. Jennalle riittää 24 tuntia apua kuukaudessa.

Jaetaan erilaisia kokemuksia

Sysäys muuttoon lähtee yleensä joko muuttajasta itsestään tai hänen lähipiiristään. Joskus tilanne vaatii herättelyä ja virittelyä perheen ulkopuolelta. Muuttoprosessit puolestaan voivat sujua hyvinkin onnistuneesti, kuten Jennan tilanteessa lopulta kävi, mutta toisinaan ne haastavat ja vaativat paljon aikaa. Molempia tarinoita tarvitaan, että jaksamme sekä huomata hyvän että löytää uusia keinoja ylittää esteitä ja epäonnistumisia. Haasteelliset tilanteet ovat niitä, joissa tarvitsemme työntekijöinä erityisen suurta herkkyyttä, ymmärrystä ja kärsivällisyyttä.

Luottamus kaiken perusta

Vertaisoppimisen päivän aamussa saimme esimerkkitarinan kautta tärkeän muistutuksen siitä, että kaiken pohja on luottamus. Aito läsnäolo, kuunteleminen, ymmärtäminen ja turvallinen yhdessäolo. Sitä rakennetaan pienin askelin, pala palalta, sitoutuneesti ja kiirehtimättä. Keskitytään ihmisen vahvuuksiin: mikä häntä kiinnostaa, missä hän on hyvä. Tuetaan ja vahvistetaan niitä. Näin voimme saada muutosta aikaan. Kun tämä kaikki yhdistetään ennakoivasti ja ennakkoluulottomasti palveluiden ja tuen oikea-aikaisuuteen, sopivuuteen ja riittävyyteen, meillä on suurempi todennäköisyys onnistua yksittäisen ihmisen ja hänen lähipiirinsä tukemisessa.

kuva: Muuttoja ja muutoksia – miten selvitä ja tukea -päivän yhteisiä keskusteluja 17.9.

Sarjan kaksi jälkimmäistä kirjoitusta Tukiliiton blogissa:

Pahaa lasta ei ole

Kohtaamisia muutoksessa

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.