Kumpi on vammainen, sinä vai minä?

Kirjoitettu: 2.9.2014, Webmaster

Haluan vaikuttaa omaan elämääni sekä yhteiskunnan asioihin ja asenteisiin, Sanna Sepponen sanoo asiantuntijablogissa.

Mitä vaikuttaminen tarkoittaa?

Vaikuttaminen tarkoittaa, että haluaa muuttaa ihmisten asenteita. Minä halusin lähteä vaikuttamaan ihmiskunnan asenteisiin ja erityisesti kehitysvammaisuuteen kohdistuviin luuloihin. Mielestäni ketään ei saa jättää yksin ja jokaista pitää tukea. Ketään ei myöskään saa kiusata eikä syrjiä.

Vaikuttamiseen tarvitaan aktiivisuutta, uskallusta, rohkeutta ja sitkeyttä. Joskus voi tulla vastoinkäymisiä, esimerkiksi minua on haukuttu nuorena. Mutta toisaalta vaikuttamisesta saa paljon itselleen. Minä olen saanut rohkeutta ja kokemuksia. Paras hetkeni on ollut, kun sain olla puhumassa Malmin talolla lähihoitajaopiskelijoille.

Yksin voi olla vaikea vaikuttaa. Joskus tarvitaan kavereita tai vaikkapa järjestön tukea taustalle. 

Olen vaikuttanut näyttelemällä ja järjestötoiminnassa

Ensimmäinen isoin esiintyminen oli Salatuissa Elämissä. Näyttelin sarjassa Roosaa. Näytteleminen oli mahtava kokemus. Ihmiset huomasivat, että osaan lukea käsikirjoitusta ja näytellä. Vierailta ihmisiltä sain positiivista palautetta sarjasta.

Olen aktiivinen jäsen Me Itse ry:ssä. Kuulun alajaostoon ja toimin sen sihteerinä. Halusin päästä johtoryhmään, koska haluaisin vaikuttaa tasa-arvoon ja pitää kehitysvammaisten ihmisten puolta. Olen oppinut paljon, esimerkiksi puhumaan yleisölle. Olemme tehneet paljon retkiä ja olleet tapahtumissa, joista minulla on hyviä muistoja.

Kuulun asiantuntijaryhmään, koska haluan vielä enemmän vaikuttaa asioihin. Parasta ovat olleet vierailut eri paikkoihin. Niissä näkee, kuinka muut ihmiset asuvat ja mitä palveluja on.

Olen ollut mukana Toisenlaiset Frendit –sarjassa. Halusin osallistua sarjaan, jotta voisin näyttää ihmisille oman elämäni arkea, työtä, vapaa-aikaa sekä kertoa millaisia me ollaan. Me ollaan naapureita, kavereita ja erilaisia. Parasta oli, kun me voitettiin Venla-palkinto. Kivaa oli myös olla vaikuttamassa siihen mitä kuvataan. Sarjan myötä vieraat ihmiset ovat alkaneet tervehtiä minua ja muita frendejä. Olen saanut hyvää palautetta.

Käyn silloin tällöin puhumassa tapahtumissa. Joskus myös juonnan niissä. Olen osallistunut paneelikeskusteluihin. Tykkään puhua siitä, miltä tuntuu olla kehitysvammainen.

Olemme frendien kanssa mukana Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjassa. Kampanjan tarkoituksena on kerätä rahaa kehitysmaiden kehitysvammaisille ihmisille. Ollaan oltu mukana Maailma kylässä –tapahtumassa sekä ollaan menossa lipaskeräykseen.

Tule mukaan vaikuttamaan!

Mielestäni kannattaa vaikuttaa omaan elämään ja yhteiskunnan asioihin. Tarvitsee olla vain oma itsensä ja auttavainen. Ei tarvitse tuntea pelkoa. Voi olla yhteydessä vaikka johonkin järjestöön.

Tsempatkaa ja auttakaa toisianne. Hyvin se menee. Nauttikaa syksystä!

Sanna Sepponen
 

Kommentit

pertti laitinen kommentoi 6.9.2014 klo 09:11 #

olen hämppien puheenjohtaja haluan auttaa vammaisia eri asioissa. haluan tukea heitä olla kuuleva korva. ketään ei saa syrjiä. he ovat yhtä arvokkaita, heillä pitää olla hyvä elämä.


marianne Lehtonen kommentoi 6.9.2014 klo 10:06 #

Ihan mahtava juttu. hyvää  syksyn jatkoa,  terveisin Marianne   Lehtonen


Merja L kommentoi 16.10.2014 klo 16:13 #

Sanna on huippu!


Liisa Jaakonsaari kommentoi 12.11.2014 klo 16:28 #

Hei Sanna,
Muistatko kerran kun kerran kysyin Sinulta, että mitä haluat elämässäsi? Sanoit, että haluan opiskella, tehdä työtä ja rakastaa. Ihan samaa, mitä kaikki muutkin.
Sain siitä hyvän alun puheeseeni, jonka pidin yhdessä kehareiden juhlassa Oulussa.


Sanna kommentoi 27.11.2014 klo 21:41 #

Kiitoksia kaikille ihanista viesteistä!
Suurkiitos Liisalle - sinut olen tuntenut jo kauan äidin kautta! Olen nyt päättänyt Me itse:n johtoryhmän ja jatkan omaa elämää ja työtä! Nyt jää aikaa osallistua muuhun toimintaan ja huomenna olen mukana Kehitysvammaisten Palvelusäätiön seminaarissa Askeleita Aikuisuuteen.
Hyvää joulun odotusta ja kunnon pakkasia!
Halauksia kaikille
t. Sanna


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.