Koti tulee omasta tavasta elää

Kirjoitettu: 10.3.2016, Webmaster

Sami Naumanen pohtii blogissaan asumista: Palveluntuottaja voi määrätä rakenteet, mutta koti tulee omasta tavasta elää. Parisuhteessa vastuu kodista on yhteinen.

Oma koti, tuki yhteisöstä

Palveluntuottajan pitäisi miettiä asiakkaiden tarpeita ja kykyjä ja rakentaa heille sellainen asunto, että he ovat yhteisössä mukana, mutta heillä olisi oma elämä. Jos ei pärjää itsenäisesti, pitäisi voida asua kommuunikämpässä niin, että tuetaan toinen toisiamme. Kotiin pitäisi päästä oman oven kautta sisään, ei yhteisön kautta, jotta olisi oma rauha. Yhteisiin tiloihin tulisi olla oma ovi. Halutessaan voisi käydä muiden kanssa syömässä, jos haluaa kokata, voisi kokata itselle ruokaa.

YK:n vammaisten yleissopimuksen mukaan jokaisella tulisi olla oikeus asua kenen kanssa haluaa. Pitäisi antaa enemmän työvälineitä ja valinnan mahdollisuuksia päättää omista asioistaan, myös asumisessa.

Parisuhteessa kannetaan vastuu yhteisestä kodista

Parisuhteessa yhteisestä kodista tekee kodin molempien asenne. Kummankin on lähdettävä oikealla jalalla liikenteeseen, kummankin on otettava asiat vakavasti. Jotkut asiat on vaan tehtävä ja päätettävä ja kannettava niistä vastuunsa. On hyvä myös määritellä yhdessä, mitä ovat aikuisen velvoitteet, kuten siivous, pyykinpesu, ruoanlaitto ja laskujen maksaminen. Perusasioista pitää sopia, ja niistä huolehditaan yhdessä.

Pitäisi voida panostaa enemmän voimavaroja niihin perusasioihin, joilla kotia hoidetaan. On tärkeää, että osaa hoitaa kodin hyvin, hienosti ja tyylikkäästi.

Mihin saakka rahalla hankittu mielihyvä riittää?

Turhanpäiväiset menot pitää tasapainottaa. Tavaranpaljous ei tee ihmistä onnelliseksi, vaan pitää miettiä tarkkaan, saako ostoksesta tarpeeksi mielihyvää ja onko se hyvä sijoitus. Mihin saakka rahalla hankittu mielihyvä riittää?

Hyvän mielen voi saada myös tekemällä vaikka lenkin yhdessä rauhalliseen paikkaan ja tarjoamalla toiselle kahvit ja leivokset. Tärkeintä on saada välillä olla rauhassa, jotta omat ajatukset pääsevät esille, oli se sitten omassa kodissa tai lenkillä. On hyvä myös käydä oman elinympäristön ulkopuolella, se rentouttaa. Joskus on vaikea rentoutua omassa asunnossa, jos vaikka naapurit häiritsevät, silloin on hyvä lähteä lenkille.

Ilmaista itseä ja kuunnella toista

Suomalaisen problematiikka on kommunikointi. Ei osata ilmaista itseä selkeästi eikä tuoda omaa vilpitöntä mielipidettä esiin. Vanhemmalle väelle voi antaa keppiä siitä, että he sanelevat, mikä on sopivaa ja mikä ei. Tämä vie rohkeuden sanoa asioita. Pitäisi osata oikeasti kuunnella, mikä sanomisen sisältö on. Pitäisi osata ottaa sanoma vastaan kehittävänä ja nostaa esiin tärkeimmät asiat, jotka nousevat viestistä. Kaipaisin lisää keskustelua tukihenkilön kanssa.

Vaikka olisi kipeitäkin asioita, ne pitäisi pystyä hoitamaan ja kääntämään voimavaraksi. Se mikä ei tapa, pitää kääntää vahvuudeksi. Kannattaa aina analysoida, ennen kun jatkaa eteenpäin, niin kipeä asia ei enää jatkossa ole välttämättä kauhean kipeä. Kipeisiin asioihin tottuu, niistä ei enää kärsi. Ei murru enää niin helposti. Jokaisen pitäisi vahvistaa itsensä. Olisi hyvä olla työväline, jolla voisi käydä läpi asioita.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.