Kohteena aikuisuus

Kirjoitettu: 14.5.2018, KVPS

Aikuistumiseen ja omaan kotiin muuttamiseen kuuluu paljon opittavia asioita.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Oma elämä yhdessä ja erikseen -kurssi oli suunnattu neuropsykiatrisia piirteitä omaaville nuorille ja heidän läheisilleen. Kurssilla käsiteltiin aikuisuutta, eli mitä se on ja mitä siihen kuuluu. Kuulin kurssista äidiltäni ja olin heti mukana! Olin varma, että tämä kurssi on mun juttu, kun olen ennekin ollut Palvelusäätiön kanssa yhteistyössä.

Opin kurssilla monia asioita, sain eväitä elämälle ja vahvistin siteitä läheisiini. Nyt kerron siitä mitä olen oppinut:

Opin ainakin sosiaalisuutta ja sen, että aikuisuutta voi elää monella tavalla. Opin myös sen, että minä olen oman elämäni pomo. Sain uusia taitoja ja ohjeita esimerkiksi siihen, miten aikataulutus toimii paremmin. Oivalsin myös, että on paljon mitä on harjoiteltava ennen kuin on oikea aikuinen ja jotta arki sujuisi kuin tanssi.

Sain kurssilta niksejä siihen, miten muistaisin tehdä oikeat asiat oikeaan aikaan. Esimerkiksi muistilaput ja tavaran jättäminen näkösälle (esim. pyykit) auttaa asioiden muistamista. Hyvä niksi oli myös tehdä oma kartta omasta lähiseudusta. Karttaan merkataan esim. koti, lähikauppa ja muut tärkeät paikat.

Vahvistin siteitä äitiini ja itseeni. Äidin kanssa siteet ovat jo ennestään olleet vahvat, mutta tämän kurssin jälkeen niitä on mahdoton rikkoa. Annamme toisillemme voimaa elämässä jaksamiseen. Annamme myös tukea toisillemme ja autamme toisiamme jos jompi kumpi tarvitsee apua.

Itsestäni opin, että en ole niin hylkiö kuin luulin, enkä yhtään sen tyhmempi kuin kukaan muukaan. Uusien ystävien ansiosta olo on paljon parempi ja itse varmempi. Uudet ystäväni ovat hyvin mukavia ja ystävälisiä. Mitä muuta kavereilta voisi toivoakaan?

Miinuksia tästä kurssista on vaikea keksiä. Jokainen sana ja niksi tulee varmasti käyttöön, koska olen muutamassa lähiaikoina omaan kotiin. Omassa kodissa moni kurssin asia tulee nyt koetukselle ja tosi tarpeeseen. Esimerkiksi olen hyvin hajamielinen ja tuppaan unohtamaan tärkeitä asioita, mutta kurssin muistiniksit auttavat varmasti muistamaan ne tärkeät asiat. Sitten ei ruoka pääse loppumaan, enkä ole aina mattimyöhäinen. Näin tulee elämässä kaikki tärkeät asiat hoidettua ja elämäkin on mukavampaa,  hauskempaa ja siitä saa kaiken irti!

Näinpä haluan kiitää kurssin järjestäjiä sydämeni pohjasta ja jaan yhden evään joka on muistutus: Vaikka kaikki menisi huonosti tai ei onnistu niin muista jatkaa eteenpäin vaan!

Kommentit

Mirva Pekkola Oulu kommentoi 20.5.2018 klo 12:58 #

Minä Sain Alun perin opit kotoa äidiltä ja isältä ja sit loput ammattikoulusta ja Olen Hyvin Pärjännyt Omillaan vuodesta 1996.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.