Koetko olosi turvalliseksi?

Kirjoitettu: 1.4.2016, Webmaster

Sami Naumanen pohtii blogissaan turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Jokaisella ihmisellä on vastuu sekä omasta että läheistensä turvallisuudesta.

Turvallisuus ei ole itsestäänselvyys

Turvallisuus on tärkeä asia. Joskus pidetään itsestäänselvänä, että on turvallista, eikä turvallisuuden eteen tehdä kovin paljon töitä. Ollaan liian sinisilmäisiä turvallisuuden suhteen, eikä osata ajatella, että itselle tai läheiselle voisi tapahtua jotain. Esimerkiksi murtovarkauksiin varautumista ei ajatella tärkeänä asiana. On myös hyvä tuntea omat rajat, ettei lähde soitellen sotaan. Julmassa maailmassa ei nimittäin tunneta kahta asiaa: armoa ja sääliä. On hyvä pysyä pois tieltä, jos huomaa, että tilanne on menossa hurjaksi, silloin kannattaa vetäytyä sivuun, ettei jää jalkoihin.

Turvallisuudesta ja henkisestä hyvinvoinnista pitää puhua

Joskus voi tarvita henkistä valmennusta, jotta pärjää ja kokee olonsa turvalliseksi. Olisi syytä käydä läpi, mikä on oma olo, mikä tuo turvallisuutta ja mikä ahdistaa. On tärkeää tiedostaa, että turvallisuuden tunne muuttuu elinkaaren eri vaiheissa ja siksi on hyvä ottaa asia esille tarpeeksi usein. Henkistä hyvinvointia ei ehkä ajatella niin paljon kun fyysistä skarppia. Fyysisen pahoinvoinnin näkee helposti, mutta henkinen vointi voi olla rapakunnossa, vaikka mitään ei näy ulospäin.

Turvallisuusselonteko voisi tukea itsenäistä elämää

On osattava perusasiat ja tiedettävä mistä pyytää apua ja ketä yhteistyökumppaneita tarvitsee elämän aikana. Kun itsellä on tieto ja taito toimia, se vähentää riippuvuutta toisesta ihmisestä.

Kaikille päämiehille olisi hyvä tehdä turvallisuusselonteko, jonka tarkoitus on helpottaa päämiehen elämää ja antaa keinoja, joiden avulla hän ei koe itseään turvattomaksi. Selonteko antaa myös mahdollisuuksia vaikuttaa itse omiin asioihin, tukee auttamaan itse itseään ja yhteisöään. Selonteko voisi vastata kysymyksiin: Mitä jos minulle käy jotain? Miten puoliso pärjää kotona? Miten turvaan talouteni? Turvallisuusselonteon voisi tehdä myös koko lähiyhteisölle, jotta osattaisiin pitää joukolla huolta toisistamme. Näin esim. asuntolassa elävä päämies voisi tuntea olonsa turvalliseksi.
Turvallisuuden tunnetta luo ympäristö. Kun lähdet ovesta ulos, on oltava ystävällismielisiä ihmisiä samalla alueella, ei vihamielisiä. Tasaisesti eri väestöryhmiä, jotta ei syntyisi levottomia alueita. Myös yhteistyössä on tärkeää luottamus. Se luo turvallisuutta.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.