Kesäduunissa Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä

Kirjoitettu: 19.8.2019, KVPS

Koen tämän työn opettaneen minulle valtavasti kiitollisuutta. Jo ensimmäisten työpäivien jälkeen tuntui olo kotonakin paljon onnellisemmalta.

Wau! - Ensimmäinen kesäduunini Kehitysvammaisten Palvelusäätiöllä! Pääsin Säätiölle töihin Osuuspankin kesäduunikampanjan kautta. Sain olla kokonaisen viikon avustajana sporttisella Varalan Kesäpoluille ketterästi -leirillä sekä kolme päivää ennen koulun alkua Antaverkan leirikeskuksessa hevosaiheisella Hepparallaa kaviolla -leirillä.

Ennen töiden alkua vähän harmittelin, kun kaverit olivat päässeet hienonkuuloisiin kesätöihin kuten somevastaaviksi ja minä “vain” leiriavustajaksi. Mutta nämä ennakkoajatukset oli kumottu heti ensimmäisen työpäiväni jälkeen.

Ensimmäinen päivä leirillä

Kellon lyödessä puoli yksi saavuin ensimmäiselle leirilleni jännittävin fiiliksin. Heti tullessani minua tervehdittiin iloisesti, mikä oli jatkossakin toistuva tapa. Vaikka olen uusi eikä minulla ole oikeastaan kokemusta vastaavasta työstä ennestään, minut otettiin ystävällisesti vastaan ja pääsin kaikkiin juttuihin mukaan. Huumori kukoisti ja meininki oli avulias. Soveltamista, maalaisjärkeä ja sosiaalisia taitoja todellakin tarvittiin. Leireillä ohjaajat tekevät työtä sydämellään ja sen huomaa. En ole ikinä ennen törmännyt näin avoimeen, positiiviseen ja läsnäolevaan työyhteisöön. Olen kiitollinen saatuani olla osallisena sitä. Toivottavasti pystyn viemään työkavereilta nappaamiani oppeja eteenpäin.

Tässä ja nyt

En väitä työn leireillä olevan helppoa, sillä leiriläisten kanssa sattuu ja tapahtuu. Aamu alkaa harvoin rauhallisella kahvikupposella vaan pikemminkin yöllisten sotkujen siivoilulla. Hetkessä eläminen korostuu, eikä vastoinkäymisistä lannistuta. Minunlaisella hektisessä ja pinnallisessa arjessa elävältä nuorelta (ja myös aikuisilta) helposti unohtuu kuunteleminen ja läsnäolo tässä suorituskeskeisessä, riittämättömyyden tunteen valtaamassa maailmassa. Tässä työssä siirretään kuitenkin elämän suorittaminen ja kiire unholaan, sillä leiriläiset elävät tässä ja nyt ja niin teimme mekin. Kuunteleminen ja läsnäoleminen ovat tärkeä osa työtä eikä hymyilemiseltä voi välttyä kuunnellessaan leiriläisten juttuja. Kaikki tulee niin suoraan sydämestä. Ajoittainen muistutus oikeasti tärkeistä asioista on aina paikallaan.

Avoimuutta ja suuria persoonia

Toki leiriläiset eivät olleet lainkaan samanlaisia. Oli hiljaisempia, vitsikkäämpiä, nuorempia, vanhempia, enemmän ja vähemmän apua tarvitsevia sekä ujompia. Kaikki erilaisia ja hyvä niin. Heitä oli ilo seurata, sillä jokainen uskaltaa olla oma itsensä eivätkä he häpeile vaikkeivat kaikkea taidakaan. Tässä työssä todella oppii hyväksymään erilaisuutta ja kohtaamaan jos jonkinmoisia persoonia. En edes uskalla kuvitella miten suvaitsevaisia leiriläisten läheiset voivat olla saadessaan elää näin avoimien ihmisten seurassa.

Työsuhde-etuna naurua ja halauksia

En usko, että kovinkaan monessa muussa työpaikassa työpäivään sisältyy näin paljon halauksia, naurua, onnistumisen tunteita, iloa, kädestä pitämistä ja vitsejä. Mielestäni melko mukava työlisä. On harmillista, ettemme juurikaan muualla viljele kiitollisuudenosoituksia ja ystävällisyyksiä, vaikka ne tuovatkin niin paljon iloa päiviimme. Meidän kaikkien olisi syytä ottaa mallia tästä vilpittömästä asenteesta ja jakaa hyvää läheistemme päivään pienilläkin teoilla. Eikä valittaa turhasta.

Kultaa arvokkaammat kokemukset

En voisi olla tyytyväisempi työhöni, vaikka oli se myös yllättävän raskasta. Epäilen kuitenkin, ettei kovinkaan moni muu työ olisi kyennyt antamaan alle 18-vuotiaalle näin paljon uusia ajatuksia ja hyvää energiaa vain kahdeksassa päivässä. Koen kesäduunini opettaneen minulle valtavasti kiitollisuutta. Jo ensimmäisten työpäivieni jälkeen tuntui kotonakin paljon onnellisemmalta ja näin eri tavalla asioiden hyviä puolia. Kuten toisetkin ohjaajat juttelivat, pitäisi jokaisen olla viikko tällaisella leirillä ainakin kerran elämässään. Se voisi opettaa meille monelle yllättävän paljon. Kannatan ajatusta!

 

Elinan kesätyön mahdollisti Osuuspankin Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja. Lue kampanjasta lisää tästä linkistä.
#kesäduuniopnpiikkiin

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.