EU:n Vammaiskortti on..

Kirjoitettu: 8.5.2018, KVPS

...kumppanuutta, vapaaehtoisuutta, osallisuutta ja jatkuvaa kehittämistä!

Kumppanuutta...

EU:n Vammaiskortti on pian käytössä. Matka on ollut pitkä ja vaiherikas: alun perin idea Vammaiskortista on ollut esillä jo useita vuosia sitten. Erityisesti Jaatinen ry ja nykyinen Vammaiskortin puheenjohtaja Miina Weckroth uskoivat kortin mahdollisuuksiin silloinkin, kun moni muu ei uskonut.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö tuli mukaan Vammaiskortin kehittämistyöhön vuoden 2015 syksyllä, kun Euroopan komission rahoitus kortin toimeenpanoon tuli haettavaksi. Palvelusäätiöllä oli kokemusta EU-hankkeiden hakemisesta ja hallinnoimisesta, joten tämä vastuullinen tehtävä lankesi meille. Kiitos luottamuksesta - nyt lähes kolme vuotta hakemuksen kirjoittamisesta kortti on pian Suomessa käytössä.

Viimeiset kolme vuotta on ollut kumppanuutta sanan parhaimmassa merkityksessä. Palvelusäätiöllä ja erinomaisella tiimillämme on ollut valtavan tärkeä panos hankkeen hallinnoimisessa ja kehittämistyön koordinoimisessa, mutta emme olisi koskaan saaneet kaikkea aikaiseksi ilman kumppaneitamme. Korttia on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Euroopan komission, Sosiaali- ja terveysministeriön, Kelan, THL:n, Vammaisfoorumin ja lukuisten vammaisjärjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Olemme saaneet valtavan paljon kehittämisideoita ja yhteydenottoja myös sähköpostin ja some-kanavien kautta.

Lämmin kiitos kaikille kumppaneillemme ja kehittämistyöhön osallistuneille!

Vapaaehtoisuutta…

Vammaiskorttia kohtaan on paljon odotuksia, mikä kertoo ehkä osittain siitä, että vammaisten ihmisten osallisuus ja yhdenvertaisuus eivät täysimääräisesti toteudu yhteiskunnassamme. Meille on kuitenkin koko hankkeen ajan ollut selvää, että Vammaiskortti on vapaaehtoisuuteen perustuva yhdenvertaisuuden esteiden poistamisen väline. Näin ollen kortti ei anna oikeutta vaatia palveluita, esteettömyyttä tai yhdenvertaisuutta, koska meillä on olemassa korttia paljon vahvempi väline oikeuksien vaatimiseen: lainsäädäntö. On myös tärkeää, että vammaisilla ihmisillä on oikeus heille kuuluviin tukiin ja palveluihin oli heillä korttia tai ei.

Kiitos, kun kunnioitatte kortin vapaaehtoisuutta!

Osallisuutta...

EU:n Vammaiskortti voi omalta osaltaan lisätä vammaisten ihmisten osallisuutta. Kortti auttaa kommunikoimaan omia avun ja tuen tarpeita, sillä voi tukea palveluiden tarjoajia saavutettavien ja esteettömien palveluiden kehittämisessä sekä lisätä tietoisuutta. Ilahduttavan monet palveluntarjoajat ovat jo ilmoittautuneet Vammaiskorttikohteiksi.

Kiitos kaikille palveluntarjoajakumppaneillemme, olette meille tärkeitä!

Jatkuvasti kehittyvä...

Vammaiskortin kokeilujakso toteutetaan 2018-2020. Tänä aikana kehitämme kriteeristöä yhteistyössä Vammaisfoorumin kanssa, järjestämme tilaisuuksia ympäri Suomea Vammaiskortin tunnetuksi tekemiseksi,  ylläpidämme Vammaiskorttitoimistoa ja rekrytoimme uusia Vammaiskorttikohteita. Pyydämme teiltä hieman kärsivällisyyttä: isojen uudistusten toimeenpano vie aina aikaa ja joskus saatamme tehdä virheitäkin. Lupaamme kuitenkin ottaa niistä opiksi ja jatkaa kehittämistyötä yhdessä teidän kanssanne.

Kiitos siis jo etukäteen teille kaikille, jotka tulevina vuosina teette Vammaiskortista kanssamme valtakunnallisesti tunnetun arjen ja osallisuuden apuvälineen.

Ollaan yhteyksissä!

Kommentit

Heidi Hirvonen kommentoi 8.5.2018 klo 16:04 #

Olen lievästi kehitysvammainen/heikkolahjainen, mutta vammaisuuteni ei näy päältäpäin mitenkään, ja en ole varma että saisinko edes vammaiskorttia itselleni, kun minulta aikoinaan evättiin kelan taksikortti. Selityksenä oli että olen liian hyväkuntoinen liikkumaan julkisilla esim. Bussissa ja junalla.


Katri Malte-Colliard kommentoi 25.6.2018 klo 16:27 #

Hei! Kannattaa katsoa Vammaiskortin hakuohjeet ja lista päätöksistä, joilla korttia voi hakea osoitteesta http://www.vammaiskortti.fi/miten-haen-vammaiskorttia/


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja