EU:n Vammaiskortti ja useimmin kysytyt kysymykset

Kirjoitettu: 19.3.2018, Katri Malte-Colliard

EU:n Vammaiskortti tulee Suomeen tänä vuonna. Ehkä oletkin jo kuullut siitä, sillä korttia on odotettu pitkään.

Eurooppaan on toivottu jo vuosien ajan yhtenäistä korttia, jolla vammaiset ihmiset voisivat osoittaa halutessaan vammaisuutensa liikkuessaan maasta toiseen ja käyttäessään erilaisia palveluita.

Euroopan komission ja STEAn tukemana EU:n Vammaiskortti saadaan Suomessa viimein käyttöön toukokuussa. EU:n Vammaiskortin tavoitteena on edistää vammaisten ihmisten osallisuutta tukien osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Tuleva Vammaiskortti on vapaaehtoinen kortti, jonka voi hakea itselleen tiettyjen kriteerien perusteella.

Meillä täällä Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä riittää kortin tiimoilta nyt paljon tehtävää, sillä Suomen EU:n Vammaiskortin kehittämistyö on Säätiössä toimivan Vammaiskorttitoimiston vastuulla.

Vammaiskortti herättää paljon kysymyksiä. Vastailemme erityisesti kortin aikatauluun ja hakemiseen liittyviin kysymyksiin tällä hetkellä päivittäin. Tässä muutamia useimmin kysyttyjä kysymyksiä:

Mikä on Vammaiskorttitoimisto?

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ylläpitämä Vammaiskorttitoimisto vastaa kortin kehittämisen lisäksi yhteistyöstä eri alojen palveluntarjoajien, vammaisjärjestöjen, STEAn, Euroopan komission sekä muiden EU:n Vammaiskorttia käyttävien maiden kanssa. Vammaiskorttitoimisto ei ole yleisölle avoin palvelupiste, jonne voisi tulla käymään. Vammaiskorttia ei myöskään voi tilata Vammaiskorttitoimistosta. Vammaiskorttitoimistossa vastaamme kuitenkin kaikkiin korttia koskeviin kysymyksiin sähköpostilla osoitteessa vammaiskortti@kvps.fi ja maksuttomassa palvelunumerossa, joka tulee toimimaan huhtikuusta 2018 alkaen.

Miten saan Vammaiskortin itselleni?

EU:n Vammaiskorttihakemus laitetaan vireille ensin Kelassa ja sen jälkeen kortin hakija täydentää korttihakemuksen itse verkossa. Tarkat ja selkeät ohjeet kortin hakemiseksi tulevat loppukeväästä näkyviin Vammaiskortin verkkosivulle osoitteeseen www.vammaiskortti.fi

Onko hakujärjestelmä saavutettava?

Moni on esittänyt huolensa hakujärjestelmän saavutettavuudesta. Pyrimme rakentamaan yhteistyökumppanimme Appstudios Finland Oy:n kanssa kortin hakujärjestelmästä mahdollisimman saavutettavan. Järjestelmää olemmekin jo päässeet testaamaan asiakasraadissa. Toista testikierrosta valmistellaan. Kannustamme toki kaikki erityistä tukea tarvitsevien ihmisten läheiset ja tukihenkilöt tutustumaan Vammaiskorttiin, jotta he voisivat tarjota apuaan kortin hakemiseen tarvittaessa. Myös monet vammaisjärjestöt ovat lupautuneet auttamaan omia jäseniään korttihakemuksen tekemisessä sitten kun kortti tulee Suomessa käyttöön.

Milloin korttia voi hakea?

Vammaiskortin hakujärjestelmää rakennetaan parhaillaan. Emme voi vielä kertoa tarkemmin päivämäärää, jolloin korttihakemuksia voidaan ottaa verkossa vastaan. Ensimmäiset korttihakemukset voidaan näillä näkymin tehdä toukokuussa.

Jännittävät kuukaudet edessä

EU:n Vammaiskortti vastaa viimeinkin vammaisjärjestöjen pitkäaikaiseen toiveeseen. Kahden vuoden ajan kortin käyttöönottoa on valmisteltu Euroopan komission rahoittamassa Vammaiskortti-hankkeessa vammaisjärjestöjen, Sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kelan yhteistyönä. Kuten kaikki yhteistyöhankkeet, myös EU:n Vammaiskortin käyttöönoton valmistelu on ollut pitkä prosessi ja siihen on sisältynyt luonnollisesti myös vaikeita päätöksiä, pieniä vastoinkäymisiä ja viivästymisiä aikataulussa. Jokaiseen tilanteeseen on lopulta löydetty ratkaisu keskustellen ja toisiamme kuunnellen. Vuodesta 2018 lähtien kortin kehittämistä tukee STEA Veikkauksen tuotoista.

EU:n Vammaiskortin kehittäminen Suomessa on mielenkiintoinen tehtävä ja tämän kevään jälkeen saamme selville, miten nopeasti kortti saavuttaa suosiota. Jännittävää on myös nähdä, miten eri alojen palveluntarjoajat innostuvat kortin mahdollisuuksista.

Jos siis et ollut vielä kuullut Vammaiskortista mitään, kannattaa sinun ehdottomasti käydä kurkkaamassa tämän sivun oikeassa laidassa olevat videot sekä Vammaiskortin verkkosivut osoitteessa www.vammaiskortti.fi. Sieltä löytyy kaikki ajankohtainen tieto EU:n Vammaiskortista saavutettavassa muodossa. Lisäksi jaamme tietoa ja käymme keskusteluja Vammaiskortista Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Jännittävää ensimmäistä Vammaiskorttivuotta toivotellen!

Kommentit

Nina niemi kommentoi 23.3.2018 klo 20:04 #

Kyllä


Asto Kukko kommentoi 4.6.2018 klo 18:34 #

Miten saan vammaiskortin


Katri Malte-Colliard kommentoi 25.6.2018 klo 16:25 #

EU:n Vammaiskortin voi saada, jos sinulla on jokin kriteeristön mukaisista päätöksistä. Lista päätöksistä ja kortin hakuohjeet löytyvät sivulta http://www.vammaiskortti.fi/miten-haen-vammaiskorttia/


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.