Eläminen ja iloitseminen on sallittua myös poikkeusaikana

Kirjoitettu: 24.3.2020, KVPS

Henkilökohtainen apu mahdollistaa aktiivisuuden ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen.

Huolimatta poikkeuksellisista ajoista mahdollisuudet osallistumiseen merkitsevät myös nyt paljon meille kaikille. Meille on tärkeää saada elää mielekästä elämää, vaikka sitten neljän seinän sisällä, omassa kodissa. Tietenkin on aina parempi, jos välillä pääsee liikkumaan ulkona ja tuntemaan iholla yhä aurinkoisemmaksi muuttuvan alkukevään. Tällä tunteella on merkitystä niin henkiselle jaksamisellemme ja hyvinvoinnillemme.

Uusia keinoja yhdessäoloon

Tiedämme, että koronavirus on uhka varsinkin ikäihmisille. Saatamme pelätä heidän lisäkseen myös itsemme ja muiden läheisten puolesta. Tämä on luonnollista, mutta useimmiten mahdollisuus sairastua on kuitenkin pieni, ja meidän ei kannata lannistua pelkoihimme. Parasta lääkettä on liikkuminen, tekeminen ja toisten kanssa oleminen. Onneksi tilanne on laittanut mielikuvituksemme liikkeelle! Keksimme uusia keinoja, miten voimme turvallisesti tavata toisiamme tai sähköisesti tietotekniikan avulla.

Onneksemme mahdollisuudet toimia pyritään tässäkin tilanteessa turvaamaan. On ymmärrettävää, että kunnat ja palveluntarjoajat haluavat varmistaa erityisesti niiden palvelujen toimimisen, jotka ovat palveluiden käyttäjille elintärkeitä. Henkilökohtaisessa avussa korostuvat kotona tarjottavat palvelut henkilöille, joiden pärjääminen on jatkuvasti riippuvainen toisen henkilön avusta.

Henkilökohtainen apu on järjestelykysymys

On hienoa huomata, että myös vapaa-aikaan myönnettävä henkilökohtainen apu pyritään varmistamaan monilla erilaisilla tavoilla. Monet kunnat jakavat henkilökohtaisen avun käyttäjille ja avustajille tarvittaessa hengityssuojaimia. Henkilökohtainen avustaja voi tulla myös ryhmäkodin ovelle ottamaan avun käyttäjän vastaan. Henkilökohtainen apu vapaa-ajan vietossa voidaan toteuttaa myös niin, että ei olla isojen ihmisryhmien keskellä.

Hienoa on myös, jos vapaa-aikaan myönnettyä henkilökohtaista apua voidaan käyttää vaikkapa tukiasukkaan kotona. Kotoa käsin voi olla mahdollista osallistua harrastuksiin ja tavata ystäviä etäyhteyksillä. Kotona voi halutessa myös liikkua, sillä hyviä ohjelmia on saatavilla vaikkapa omaan kännykkään.

Loppujen lopuksi huomataan, että usein on vain järjestelyistä ja hyvästä tahdosta kiinni, että saamme näin poikkeusaikanakin turvattua ihmisten mahdollisuuden osallistua itselleen merkityksellisiin asioihin.

Tsemppiä henkilökohtaisille avustajille ja muille ammattihenkilöille, jotka turvaatte ihmisten jaksamisen ja elämänilon! Tsemppiä myös henkilökohtaisen avun käyttäjille, muistakaa pitää itsestänne huolta! Tekemällä niin pidätte huolta myös läheisistänne.

Täätä löydät tietoa henkilökohtaisesta avusta:

Vinkkejä vapaa-ajan viettoon:

  • Taidekeskus Wärjäämöläisten vapaa-ajanviettotapoja (koottu Taideverstas Wärjäämön facebook-sivuilta): lenkki, siivous, hyötyliikunta, musiikin kuuntelu, ulkoilu, piirtäminen ja värittäminen, editointi, kahvinjuonti, sukkien kutominen, aikuisten värityskirjan värittäminen, sämpylöiden leipominen, pelaaminen pleikalla, youtube-videoiden tekeminen, käsien pesu, television ja nettilähetysten katsominen jne.
     
  • Yhdenvertaisen taiteen oppilaitos Vimmart tarjoaa kaikille avoimia musahetkiä aina arkipäivisin kello 13. Pääset YouTubessa mukaan musisointiin tästä linkistä
     
  • Liikuntakeskukset tarjoavat liikuntatunteja nyt verkossa esimerkiksi facebookin kautta. Tästä linkistä löytyy muutama ohjattu liikuntatunti.

Ja tässä muutamia ajankohtaisia linkkejä, joiden kautta saa tietoa ja tukea, jos koronavirus askarruttaa:

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja