Ei uuslaitoksille ja vammaisiin kohdistuville leikkauksille!

Kirjoitettu: 15.3.2016, Webmaster

Asiantuntijaryhmämme jäsen Petri Virolainen osallistui viikonloppuna 12.3.2016 suurmielenosoitukseen Helsingissä. Hän halusi tuoda julki mielipiteensä uuslaitoksia ja vammaisiin kohdistuvia lisäleikkauksia vastaan. Blogissaan Petri kertoo kokemuksesta.

Kuten olemme tiedotusvälineistä saaneet nähdä ja kuulla, SSS-hallituksemme (Juha Sipilä, Alexander Stubb ja Timo Soini) on päättänyt vammaisiin kohdistuvista 61 miljoonan euron säästöistä. Minä ja ystävyyden suurlähettiläspossuklaani emme voi hyväksyä noita toimenpiteitä, koska säästöjen seurauksena erityisesti vaikeavammaisten yksinäisyys pahenee ja laitosten alasajo kuulostaa vain huonolta vitsiltä.

Niinpä otin possut fillarini kyytiin ja suuntaisin Helsinkiin Senaatintorille, jossa iltapäivällä alkoi Joukkovoima-liikkeen suurmielenosoitus. Mielenosoittajat oli jaettu asiablokkeihin sen mukaan, minkä puolesta halusi marssia. Itse menin possujen kanssa vammaisblokkiin, jossa meitä eri tavoin vammaisia oli aikamoinen joukko. Vaikeavammaisia oli paikalla paljon, ja kyllähän siellä kehitysvammaisillakin oli aika hyvä edustus.

Ensin pidimme Isoa Meteliä Senaatintorilla, josta aloitimme yhteisen marssimme kohti Hakaniemen toria. Pitkäsillalla muisteltiin viimeisintä Yleislakkoa ja pysäytettiin liikenne molempiin suuntiin vartiksi. Tämä viimeistään varmisti sen, että asiamme tuli huomioiduksi tiedotusvälineissä. YLE oli kyllä kiitettävästi uutisoimassa jo Senaatintorilla.

Hakaniemen torille saavuttuamme vammaisblokki sai pitää puheensa ensimmäisenä. Siellä me kaikki vammaisaktivistit protestoimme hallituksen toimia, jotka toteutuessaan vetäisivät YK:n vammaissopimuksenkin vessasta alas. Tuo on kyllä niin rajua vammaisten oikeuksien polkemista, että me kaikki paikalla olleet huusimme "Sipilä, Soini ja Stubbi - EI ENÄÄ IKINÄ!!".

Eläkeläisten blokki vastusti kilpailutuksia siinä missä me vammaisetkin. Heidän iskulauseensa oli "Kilpailutuksen tulos - mummot ja vaarit ulos!".

Koko tuhatpäinen joukko oli täysin yksimielinen:

  • 75 vuotta täyttäneiltä ei saa poistaa henkilökohtaista apua, koska se pahentaa yksinäisyyttä.
  • Vanhusten ja vammaisten asuminen on irrotettava kilpailutuksesta, koska se romuttaa itsemääräämisoikeutta.
  • Laitosten alasajo on vain huonoa pilaa, mikäli uuslaitokset (2-3 asukasta/huone) toteutuvat.
  • YK:n vammaisoikeussopimus on ratifioitava nyt, koska sitä on vatuloitu jo aivan liian pitkään.

Lisäksi vaadittiin työkeskusten pienen työosuusrahan korvaamista reilulla palkalla, koska nykyisin moni joutuu maksamaan siitä, että saa käydä töissä.

Terveisin Petri Virolainen

Teksti ja kuvat: Petri Virolainen
Lisätietoa: Asiantuntijaryhmä

Kuvia

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.