Ajatusleikki suklaakakusta

Kirjoitettu: 30.10.2019, KVPS

Seksuaalisuus on osa jokaista ja seksuaaliterveys ja hyvinvointi kuuluu kaikille, kirjoittavat seksuaaliterveystuotteiden asiantuntijat Laura Ahola ja Tiia Hokkanen.

Ihmisen seksuaalisuus, seksuaaliterveys ja seksuaalioikeudet ovat monimutkainen kokonaisuus ja erittäin iso pala pureskella. Seksuaalisuus on osa jokaista ja seksuaaliterveys ja hyvinvointi kuuluu kaikille. Mitä se kenenkin kohdalla pitää sisällään, voi toki olla hyvin monimuotoista.

Viime vuosina on alettu ilahduttavan paljon puhua ns. erityisryhmien seksuaalisuudesta. Ihmisten, joiden seksuaalioikeudet ovat ehkä olleet suurin tabu tai joille seksin tai seksuaalisen nautinnon ei ole nähty kuuluvan, kuten kehitysvammaiset ihmiset, vammautuneet, ikääntyneet ja niin edelleen. Ihmiset, jotka voivat tarvita muiden apua tai apuvälineitä seksuaalisuutensa toteuttamiseen tai mielihyvän kokemiseen.

Jos pitäisi yksinkertaistaa asia ja se, miten me näemme apuvälineet ja avustajat tässä kokonaisuudessa, asia voisi mennä näin:

Ajatus suklaakakusta

Kuvittele, että sinun tekee mielesi suklaakakkua. Istut pöydän ääressä ja pala kakkua on edessäsi. Mutta istutkin tuolissa sidottuna – kurkotat kohti kakkua, onnistumatta. Yrität ja yrität, ehkä pyydät jopa apua, mutta et onnistu. Turhaudut. 
Lopulta viereesi tulee ihminen, joka irrottaa sinut tuolista ja antaa käteesi lusikan, jolla voit lopulta nauttien syödä kakun!

Tässä ajatusleikissä tuoliin sidottu voisi olla esimerkiksi kehitysvammainen ihminen, auttamaan tullut henkilö hänen avustajansa ja lusikka apuväline, joka mahdollistaa halutun toiminnon: vaikkapa itsetyydytyksen. Lusikka voisi tällöin konkreettisesti olla mielihyvän mahdollistava seksuaaliterveysapuväline kuten vibraattori tai keinovagina.

Puhutaan mielihyvästä!

Aina kun asiaan liittyy seksi, se on omiaan herättämään kauhistelua, piilottelua ja mielipiteitä moneen suuntaan. Seksistä puhuminen ei ole kaikille helppoa. Seksi on voimakas, kova sana, ja myös yksipuoleinen. Me puhuisimme mieluummin mielihyvästä.

Mitä tulee seksileluihin apuvälineinä, tosiasia on, että suurin osa niistä suunnitellaan täysin toimivien ihmisten käytettäväksi. Moni kaipaisi mielihyvätuotteen käyttämiseen apua tai tuotteen muuntelua. On olemassa laadukkaita, helppokäyttöisiä, turvallisia tuotteita – jopa kauko-ohjattavia (joita avustaja voisi käyttää vaikkapa toisesta huoneesta), mutta näissä usein hinta nousee monelle liian korkeaksi. Maksusitoumuksista seksuaalisen hyvinvoinnin tuotteisiin on puhuttu, mutta toistaiseksi niitä ei juurikaan ole vastaan tullut.

Seksivälineiden myynnin kirjava kenttä

Valitettavasti maailmassa on myös olemassa vaikeasti käytettäviä, kertakäyttöisiksi suunniteltuja tai jo lähdettäessä toimimattomia, tai huonoista materiaaleista valmistettuja ja sitä myötä jopa terveydelle vaarallisia tuotteita.  Aikuisten leluja tutkita samalla tavalla kuin lasten leluja. Eikä tuotteita kaikkialla tarkisteta ennen niiden myyntiä asiakkaalle.

Kannattaa myös tiedostaa, että seksivälineitä myyville yrityksille ja työntekijöille ei ole olemassa mitään koulutusta, eikä vaatimuksia sellaiseen. Seksuaalineuvojien, terapeuttien, lääkärien ja muun hoitohenkilökunnan tulisikin varoa ohjaamasta asiakkaita seksivälineostoksille ilman välineiden asiantuntemusta. Pahimmassa tapauksessa asiakas hakee apua yrityksestä, jossa asiakaspalvelija ei ymmärrä asiakkaan mahdollisia erityistarpeita, eikä myöskään tiedä myytävistä tuotteista tarpeeksi. On myös varmasti turhauttavaa lähteä ostoksille, jos myymälään ei pääse helposti sisälle. Eli ostospaikan esteettömyys kannattaa myös tarvittaessa varmistaa etukäteen.

Mielihyvämyymälästä asiantuntevaa palvelua

Maukaste on seksuaaliterveyden ja mielihyvän tuotteisiin erikoistunut asiantuntijamyymälä Tampereella. Myymälässämme käy monenlaisia ihmisiä, eikä meillä asioimista tarvitse pelätä.

Mikäli apuvälineen suhteen on erityisiä vaatimuksia, ja koska liikerajoitukset, vammat, sairaudet ym. voivat vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn niin monella eri tavalla, kannustamme ottamaan yhteyttä etukäteen, jotta voimme valmiiksi miettiä ratkaisuehdotuksia. Meille voi varata ajan yksityiseen ostoshetkeen. Joskus haettua tuotetta ei löydy valmiina hyllystä, vaan joudumme sellaisen tilaamaan.

Maukaste on pääsääntöisesti esteetön myymälä. Ilmoittamalla etukäteen tulosta, varmistamme aina, että myymälässä on tilaa, jotta pyörätuolillakin pääsee rauhassa pyörimään ja katselemaan tuotteita hyllyjen äärelle. Laitamme myös luiskan paikoilleen oven eteen.

Seksuaaliterveyttä edistäviä ja mielihyvää edesauttavia apuvälineitä on olemassa todella paljon. Tuotteista saa aina kysyä - jos emme tiedä, tehtävämme on ottaa selvää.

Olemme Apuvälinemessuilla osalliSEKSI-teemakorttelissa osastolla 1000 Tampereen Messukeskuksessa paikalla joka päivä 7.-9.11. Toivottavasti tästä teemasta viriää paljon hyviä keskusteluja messuilla ja pitkään niiden jälkeen!

Laura ja Tiia
Mielihyvämyymälä Maukaste

Lue lisää Apuvälinemessuista ja osalliSEKSI-teemakorttelista tästä linkistä.

kuva: Kuvituskuva Maukasteen myymälästä.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.