Ajatuksiamme asumisesta marraskuu 2013

Kirjoitettu: 28.11.2013, Elina Leinonen

Tämän vuoden kokouksissa me asiantuntijaryhmäläiset olemme keskustelleet ja pohtineet paljon asumiseen liittyviä asioita. Olemme tehneet vierailukäyntejä Pitkäniemeen, Sofia-kylään ja Pappilanpuiston asumispalveluihin.

Tähän blogikirjoitukseemme olemme koonneet ajatuksiamme ja havaintojamme, joita meille ryhmäläisille on syntynyt näiden keskustelujen ja vierailujen ansiosta. Kävimme tutustumassa kehitysvammaisten ihmisten asumiseen nähdäksemme, miten he voisivat asua tulevaisuudessa.

Pitkäniemen sairaala

Kävimme tutustumassa Pitkäniemen sairaala-alueeseen, jonne siirretään Ylisen kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen osastoja.

Pitkäniemen sairaala sijaitsee Pyhäjärven rannalla, ja se on rakennettu jo 1800-luvun lopulla. Pitkäniemi oli vähän synkeä paikka. Jäi tunne, ettei siellä ollut paljoakaan toimintaa ja tunnelma oli aika vaisu. Kesällä voisi olla pihalla enemmän tekemistä. Päätalossa liikuntaesteisillä oli mahdollisuus liikkua hissillä eri kerroksiin.

Toivoisimme, että kaupungin bussit olisivat matalalattiabusseja. Näin kaikkien liikkuminen kaupunkiin olisi mahdollista julkisilla kulkuneuvoilla.

Sofia-kylä

Samalla reissulla kävimme tutustumassa myös Sofia-kylään, jossa asuu kehitysvammaisia ihmisiä. Sofia-kylä sijaitsee Nokian kaupungissa, Nokia-Tampere -moottoritien varressa, samalta tieltä käännytään Pitkäniemen laitosalueelle.

Sofia-kylä on ihana paikka verrattuna tavalliseen asuntola-asumiseen. Siellä oli vapaampi ilmapiiri. Hienoa oli huomata, että asukkaat olivat saaneet itse sisustaa huoneensa. Sofia-kylässä asukkailla oli tekemistä niin sisällä kuin ulkona.

Hyvä juttu, että asukkaat kulkevat itsenäisesti talon ulkopuolelle ja käyvät Nokian kaupungissa asioilla. Oli hyvä huomata, että kylässä on hyvä yhteishenki ohjaavien henkilöiden ja asukkaiden välillä.

Pappilanpuiston asumispalvelut

Seuraavaksi vierailimme Pappilanpuiston asumispalveluissa. Sijainti on todella hyvä, sillä Pappilanpuistosta on helppo kulkea julkisilla kulkuneuvoilla kaupunkiin. Koti sijaitsee tavallisessa kerrostalossa, ja osa asukkaista käy samassa talossa päivätoiminnassa. On kiva, että päivätoimintaan on helppo kulkea, mutta tila voisi olla isompi. Samassa talossa asuu myös vanhuksia.

Huoneet olivat kivan kodikkaita. Jokaisella asukkaalla oli oma keittiö. Kodissa oli myös mukava henkilökunta.
 

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.