Ajatuksia onnellisuudesta

Kirjoitettu: 23.4.2018, KVPS

Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen projektipäällikkö Markku Vellas pohtii blogikirjoituksessaan onnellisuutta.

Onko onnellisuuden tavoittelu ihmiselämän olennainen tavoite? Filosofi Aristoteles oli sitä mieltä, että onnellisuus on elämän päämäärä. Niin kauan kuin yksilö pyrkii hyvään, ihminen voi olla onnellinen. Yleensä perheen ja ystävien antama sosiaalinen tuki on tärkein onnellisuutta kuvaava asia. Onnellisuus muodostuu ennen kaikkea läheisistä ihmissuhteista ja vahvoista sosiaalisista turvaverkostoista. Täten yksinäisyys ja sosiaalisen tuen puute eivät mitenkään tue ihmisen onnellisuutta eikä hyvinvointia.

Professori Sonja Lyubomirsky kuvaa onnellisten ihmisten piirteet seuraavasti: ”He käyttävät paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa, he osaavat ilmaista kiitollisuutta kaikesta, mitä heillä on. Onnelliset ihmiset ovat usein auttamassa työtovereita ja ohikulkijoita sekä ovat optimisteja tulevaisuuden suhteen. He osaavat iloita elämän nautinnoista ja elää nykyhetkessä. Liikunta on heille viikoittainen tai päivittäinen tapa. Lisäksi he ovat syvästi sitoutuneita elinikäisiin päämääriin ja heillä on selviytymiskykyä elämässä eteen tulevien haasteiden edessä. Tyytyväiset ihmiset osaavat iloita toisten menestyksestä ja jakaa huolet toisten epäonnistumisista. He ovat sosiaalisia ja viettävät vain vähän aikaa yksin.”

Mielestäni Lyubomirsky kuvaa onnellisuutta viisaasti tarkoittaen onnellisuuden ja hyvän elämän tavoittelussa niin myönteistä kuin toiveikasta elämänasennetta ja kykyä nähdä asioiden hyvät puolet. Filosofi Demokritoksen mukaan onnellinen on hän, joka ei sure sitä mikä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä on. Onnellisuus ei ole mielentila, vaan onnellisuus on tapa olla. Positiivinen ajattelu edistää onnellisuutta.

Miten itse voin vaikuttaa omaan onnellisuuteeni? Mistä onnellisuus syntyy? Jokainen meistä on varmaan pohtinut mitä onnellisuus merkitsee ja tarkoittaa omassa elämässä? Monet filosofit ja tutkijat ovat myös pohtineet näitä kysymyksiä. Onnellisuutta edistäviä elämän ohjeita muun muassa ovat:
• Ole hyvä ystävä ja vietä aikaa ystävien kanssa
• Ole kiitollinen ja sano kiitos!
• Jaa onnellisuutta ja iloa ympärillesi
• Aseta itsellesi tavoitteita ja päämäärä
• Ole optimismi ja näe asioiden hyvät puolet
• Liiku ja vietä aikaa ulkona ja luonnossa
• Riko arjen tylsiä rutiineja ja tee asioita uudella tavalla
• Auta muita ja anna aikaasi vapaaehtoistyölle

Tein eilen kävelyretken luontoon tulppaanien kera. Asettelin kukkia eri paikkoihin ja tällä halusin lisätä ohikulkijoille vähän erilaisia elämyksiä ja kokemuksia. En tiedä, mutta tämän retken jälkeen koin mielenrauhaa ja onnellisuutta!

Terveisin,

Markku

Voit lukea lisää Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeesta tästä linkistä.

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja