Vammaisjärjestöt tapasivat ministeri Annika Saarikon

Kirjoitettu: 10.8.2018, KVPS

Ei myytävänä! -kanslalaisaloitteen tiimoilta käytiin jälleen tärkeää keskustelua.

Vammaisjärjestöjen edustajat tapasivat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon tiistaina 7.8.2018 Ei myytävänä-kansalaisaloitteen tiimoilta.

Kuvassa vasemmalta yhteiskuntasuhdejohtaja Laura Andersson ja pääjohtaja Petri Pohjonen Invalidiliitosta, perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä toimitusjohtaja Markku Virkamäki Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä.

Kommentit

Pirkko Kuusela kommentoi 13.8.2018 klo 09:38 #

Erityisen huolestuttavaa on se, että kilpailutuksen jälkeen tilaaja katsoo palvelun olevan palveluntuottajan vastuulla. Palvelua seurataan omavalvontana. Ja jos sanktiopykälät ovat merkittävät, palvelun toteutuminen on ‘täydellistä’. Jos palvelu ei kuitenkaan täytä sille annettua tehtäväänsä, korvaaviin toimenpiteisiin ei ryhdytä tai ainakin niiden käynnistämiseen kuluu kuukausia. Näyttää jopa siltä, että pelkkä kilpailuttaminen on valtion ja kuntien mielestä riittävä toimi lakisääteisen vastuun kuittaamiseksi. Toisaalta ulkoiselle palveluntuottajalle annettu palvelu voi olla ongelmallinen kilpailuttamattakin, jos sen toteutumista ei valvota, eikä epäkohtiin puututa.

Esimerkkinä Kela matkat, Villa Huvi Espoossa ja niin monet muut.


Veijo Lehtonen kommentoi 13.8.2018 klo 09:39 #

Kyllä taas olivat tärkeällä asialla näin se etenee, vaikka meidän kaikki etenemiset ovat vähän takkuisia mutta keinot on vähissä. Ahkeruutta, aktiivisuutta, osaamista, rohkeutta jne ei ole oikotietä. Kiitos


Markku Virkamaki kommentoi 14.8.2018 klo 21:26 #

Kiitos Pirkko ja Veijo kommenteista. Puhut Pirkko täyttä asiaa. Kilpailutuksen epäkohdat vammaisen henkilön ja läheistenkin näkökulmasta ovat monenlaiset, joista nuo mainitsemasi tärkeitä ulottuvuuksia. Kaikki kuitenkin lähtee kilpailutuksen perusasetelmasta, jossa hankintalaki antaa asianosaisosallisuuden sekä oikeussuojakeinot vain kunnille, KELAlle tilaajina sekä palveluntuottajille. Palvelunkäyttäjällä ei ole mitään näistä käytössään. Ja tämä vino asetelma tuottaa epäkohtia. Olen seurannut tilannetta vuodesta 2007 alkaen ja aina tulee esiin uusia ja uudenlaisia tilanteita. Tämä asiantila on täysin YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen vastainen. Se sopimushan edellyttää, että vammaisen henkilön on oltava itse mukana kaikessa hänen asioista päätettäessä. Meillä Suomessa tätä YK sopimusta ei oteta todesta verrattuna hankintalakiin. Se on erittäin ikävää. Ja vaikutukset kokevat vammaiset henkilöt.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja