Vammaisjärjestöillä on suuri huoli!

Kirjoitettu: 23.10.2018, Elina Leinonen

Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen taustajärjestöt ovat syvästi huolissaan. Jos kansalaisaloitetta ei ehditä käsitellä nykyisellä hallituskaudella, aloite raukeaa.

Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen taustajärjestöillä on nyt suuri huoli:

  • Huoli siitä, että kansalaisaloite raukeaa eikä sitä ehditä käsitellä nykyisellä hallituskaudella. Nyt on jo kiire.
  • Huoli siitä, että eduskunta ei löydä asiaan ratkaisua ja lakipykälää, joka selkeästi vastuuttaisi toimimaan juridisesti sitovan YK:n Vammaissopimuksen mukaan.

Kansalaisaloitteen jättämisen jälkeen kilpailuttamisen lopettamistavoitetta ovat entisestään vahvistaneet lukuisat julkisuudessa esillä olleet epäonnistuneet kilpailutukset, jotka ovat horjuttaneet vammaisten ihmisten jokapäiväisen elämän edellytyksiä.

72 059 kansalaisaloitteen allekirjoittajaa jakaa taustajärjestöjen huolen.

Ehtiikö eduskunta käsitellä aloitteen?

Helsingin Sanomat uutisoi 9.10.2018, että sote-kiire sai eduskunnan äänestyksessä etusijan – työttömiä ja vammaisia koskevat asiat siirrettiin tuonnemmaksi. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti, että se käsittelee vasta myöhemmin lakiesitystä työttömyysturvalain muutoksesta, samoin Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen käsittely siirrettiin tuonnemmaksi. Niiden ohi ajavat sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait.

Helsingin Sanomat 9.10.2018:
Sote-kiire sai eduskunnan äänestyksessä etusijan – työttömiä ja vammaisia koskevat asiat siirrettiin tuonnemmaksi

Ei myytävänä! –kansalaisaloite on syytä käsitellä pikaisesti

  1. Kansalaisten usko eduskuntaan ja poliittiseen päätöksentekoon horjuu, mikäli päätöstä ei saada ajoissa tehdyksi.
  2. Kansalaisaloitejärjestelmän uskottavuus demokratian edistäjänä ja kansalaisten vaikuttamisen väylänä on vaakalaudalla, mikäli aloitetta ei ennätetä käsittelemään ennen vaalikauden päätöstä.
  3. Ei myytävänä -kansalaisaloitteeseen tulisi löytää ratkaisu parlamentaarisen tahtotilan toteutumiseksi, ovathan kaikki eduskuntapuolueet suhtautuneet myönteisesti aloitteeseen.
  4. Kansalaisaloitteella ei ole hallituksen kaltaista tahoa valvomassa lainsäätämisprosessin etenemistä, siksi aloitteen käsittelyn tulee olla allekirjoittajia kunnioittavaa, asiallista ja ripeää.
  5. Ei myytävänä –kansalaisaloite edellyttää eduskunnalta erityistä huomiota, onhan kyse kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksista ja heidän äänensä kuulemisesta.

Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen taustajärjestöjen tiedote:
Meillä on huoli! Ei myytävänä -tiedote 23.10.2018

Vammaisfoorumi ry on 32 valtakunnallisen vammaisjärjestön yhteistyöjärjestö, joka edistää vammaisten ihmisten yhteiskunnallista asemaa ja hyvinvointia.

Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta on järjestöjen ja julkisten toimijoiden yhteistyöverkosto, joka tukee YK:n vammaissopimuksen toimeenpanoa Suomessa ja tekee työtä laadukkaiden palveluiden puolesta.

Kommentit

Jukka kommentoi 24.10.2018 klo 10:08 #

Kyllä. Mä. Lähden. Ihan. Siitä. Että. Vammaisten. Palvelut. Heikentyvät. Kokoajan. Huonnommaks. Olen itsekkin. Lievästi. Kehitysvammainen. Kaveri. Ja. Asun. Yksin. Tuetussa. Asunossa. Ja. Tarviin. paljon. Apua. Ja. Tukea. Arkisissa. Asioissa.  Nyt. Minulla. On. Hyvä. Hoitaja. Kotihoidosta. Eräs. Sari. Hän. On. Huippu. Hoitaja. Ilman. Häntä. En. Pärjäisi. Enään. Yksin. Minut. Pestään. Aina. Maanantaisin. Kotihoidon. Saunassa. Munkkiniemen. Palvelukeskuksessa.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.