Suunta - Henkilökohtaisen budjetoinnin keskus on aloittanut toimintansa

Kirjoitettu: 29.8.2018, KVPS

Suunta on henkilökohtaisen budjetoinnin keskus, jonka päämääränä on lisätä ihmisten valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia oman tuen ratkaisuihin ja toteutumiseen.

Suunta - Henkilökohtaisen budjetoinnin keskus on aloittanut toimintansa. Suunnan toimintaa ylläpitävällä Kehitysvammaisten Palvelusäätiöllä on pitkäaikainen kokemus henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä Suomessa.

Tavoitteenamme on kehittää henkilökohtaiseen budjetointiin uusia toimintatapoja, joissa yhdistyvät ihmisoikeusperusta ja resurssiviisas toiminta. Kehittämistyötä ohjaavia periaatteitamme ovat osallisuus, tasa-arvo, kumppanuus, yhteiskehittäminen ja kokeilemalla kehittäminen.

Meille ja lukuisille kuntakumppaneillemme on kertynyt vuosien varrella positiivisia kokemuksia ja ymmärrystä henkilökohtaisesta budjetoinnista, jota olemme kehittäneet yhteistyössä eri tavoin vammaisten ihmisten, heidän läheistensä ja kuntien kanssa. Haluamme nyt hyödyntää yhteisen osaamisemme henkilökohtaisen budjetoinnin eteenpäin viemiseksi Suomessa.

Keskuksen toiminta alkoi Suunta-seminaarista

Suunta-keskuksen avajaisia vietettiin 29.8.2018 Helsingissä järjestetyssä Suunta-seminaarissa, joka käynnisti virallisesti keskuksen toiminnan. Suunta-keskuksen alkava toiminta herätti kuulijoiden keskuudessa suurta kiinnostusta ja innostusta.

Seminaarissa olivat puhumassa henkilökohtaisen budjetoinnin "oppi-isät" Simon Duffy ja Keith Etherington, joilla molemmilla on pitkäaikainen kokemus itse ohjatun tuen kehittämisestä kotimaassaan Iso-Britanniassa. Filosofi Simon Duffy on Centre for Welfare Reform -ajatushautomon johtaja ja Citizen Network -verkoston perustaja, Keith Etherington työskentelee In Control Scotland -järjestön koordinaattorina.

Seminaarin avauspuheenvuoron piti europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Suunta-keskuksesta kertoi henkilökohtaisen budjetoinnin projektipäällikkö Petteri Kukkaniemi.

Tilaisuudessa esiteltiin myös henkilökohtaisen budjetoinnin ajankohtaista kehittämistyötä ja pilotointia Suomessa. Puhumassa oli Sosiaali- ja terveysministeriön sekä maakuntien edustajia.

Toiminnan tavat – suuntana hyvä elämä!

Suunta-keskuksen toiminnan tavoitteena on lisätä ihmisten valinnan ja vaikuttamisen mahdollisuuksia oman tuen ja avun ratkaisuihin sekä vahvistaa heidän osallisuuttaan omaa elämäänsä koskevassa päätöksenteossa.

  • Yksilöiden henkilökohtaisten budjettien suunnittelun ja hallinnan tuki
  • Palvelumuotoilu ja kokeilemalla kehittäminen
  • Koulutus ja konsultaatio
  • Tutkiminen, tiedon tuottaminen ja kerääminen
  • Tiedon jakaminen ja verkostojen rakentaminen

Lue lisää Suunta-keskuksen verkkosivuilta

Valokuvat: Elina Leinonen

Kuvia

Kommentit

Irja Raatarila kommentoi 20.9.2018 klo 09:35 #

osalistuuko tähän budjetoin mikkelin kehitysvammaiset


Petteri Kukkaniemi kommentoi 20.9.2018 klo 14:48 #

Hei Irja! Viime vuonna Essoten kanssa teimme yhteistyötä henkilökohtaisen budjetoinnin parissa ja pilottiin osallistui muutamia ihmisiä Mikkelin seudulta.


Jaana Kuokkanen kommentoi 21.9.2018 klo 05:09 #

Ei voi luottaa sopimuksiin kaupungin kanssa esim. Oululla henkilökohtaisen avustajan palkka maksamatta 8 kk.


Petteri Kukkaniemi kommentoi 21.9.2018 klo 11:15 #

Harmittavaa, mutta tärkeää kuulla Jaana huonoista kokemuksista. Varsinkin HB:ssa suunnittelulla on erittäin suuri merkitys ja sitä kautta yhteisellä sitoutumisella ja seurannalla.


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja