STM:n asiantuntijaryhmä aloittaa Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen vaatimusten käsittelyn

Kirjoitettu: 2.12.2019, Elina Leinonen

Sosiaali- ja terveysministeriön nimeämän asiantuntijatyöryhmän tavoitteena on turvata vammaisten ihmisten osallisuus vammaispalveluissa. Työryhmä aloittaa Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen pohjalta annettujen eduskunnan lausumien käsittelyn.

Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan perustamassa asiantuntijatyöryhmää vammaisten ihmisten osallisuuden turvaamiseksi vammaispalveluissa. Tavoitteena on turvata ja lisätä vammaisten ihmisten osallisuutta itseään koskevassa päätöksenteossa ja palveluiden suunnittelussa. Asiantuntijatyöryhmä aloittaa Ei myytävänä -kansalaisaloitteen pohjalta annettujen eduskunnan lausumien käsittelyn. Työryhmään tulee vahva vammaisjärjestöedustus, ja sen on määrä saada työnsä valmiiksi kesään mennessä.

Ei myytävänä! -verkoston vaatimus on edelleen lakitasoinen muutos. Hankintalain mukainen kilpailuttaminen ei sovi vammaisten ihmisten välttämättömien, elämänmittaisten palveluiden järjestämiseen. Ihmisiä itseään on kuultava, ja pitkäaikaisiin tarpeisiin on vastattava pitkäaikaisilla palveluilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää välttämättömänä, että kaikessa vammaisten ihmisten palveluja koskevassa suunnittelussa ja valmistelussa otetaan palvelun käyttäjät riittävästi mukaan. Tätä periaatetta toteutetaan niin sote-uudistuksen valmistelussa kuin muissa lainsäädäntöuudistuksissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi vammaisten henkilöiden osallistamisesta valtakunnallisten vammaisneuvostopäivien avauksessa.

Monet vammaiset ihmiset ovat joutuneet kohtuuttomiin tilanteisiin kilpailutusten seurauksena, mikä on saanut aikaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen.

Ministerin Kiurun mukaan laadukkaiden vammaispalvelujen toteutuminen punnitaan viime kädessä vammaisten ihmisten arjen sujumisessa ja sisällössä.

Lue Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote:
Vammaiset henkilöt vahvemmin mukaan sote-valmisteluun ja palvelujen suunnitteluun

Työryhmän käsissä on Ei myytävänä -kansalaisaloitteen tulevaisuus.

Yli 72 000 suomalaista. 32 kansalaisjärjestöä. Me vaadimme, että lainsäädäntö muutetaan. Vammaisten ihmisten perustarpeet eivät ole kauppatavaraa. Vammaisten ihmisten oikeuksien puolesta – Ei myytävänä! #eimyytävänä #YKvammaissopimus

Kommentit

Karoliina Olkkonen kommentoi 2.12.2019 klo 11:50 #

Palvelut pitäisisi saada tasa vertaiseksi


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Lisätietoja