“Onko se kuollut?”

Kirjoitettu: 23.10.2018, Elina Leinonen

Äiti Taimi Tolvanen kirjoittaa koskettavasti poikansa henkilökohtaisen avustajan vaihtumisesta palveluntuottajan kilpailutuksen seurauksena. Millaista syvää surua poika tuntee ja millaisiin kysymyksiin perheessä haetaan vastausta, kun vanha, tuttu avustaja katoaa pojan elämästä?

Lapin Kansa 21.10.2018

Kehitysvammaisuuden takia tukea tarvitseva poikani kyselee, missä hänen entinen avustajansa on.

Onko se kuollut?

– Ei hän ole kuollut. Hän on töissä entisessä paikassa, mutta hän ei voi enää avustaa sinua.

Onko se kuollut?

– Ei. Ymmärrän, että hän oli tärkeä ihminen sinulle. Ette ehtineet olla kauaa yhdessä, mutta tutustuitte nopeasti. Teillä synkkasi hyvin, olitte samalla aaltopituudella. Hän sanoikin, että olitte jotenkin samanlaisia. Suunnittelitte menoja yhdessä. Sait uusia harrastuksia, kävit koirapuistossa, teatterissa, opit katsomaan luonnon ilmiöitä kiikarilla, kävit katsomassa jääkiekkoa.

Onko se kuollut?

– Ei. Ymmärrän, että sinulle tärkeän ihmisen menetys on surullista. Olethan menettänyt mummosi ja isäsi viimeisen viiden vuoden aikana, koska he ovat kuolleet. Nyt kyselet, onko entinen avustajasi kuollut. Sinun on vaikea ymmärtää, miksi hän ei enää ole mukana elämässäsi ja auta sinua. Kaupunki ei ole järjestänyt henkistä tukea tai valmennuskurssia avustajasuhteen menetyksen johdosta.

Onko se kuollut?

– Ei, ei hän ole kuollut. Hän ei vaan voi enää olla sinun avustajasi.

Kaupungin virkamiehet ovat sitä mieltä, että uusi palveluntuottaja pystyy vastaamaan sinun yksilöllisiin tarpeisiisi. En minä tiedä, miten varmistetaan se, että saat apua toivomanasi aikana ja haluamiisi menoihin ja että itsemääräämisesi toteutuu. Tai että sinun ja avustajasi henkilökemiat ja harrastukset käyvät yksiin ja että avustaja ymmärtää sinua. Omavalvontasuunnitelmalla? Lienee vaikeaa neljässä kuukaudessa järjestää toimivaa palvelua 700 kilometrin päästä. Niinpä saat nyt apua vain keskiviikkoisin klo 12-15, kun se sopii sekä sinulle että uudelle avustajalle. Onhan uusi avustajakin ihan mukava, onhan. Ja mukava oli sekin, jonka olisit saanut vain ti ja to klo 17-19 näppärästi siskon avustamisen jälkeen ja joka toinen pe klo 14.

Onko se kuollut?

– Ei poikani, ei hän ole kuollut. Hän ei vaan saa auttaa sinua enää, koska kaupungin virkamiehet ovat listanneet uuden palveluntuottajan paremmaksi.

Teksti: Taimi Tolvanen

Kommentit

Alalla ollut kommentoi 23.10.2018 klo 20:59 #

Nämä nuoret tarvii jatkuvutta ei alituista riepottelua


Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.