Kari T. Korhonen 1941–2018

Kirjoitettu: 8.6.2018, Elina Leinonen

”Jokainen ihminen ja jokainen sukupolvi on totutettava ihmisten erilaisuuteen. Vain tämän kautta ymmärrys lisääntyy ja ajattelutavat muuttuvat”, sosiaalineuvos Kari T. Korhonen pohti taannoin haastattelussaan.

Sosiaalineuvos, ekonomi Kari T. Korhonen kuoli 28. maaliskuuta 2018 leikkauksen jälkeen saamiinsa komplikaatioihin. Hän oli syntynyt 6. tammikuuta 1941 Helsingissä. Hän valmistui ekonomiksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta vuonna 1964.

Korhonen toimi konttoripäällikkönä, markkinointipäällikkönä, talouspäällikkönä ja talousjohtajana useissa yrityksissä, kuten Pellos-Yhtymässä Kiteellä ja Mäntsälän Metalli Oy:ssä Mäntsälässä. Oy Alko Ab:n palvelukseen Korhonen siirtyi vuonna 1976. Alkossa hän oli hankintapäällikkönä, markkinointipäällikkönä ja Teknokemian yksikön johtajana, mistä tehtävästä hän jäi sairauseläkkeelle vuonna 1994.

Työtehtäviensä ohessa Korhonen teki suuren elämäntyön useilla elämän aloilla. Erityisen paljon hän käytti aikaansa kehitysvammaisten ihmisten tukemiseen. Perheiden vertaistuki ja kehitysvammaisten ihmisten mahdollisuus itsenäiseen, hyvään elämään olivat hänelle tärkeitä asioita.

”Jokainen ihminen ja jokainen sukupolvi on totutettava ihmisten erilaisuuteen. Vain tämän kautta ymmärrys lisääntyy ja ajattelutavat muuttuvat”, hän pohti taannoin haastattelussaan.

Kari T. Korhonen ajoi luottamusmiehenä kehitysvammaisten asioita vuodesta 1978 alkaen. Vuosikymmenen ajan hän toimi muun muassa Uudenmaan Erityishuoltopiirin kuntainliitossa ja kuntayhtymässä, Eteva kuntayhtymässä ja Kehitysvammaisten Tukiliitossa.

Korhonen oli Mäntsälän Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja, viime vuosina varapuheenjohtaja. Yhdessä puolisonsa kanssa he olivat yhdistyksen kantava voima. He osallistuivat aktiivisesti jokakesäisten Mäntsälän Suurlavan kesätanssien järjestämiseen. Tapahtuma on kerännyt vuodesta toiseen satapäisen joukon kehitysvammaisia ihmisiä ja heidän läheisiään.

2000-luvulla Korhonen toimi Kehitysvammaisten Palvelusäätiön puheenjohtajana ja sen tytäryhtiön KVPS Tukena Oy:n varapuheenjohtajana. Hänen kaudellaan toiminta kehittyi ja kasvoi merkittävästi. Asumismahdollisuuksia monipuolistettiin hankkimalla tukiasuntoja ja rakentamalla uusia ryhmäkoteja. Perheitä tukevat lyhytaikaishoidon palvelut laajenivat.

Korhonen perusti Mäntsälän Palvelukotiyhdistyksen 1990-luvulla. Työn tuloksena kunnan keskustaan rakennettiin vuonna 1996 nykyaikainen palvelutalo, joka tarjoaa asumispalveluja ja päivätoimintaa ikäihmisille.

Korhoselle oli tärkeä RUK 120-kurssi. Hän oli kurssin (Hamina 11.12.1965-25.3.1966) oppilaskunnan hallituksessa taloudenhoitajana. RUK 120-kurssi on ollut poikkeuksellisen aktiivinen toimiessaan runsaan viiden vuosikymmenen ajan järjestäen kurssilaisille juhlia, esitelmätilaisuuksia ja sotahistoriallisia matkoja. Korhonen on ollut yksi tärkeimmistä aktiiveista ja RUK 120-kurssin perinneyhdistyksen perustajajäsenistä ja hallituksen jäsenistä. Korhonen toimi useiden vuosien ajan Mäntsälän Kokoomus ry:n puheenjohtajana.

Sosiaalineuvoksen arvonimen Kari T. Korhonen sai vuonna 2011.

Ihmisenä Kari T. Korhonen oli auttavainen ja helposti lähestyttävä, valoisa persoona. Hän oli monen kehitysvammaisen ja hänen läheisensä tukena edunvalvonta-asioissa. Hänen asiantuntemuksensa ansiosta asiat ratkesivat usein parhain päin. Raili-vaimo ja lapset, tytär ja kaksi kehitysvammaista poikaa, olivat hänelle hyvin tärkeitä.

Olli Puntila, Markku Niemelä ja Markku Virkamäki

Kirjoittajat ovat Kari T. Korhosen ystäviä ja osa entisiä alaisia

Valokuva: Studio Kirsi Westermark

Kommentoi

Osallistu keskusteluun, ota kantaa ja kerro ajatuksesi!

Täytäthän kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.